Genetik Anabilim Dalı
Genetik uzun yıllardan beri kalıtımın bilimi olarak tanınır. Ancak genetiğin alanı, sadece kalıtsal bilginin ve bu bilginin canlı organizmalardaki kullanımının mekanizmalarını ortaya koymakla sınırlı değildir; o aynı zamanda organizmalardaki yaşamsal süreçleri anlayabilmenin araç ve yöntemlerini de bizlere sunarak tıptan tarıma, evrimden ekolojiye çok farklı sahalarda, önümüze çok geniş ve yaygın uygulama alanları da açar.
Moleküler biyolojiyle birlikte genetikte, özellikle son birkaç on yılda ortaya çıkan nefes kesici gelişmeler, ortaya koydukları devasa veri yığını ile hem, bizlere, bu alanda pek çok yeni durumu daha iyi anlamamızın ve bu yeni bilgi ve teknikleri uygulamaya sokmamızın olanaklarını sundular; hem de, kök hücre biyolojisinden mikroRNA’lara, sistem biyolojisi ve biyoinformatikten moleküler ve rejeneratif tıbba değişik bilim dalları, disiplinleri ve çalışma alanlarının ortaya çıkmasına önayak oldular.
1992 yılında kurulan Anabilim Dalımız da bu gelişmelere ayak uydurup onun daha da geliştirilmesine katkıda bulunmak için, önüne, güçlü bir bilim insanı yetiştirme eğitimi ve tıpla iç içe geçmiş kapsamlı temel araştırmayı ana hedef olarak koydu.
Bu hedefe uygun olarak, araştırma gruplarımız ve laboratuvarlarımızda araştırma ve eğitimin standartlarının yüksek tutulup geliştirilmesine ve bunu sağlayacak güçlü bir alt yapının oluşturulmasına özel çaba gösterilmektedir. Bu çaba sonucu, araştırma grubu ve laboratuvarlarımız, bugün, deneysel tıbbi araştırmanın farklı alanlarında, yüksek standartlarda araştırmalar yapabilecek bilgi ve teknik donanım birikimine erişmiş durumdadır.
Course in Integration of Cytogenetics, Microarrays and Massive Sequencing in Biomedical and Clinical Research (23-27 Ekim 2008)
Hibrid Kurs 2nd Course in Integration of Cytogenetics, Microarrays and Massive Sequencing in Biomedical and Clinical Research (18-22 Ekim 2009)
Hibrid Kurs Klinisyenler için Uygulamalı Moleküler Hematoloji Kursu 19-20 Şubat 2010
Klinisyenler için Uygulamalı Moleküler Hematoloji Kursu 17-18 Aralık 2010
Klinisyenler için Uygulamalı Moleküler Yöntemler Kursu (26-30 Nisan 2010)
4th Course in Integration of Cytogenetics, Microarrays and Massive Sequencing in Biomedical and Clinical Research (25-28 Ekim 2011)
Primer İmmün Yetersizliklerde Klinik ve Moleküler Tanı Sempozyumu (18-19 Ocak 2012)
Uygulamalı Genomiğin Klinikte Kullanımı, (Applied Genomics in the Clinic)” .17-19 Ekim 2012
UYGULAMALI MOLEKÜLER HEMATOLOJİ KURSU 4-5 Mayıs 2012
Uygulamalı Moleküler Hematoloji Kursu (23-24 Aralık 2011)
High-throughput Methylome Analysis & Its Impact on Human Health and Disease. (31 May 2013, Istanbul).
4th Course in Next Generation Sequencing Hibrid Kurs & Yeni Nesil Dizilemede Veri Tabanları ve in siliko Araçlar Uygulamalı Workshop (12-16 Mayıs 2015).
5th Course in Next Generation Sequencing Hibrid Kurs (4-7 Mayıs 2016)
Biyobankalamada Laboratuvar Süreçleri Kursu. 27-28 Mayıs 2016.
Biyobankalamada Veri Analiz Yöntemleri Kursu. 30-31 Mayıs 2016.
Biyobankada Protokol ve Kalite Çalıştayı. 6 Nisan 2016.
Yüksek Lisans/ Doktora İ.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Genetik Yüksek Lisans/ Doktora Ortak Programı, İ.Ü. Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü Genetik AD. koordinatörlüğünde gerçekleştirilmektedir. Programların ders içerikleri İ.Ü. Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü Genetik AD, İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları AD., İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Dahiliye Genetik Bölümü, İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji AD. ve İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik AD. öğretim üyeleri tarafından hazırlanmaktadır.
Genetik yüksek lisans ve doktora eğitim programlarında sırası ile bir yıl ve iki yıl süresince öğrenciler yoğun teorik dersler görmektedir. Bunun yanı sıra ilgili bulundukları laboratuvarlarda aktif olarak çalışmakta, dergi kulübü ve seminerlere katılmaktadırlar. Öğrenciler tez çalışmalarını laboratuvarda her aşamasından bizzat sorumlu olarak tamamlamaktadır.
GENETİK, TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI
http://ebs.istanbul.edu.tr/home/dersprogram/?id=1584
GENETİK, DOKTORA PROGRAMI
http://ebs.istanbul.edu.tr/home/program?id=2086
Genetik Anabilimdalı 1992 yılında kurulmuştur. Bölümün ana aktiviteleri, moleküler genetik alanında araştırma ve lisansüstü eğitim programları yürütmek ve diagnostik destek sağlamaktır. Başlıca araştırma konuları arasında löseminin genetik etiyolojisi, epidemiyolojisi ve asosiyasyonu, konjenital ve edinsel kalp hastalıkları ile sık görülen nörolojik hastalıklar üzerine odaklanmıştır. Bölümün olanakları pre ve post PCR laboratuvarları, bakteri ve ökaryotik hücre kültürü laboratuvarları ile tüm genom dizileme ünitesidir. Bölümün ana stratejisi ; sistem biyolojisi yaklaşımı ile karmaşık biyolojik problemlerin çözülmesidir. Başlangıç materyalleri DNA, RNA ve miRNA üç çalışma grubunun deneylerinden elde edilmektedir. Araştırma ve eğitim çalışmaları dışında çok önemli hizmetlerden biri de üniversite içindeki ve dışındaki kliniklere moleküler tanı desteği vermektir. Kullanılan testlerin birçoğu uluslararası kalite ağına uygun şekilde standardize edilmiştir. Bölümün aktiviteleri aşağıdaki başlıklar altında özetlenebilir:
– İstanbul Üniversitesi Tıbbi Genetik program koordinatörlüğü – Ulusal ve uluslarası desteklenen araştırma projelerinin yürütülmesi – Üniversite araştırma fonu tarafından desteklenen projelerin yürütülmesi
– Moleküler genetik tanı hizmeti vermek
Moleküler Kardiyoloji Çalışma Grubu:
Kalbe Özgü Yeni Genlerin Fonksiyonel Analizi
Fare ve İnsandaki Kalbe Özgü Yeni Genlerin Fonksiyonel Analizi: BALB/c fare kalp dokusuna özgü subtractive hibridizasyon cDNA kütüphanesi önceden laboratuvarımızda oluşturuldu. Bu ilk çalışmanın amacı kardiyak oluşum ve fonksiyonda önemli görevleri olan yeni ve nadir eksprese edilen genleri bulmaktı. Çalışmaların amacı bilinmeyen transkriptleri detaylı olarak analiz etmektir. Bu nedenle, detaylı biyoinformatik analizler, Northern Blot ve in situ hibridizasyon teknikleri kullanılmaktadır. Son aşama olarak, hücre kültürü sistemlerine dayanan fonksiyonel analizler planlanmaktadır. Ayrıca, hücre kültürü deneyleri çalışılan gen ürünlerinin yapısı dikkate alınarak dizayn edilecektir..
Monositlerde ROR-a hedef genlerin belirlenmesi ve bu genlerin aterosklerozdaki rollerinin belirlenmesi:
Ateroskleroza intimadaki endotel hücreleri ve makrofajların başlattığı enflamasyon cevabı neden olur. ROR-alfa karaciğerde eksprese edilen hedef genleri sayesinde sistemik enflamasyon cevabını ve kolesterol metabolizmasını regüle eden hipoksiye duyarlı bir transkripsiyon faktörüdür. Bu projenin amacı ROR-alfa’nın ateroskleroz gelişimindeki rolü üzerindeki yeni bilgilere ulaşmaktır. Projenin gelecekte aterosklerozu önleme veya tedavisinde kullanılabilecek muhtemel moleküler hedefleri ortaya çıkarması beklenmektedir. İntraselüler kolesterol düzeyi ve sirkadyan ritme bağlı olarak değişmesi beklenen ekspresyon seviyeleri, ateroskleroz ile şüpheli durumların ilişkisini ortaya çıkarmak için hücre kültürü ünitesinde test edilecektir. Bu projenin sonunda, ateroskleroz gelişiminde rol oynayan yeni genler ve bu genlerin belirli indükleyiciler sayesinde değişen ekspresyon profilleri belirlenecektir.
Moleküler Kardiyovasküler Epidemiyoloji
Kardiyovasküler Klinik Epidemiyoloji:Koroner Kalp Hastalığı ölüme neden olan en önemli sağlık problemlerinden biridir. Türk popülasyonundaki kardiyovasküler risk faktörlerinin profilini yansıtan bir çalışma olan TEKHARF Projesi 1990 yılından beri sürmektedir. Bu uzun süreli projede, geniş spektrumlu olağan kardiyovasküler ve metabolik risk faktörleri incelenmektedir. Çalışma belirli genlerin fonksiyonel varyantlarının kardiyovasküler olaylarla ilişkisi bulunduğu hipotezini araştırmış ve lipid, enerji ve glukoz metabolizmalarında rol oynayan genlerin risk belirlemede önemli olduğunu ortaya çıkarmıştır. 15 Yıl İzlenen Türk Erişkinlerinde Kardiyovasküler Hastalık ve Metabolik Sendrom İçin Genetik Risk Faktörleri (TEKHARF-Genetik), TÜBİTAK 2005-2008: Amacımız seçilen genlerin polimorfizm ve haplotiplerini ve bunların kardiyovasküler ve metabolik olaylarla ilişkisini incelemektir. Böylece, olağan risk faktörleri ile eşit değere sahip olan genetik risk faktörleri belirlenecektir. İlişkileri bulunan bu genler istatistiksel olarak incelenecek ve Türk popülasyonu için genetik risk faktörü olarak belirlenecektir. Bu risk faktörleri arasında lipokalin ailesi en önemli ilgi alanlarından biridir.
APOD geninin kardiyovasküler hastalık ve metabolik sendromla ilişkisi: ApoD, hidrofobik moleküllerin transportunda rol oynayan lipokalin ailesine ait bir gendir. Önceki bulgularımız ApoD’nin özellikle kalpte eksprese olan genlerden biri olduğunu ve ekspresyonunun aterosklerotik plaklarda arttığını göstermiştir. Seçilen polimorfik noktaların (“SNP”) genotip dağılımı kardiyovasküler hastalıklar ve/veya metabolik sendromla ilişkili Türk popülasyonu için spesifik olan 2235 kişilik TEKHARF-DNA bankasında incelenmektedir. Buna ek olarak, hastaların periferal kanında yapılacak ApoD protein analizleri, bilinen ApoD varyantları ve protein miktarları arasındaki korelasyonu belirlemek için planlanmıştır. Çalışma bulgularının birleştirilmesi Türk popülasyonuna özgü yüksek derecede öngörücü genetik risk panelinin oluşturulmasına katkı sağlayacaktır.
Moleküler Nöroloji Çalışma Grubu
Parkinson ve Alzheimer Hastalıkları Araştırması:
Grubumuz nörolojik hastalıkların genetik temeli üzerinde çalışmakta olup laboratuvarda Parkinson Hastalığı, Alzheimer Hastalığı, distoni, ataksi, Huzursuz Bacak Sendromu ile ilgili hareket bozuklukları olan hastalar ile sağlıklı kontrollere ait 1085 DNA örneğine sahiptir. Bu araştırma çok çeşitli metodlar kullanılarak gerçekleştirilmektedir. Çalışmanın amacı, nörolojik hastalıklara yol açan yada katkıda bulunan genetik değişkenleri belirleyerek hastalığın altında yatan moleküler süreçlerin anlaşılmasını kolaylaştırmaktır. Bu bakış açısı ile yürütülen projeler aşağıda detaylandırılmıştır. Otozomal resesif gen mutasyonlarının Türk toplumundaki sıklığı: AmaçParkinson (PD) ve Azheimer hastalıkları ile ilişkili gen mutasyonlarının sıklıklarını ve fenotiplerini değerlendirmektir. PRKN Geni: Proje grubu MLPA (Multiplex Ligation-dependent Probe Amplification) analizi ile PRKN, DJ1 ve Pink1 genleri ile ilgili deneyleri tamamlamıştır. Sonuçlarımız Türkiye’de PRKN gen mutasyonlarının Parkinson Hastalığı ile ilişkili en sık görülen mutasyon olduğunu göstermektedir. Toplumumuzda başlangıç yaşına göre prevelans oranı daha önceden belirtilmiş olan veriler ile uygunluk göstermektedir. LRRK2 Geni: Çalışmaya 223 ü Türkiye kökenli aile olmak üzere toplam 255 Parkinson Hastası katılmıştır. Sonuçlarımız Türk toplumunda LRRK2 geninin bu bölgelerindeki mutasyonların PD nin esas sebebi olmadığını ortaya koymaktadır. Gelecekte, LRRK2 geninin geri kalan genomik bölgeleri detaylı bir şekilde analiz edilecektir
DJ-1 ve Pink1 Genleri: Çalışmamız otozomal resesif (OR) PD ile ilişkili olduğu bilinen genlerdeki (Parkin, DJ-1 ve Pink1) mutasyonların dışlanması ve SNP mikroarray ile homozigozite haritalaması yaparak (INSERM UMR/S 679, Prof Alexis Brice, Paris, France grubu işbirliği ile) OR parkinsonizm ile ilgili yeni lokusların saptanmasını içermektedir.
PSEN1, PSEN2 ve APP Genleri: Araştırmanın ana hedefi, ailesel ve sporadik Alzheimer Hastalığı ile ilişkili presenilin 1 (PSEN1), presenilin 2 (PSEN2) ve amyloid precursor protein (APP) genlerindeki mutasyonların saptanmasıdır
Moleküler Hematoloji Çalışma Grubu
Moleküler Hematoloji çalışma gurubu çocukluk çağı ve yetişkin dönem hematolojik maligniteleri, bilhassa akut ve kronik lösemiler konusunda çalışmalar yapmaktadır. T-hücreli akut lenfoblastik lösemiler (T-ALL) timusta gelişen T-lenfositlerinin malign transformasyonu sonucu oluşan agresif bir hastalıktır. T-ALL hasta gurubunda ve sağlıklı timus dokusundan akım sitometri yönetmi ile ayrıştırılan farklı T-hücre gelişim dönemlerine ait T-hücre alt tipleri (SP4, SP8, ISP, DP ve DNCD3+) ile gerçekleştirilen genom boyu anlatım çalışmaları bize bu hastalığın etiyolojisi ve sorumlu hedef genler hakkında bilgi vermiştir. Mikroarray çalışmasının validasyonları gerçekleştirilen fonksiyonel çalışmalarla devam etmektedir. Gurubumuz aynı zamanda WNT sinyal ileti yolağı ve bu yolaktaki anormallikleri B ve T-hücreli hasta guruplarında araştırmaktadır. WNT yolağı aktivasyonu normalde erken embriyonik dönemde aktive olup, postnatal anormal aktivasyonu kolon kanseri, meme kanseri vb solid tümörlerde gösterilmiştir. Laboratuvarımızda, WNT aktivasyonu lösemi hastalarında ve normal T-hücre ve B-hücre gelişim basamaklarında araştırılmaktadır. Yaptığımız çalışmalar sonucu T-ALL hasta gurubunda anormal WNT aktivasyonu çok yönlü olarak gösterilmiştir. Ayrıca WNT yolağının spesifik hedef geni olan AXIN2 geni ile TCF/LEF yazılım faktörlerinin ilişkisi yapılan fonksiyonel çalışmalarla sürdürülmektedir. Bu çalışma ile ilk defa lösemilerde WNT yolağı üyelerinden APC, AXIN1 ve Beta Katenin genlerinde mutasyonlar saptanmıştır. Çocukluk çağı lösemilerinde prognostik önem taşıyan ve son yıllarda hastaların sınıflandırılması ve tedavi sürecinde önem kazanan genlerde mutasyon taraması ve klinik ilişkilendirmeleri bir başka çalışma konusudur. NOTCH1, FBXW7, PAX5, FLT3, JAK2, ABL gen mutasyonları araştırılmaktadır. Gurubumuz içinde yürütülen bir başka çalışma konusu ise Dr. Yuk Yin Ng tarafından yürütülen primer immun yetmezlikler ile ilgili çalışmalardır. Bu çalışmalar dahilinde BTK (Bruton’s Tirozin Kinaz) mutasyonlarının yol açtığı B-hücre hasarlarının, XLA (X’e bağlı agammaglobunemi) fare modellerinde düzeltilmesi ile ilgili araştırmalar sürdürülmektedir. Bu hasta gurubu hematopoetik kök hücre gen tedavisi için ideal bir modeldir. Bugüne kadar Erasmus Tıp Fakültesinde yapılan deneylerle immun yetmezliği olan BTK mutant farelerde, lentiviral kök hücre tedavisi sonucu B-hücre hasarının düzeltildiği gösterilmiştir. Anabilim Dalımızda devam edecek olan çalışmalarda ise XLA hastalarında, insan hematopoetik kök hücrelerindeki B-hücre hasarının onarılması amaçlamaktadır.
Epilepsi Çalışma Grubu:
Epilepsi topumun yaklaşık % 0.5-1’ini etkileyen yaygın bir nörolojik hastalıktır. Kompleks bir altyapısı olan hastalığın genetik bileşeni aydınlatılma aşamasındadır. Bu bağlamda grubumuz Türk popülasyonu epilepsi hastalarında genetik altyapının belirlenmesi için Avrupa Birliği 6. Çerçeve Programı kapsamında yürütülen EPICURE (Epilepsi Fonksiyonel Genomik ve Nörobiyoloji) projesinde ve Almanya ile ortak yürütülen INTENC (Yoğun İşbirliği) projesinde yer almaktadır. EPICURE kapsamında, Türkiye ile Avrupa ülkelerindeki epilepsi hastaları tüm genom bağlantı ve ilişkilendirme analizleri ile mutasyon taraması yapılarak, hastalığa neden olan ortak genetik varyantlar aranmaktadır. INTENC projesinde ise tüm genom metilom analizi ile anne veya baba geçişli epilepsi triolarında (anne-baba-çocuk üçlüleri) yürütülmektedir.
Grubun başka bir ilgi alanı da ülkemizde sıkça gözlenen akraba evliliğine bağlı çekinik hastalıklarda tüm genom bağlantı analizi yaparak ve yeni jenerasyon dizileme teknikleri kullanarak yeni genlerin bulunmasıdır.
Behçet Hastalığı Çalışma Grubu:
Genetik Anabilim Dalı bünyesinde verilen yüksek lisans diploma programıdır. Bu program İstanbul Üniversitesi ve Biohealth Computing Erasmus Mundus Lisansüstü Program Konsorsiyumu’na üye Üniversiteler arasında ortaklaşa yürütülen bir programdır.
Diploma Programına Kabul İçin Özel Koşullar:
Adayların yüksek lisans programına kabulü, İstanbul Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği’nde bildirilen koşullara göre yapılacaktır. Erasmus Mundus kapsamındaki programa katılacak olan öğrencilerin ayrıca Erasmus Mundus kabul şartlarını da sağlamaları gerekmektedir.
Doğrudan Kabul:
Tıp, Biyoloji, Diş Hekimliği, Veteriner, Kimya, Eczacılık, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Matematik, Bilgisayar Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Biyomedikal Mühendisliği, Kimya Mühendisliği, Gıda Mühendisliği ve Çevre Mühendisliği Diplomasına sahip lisans mezunu olan öğrenciler programa doğrudan kabul edilecektir. Öğrencilerin lisans mezuniyet alanlarına göre ders seçmeleri sağlanacaktır. Yukarıda adı geçen bölümler dışında kalan lisans mezunlarının programa kabulü için “Koordinasyon Kurulu”nun kararı gerekmektedir.
Aşağıda adı geçen Biohealth Computing Erasmus Mundus Lisansüstü Program Konsorsiyumu’na üye Üniversiteler ile işbirliği içerisindedir: 1. Université Joseph Fourier Grenoble – Fransa 2. Universitat de Barcelona – İspanya 3. Universita degli study di Torino – İtalya 4. Universiteit Maastricht – Hollanda 5. Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară de Cluj-Napoca – Romanya
Diploma Programının Eğitim Amaç ve Hedefleri:
Amaç: Bu program, Tıp, Biyoloji, Diş Hekimliği, Veteriner, Kimya, Eczacılık, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Mühendislik (Bilgisayar, Elektrik-Elektronik, Biyomedikal, Kimya, Çevre, Gıda, Endüstri) ve Matematik Lisans diplomasına sahip öğrencilere, “Biohealth Computing” alanında ileri düzeyde edinecekleri bilgi, birikim ve deneyimle, karşılaşacakları sorunları multidisipliner bir yaklaşımla çözümleme becerisi kazandırmayı amaçlamaktadır.
Hedefleri: Sanayinin gereksinimlerine uygun şekilde düzenlenen bir ders programı ve bunu izleyen dönemde bu sanayi alanlarının somut sorunlarına çözüm getiren tezler ile yetenekli öğrencilerin uygulamaya yönelik araştırma yapmalarının sağlanması ve bu şekilde sağlık alanında üniversite-sanayi işbirliğinin geliştirilmesine katkı sağlanması hedeflenmektedir. Bu kapsamda, sistemik modelleme ve simülasyon araçları kullanılarak biyomedikal veri tabanlarından yararlanmayı teşvik etmek de hedeflenmektedir.
2017-2018 Yaz Döneminde Genetik Anabilim Dalı’na gönüllü ya da zorunlu staj başvurusunda bulunacak öğrencilerin dikkatine:
ESRA | KAYIKÇI |
| 2010 | DERS ASAMASI |
İSMAİL | CAN |
| 2010 | TEZ ASAMASI |
DİLEK | BAYRAKTAR |
| 2011 | TEZ ASAMASI |
FATİH UYGAR | KARAOĞLAN |
| 2011 | TEZ ASAMASI |
SADET | AKSU |
| 2011 | DERS ASAMASI |
SİNEM | ATEŞCİ |
| 2012 | DERS ASAMASI |
SERHAT | ÖNCEL |
| 2012 | DERS ASAMASI |
ŞERİFE | SEFİL |
| 2012 | DERS ASAMASI |
BURAK | BAKIR |
| 2013 | TEZ ASAMASI |
HÜSEYİN | AYDINGEL |
| 2013 | DERS ASAMASI |
GAMZE | BİLDİK |
| 2013 | DERS ASAMASI |
SARA | HACAR |
| 2013 | DERS ASAMASI |
NEZİHE FULYA | DAL |
| 2013 | DERS ASAMASI |
DAMLA | ÇAKIR |
| 2013 | DERS ASAMASI |
MELTEM | ERCAN |
| 2013 | DERS ASAMASI |
CANSU | ÇAM |
| 2013 | TEZ ASAMASI |
ZEYNEP | ZEREN |
| 2013 | DERS ASAMASI |
ESRA | KIRIKKAYA |
| 2013 | TEZ ASAMASI |
BURCU | RÜSTEMOĞLU |
| 2014 | TEZ ASAMASI |
FATMA | SARI TUNEL |
| 2014 | TEZ ASAMASI |
ESRA | OKTAY |
| 2014 | DERS ASAMASI |
SEDA | SÜSGÜN |
| 2015 | TEZ ASAMASI |
TÜĞBA | TANRİVERDİ |
| 2015 | DERS ASAMASI |
NUROL | CİMİNOĞLU |
| 2015 | DERS ASAMASI |
EDİP | IŞIK |
| 2015 | DERS ASAMASI |
GAREN | HARYANYAN |
| 2015 | DERS ASAMASI |
İSKENDER SİNAN | GENCO |
| 2015 | DERS ASAMASI |
CAN VEYSEL | ŞOROĞLU |
| 2016 | TEZ ASAMASI |
SADIK BARIŞ | SALMAN |
| 2016 | TEZ ASAMASI |
FATMA YELİZ | EKİCİ |
| 2016 | DERS ASAMASI |
ATİLLA MEHMET | GÜLER |
| 2016 | DERS ASAMASI |
AYBİKE SENA | ÖZUYNUK |
| 2016 | DERS ASAMASI |
NESLİŞAH | KANDEMİR |
| 2016 | DERS ASAMASI |
PINAR | KÖSEOĞLU |
| 2016 | TEZ ASAMASI |
GİZEM | ÇELEBİ |
| 2016 | DERS ASAMASI |
HARUN | ARSLAN |
| 2017 | DERS ASAMASI |
GÜLNİHAL | BULUT |
| 2017 | DERS ASAMASI |
SELİN FULYA | TOPRAK |
| 2017 | DERS ASAMASI |
CEMAL ÇAĞIL | KOÇANA |
| 2017 | DERS ASAMASI |
BUŞRA | KASAP |
| 2017 | DERS ASAMASI |
GÖKÇEN | ŞAHİN |
| 2017 | DERS ASAMASI |
ESRA | KAYNAK |
| 2017 | DERS ASAMASI |
İREM | COŞKUNTAN |
| 2017 | DERS ASAMASI |
BÜŞRA | KARAÇAM |
| 2017 | DERS ASAMASI |
HÜLYA | KELAHMETOĞLU |
| 2018 | DERS ASAMASI |
MERVE | ORDU |
| 2018 | DERS ASAMASI |
BUŞRA GİZEM | HASANOĞULLARI |
| 2018 | DERS ASAMASI |
BERKAY | TOKCAN |
| 2018 | DERS ASAMASI |
MERVE | SARITAŞ |
| 2018 | DERS ASAMASI |
YUSUF | ŞEFLEKÇİ |
| 2018 | DERS ASAMASI |
EMRE | AVCI |
| 2018 | DERS ASAMASI |
ŞEBNEM | YANIK |
| 2018 | DERS ASAMASI |
BETÜL | ZORKAYA |
| 2018 | DERS ASAMASI |
AYLA | ŞAHİN |
| 2018 | DERS ASAMASI |
SELEN AYŞE | ÇERÇİ |
| 2018 | DERS ASAMASI |
BÜŞRA | DEMİRÖRS |
| 2019 | DERS ASAMASI |
ÇAĞLA | DÖNMEZ |
| 2019 | DERS ASAMASI |
DUYGU | SAVAŞ |
| 2019 | DERS ASAMASI |
ELİF | ZENGİNOL |
| 2019 | DERS ASAMASI |
RUKİYE | ASLAN |
| 2019 | DERS ASAMASI |
ŞEYMA | TEOMETE |
| 2019 | DERS ASAMASI |
ŞEYMA | PUNAR |
| 2019 | DERS ASAMASI |
TUĞÇE NUR | KAŞITOĞLU |
| 2019 | DERS ASAMASI |
ZİYA FURKAN | ZORLUER |
| 2019 | DERS ASAMASI |
DEMET HİLAL | KARAKUZU |
| 2019 | DERS ASAMASI |
RANA | HALLAJNAZHADİ |
| 2019 | DERS ASAMASI |
ASUMAN | GEDİKBAŞI |
| 2009 | TEZ ASAMASI |
ESRA | AYDEMİR |
| 2010 | DERS ASAMASI |
UĞUR | DAMAR |
| 2011 | DERS ASAMASI |
KEMAL OĞUZ | KESEROĞLU |
| 2011 | YETERLILIK ASAMASI |
ADEM | KOCAMAN |
| 2012 | DERS ASAMASI |
HÜSEYİN | Gedik |
| 2012 | DERS ASAMASI |
SEVCAN | MERCAN |
| 2013 | TEZ ASAMASI |
ZEYNEL | DEMİR |
| 2013 | TEZ ASAMASI |
EYÜP | KAYA |
| 2013 | DERS ASAMASI |
DENİZ | ÇAKMAK |
| 2013 | DERS ASAMASI |
SEVİNÇ | GÜMÜŞ |
| 2013 | DERS ASAMASI |
MELDA | SARIMAN |
| 2014 | TEZ ASAMASI |
SHAHRASHOUB | SHARIFI |
| 2014 | TEZ ASAMASI |
ASUMAN | ÇELEBİ |
| 2014 | YETERLILIK ASAMASI |
LEYLA | ELKANOVA |
| 2014 | YETERLILIK ASAMASI |
BİRCAN | YILMAZ |
| 2014 | DERS ASAMASI |
ÖZLEM | YILDIRIM |
| 2014 | DERS ASAMASI |
EKİN | KUNTSAL |
| 2015 | DERS ASAMASI |
EZGİ GİZEM | BERKAY |
| 2015 | TEZ ASAMASI |
VOLKAN | KARAMAN |
| 2015 | DERS ASAMASI |
EREN | VURGUN |
| 2015 | DERS ASAMASI |
Somayyeh | HEİDARGHOLİZADEH |
| 2015 | TEZ ASAMASI |
DİLEK | ULUDAĞ ALKAYA |
| 2015 | YETERLILIK ASAMASI |
GÖKHAN | TANFER |
| 2015 | DERS ASAMASI |
FATİH MEHMET | KELEŞOĞLU |
| 2015 | DERS ASAMASI |
SEZEN | ATASOY |
| 2016 | TEZ ASAMASI |
İLDENİZ | USLU BIÇAK |
| 2016 | DERS ASAMASI |
Shafag | Nahmadova |
| 2016 | DERS ASAMASI |
ZEYNEP | ÖZTÜRK |
| 2017 | DERS ASAMASI |
ELİF NUR | ÖZKAYA |
| 2017 | DERS ASAMASI |
AGHARZA | AGHAYEV |
| 2017 | DERS ASAMASI |
GÖKÇE | KUMBASAR |
| 2017 | DERS ASAMASI |
KHUSAN | KHODZHAEV |
| 2017 | DERS ASAMASI |
ALİ | GÖKGÖZ |
| 2017 | DERS ASAMASI |
ZEHRA | YAVAŞ ABALI |
| 2017 | DERS ASAMASI |
HİLAL | HEKİMOĞLU |
| 2017 | DERS ASAMASI |
FULYA | KÜÇÜKCANKURT |
| 2017 | DERS ASAMASI |
MAİDE | KAŞİT |
| 2017 | DERS ASAMASI |
EDA | SUN |
| 2017 | DERS ASAMASI |
İSMAİL MUSAB | GÜLAÇAR |
| 2017 | DERS ASAMASI |
İBRAHİM İLKER | KALKAVAN |
| 2017 | DERS ASAMASI |
SAİM | APUHAN |
| 2018 | DERS ASAMASI |
DİDEM | ALTINDİREK |
| 2018 | DERS ASAMASI |
BURCU | SALMAN |
| 2018 | DERS ASAMASI |
MUHAMMED ABDULVAHİD | KALKAN |
| 2018 | DERS ASAMASI |
MERVE | ŞEN |
| 2018 | DERS ASAMASI |
EBRU KÜBRA | UZDİL |
| 2018 | DERS ASAMASI |
ADAM | NAJAFLI |
| 2018 | DERS ASAMASI |
İREM YAĞMUR | DİKER |
| 2018 | DERS ASAMASI |
NARMİN | BAKHSHALİYEVA |
| 2018 | DERS ASAMASI |
MARYAM | BARGHI MASTAN ABAD |
| 2018 | DERS ASAMASI |
Hazal Banu | Olgun |
| 2018 | DERS ASAMASI |
LEILI | NOZAD DIZAJI |
| 2018 | DERS ASAMASI |
BÜŞRA | YAŞA |
| 2019 | DERS ASAMASI |
İBRAHİM | KARACA |
| 2019 | DERS ASAMASI |
SELİN | DEMİRER |
| 2019 | DERS ASAMASI |
VAHİDEH | ZARERAJABİ |
| 2019 | DERS ASAMASI |
A-ULUSLARARASI YAYIN VE ETKİNLİKLER
SCI Expanded, Social Science Citation Index (SSCI), Arts and Humanities Citation Index (AHCI) kapsamındaki dergilerde yayımlanmış özgün araştırma makale, derlemeler:
2018
· Ayachi OS, Rezgoun ML, Sayitoğlu M, Altındirek D, Erbilgin Y, Abadi N, Atta D. Prevalence and Effect Evaluation of FLT3 and NPM1 Mutations in Acute Myeloid Leukemia Patients in Eastern Algeria. International Journal of Hematology and Oncology, 2018, 28(3): 169-179. doi: 10.4999/uhod.182822
· Erbilgin Y, Eskazan AE, Hatirnaz Ng O, Salihoglu A, Elverdi T, Firtina S, Tasar O, Mercan S, Sisko S, Khodzhaev K, Ongoren S, Ar MC, Baslar Z, Soysal T, Sayitoglu M, Ozbek U. Deep sequencing of BCR-ABL1 kinase domain mutations in chronic myeloid leukemia patients with resistance to tyrosine kinase inhibitors Leukemia & Lymphoma (2108) 10.1080/10428194.2018.1473573
· Ozkaya HM, Comunoglu N, Sayitoglu M, Keskin FE, Firtina S, Khodzhaev K, Apaydin T, Gazioglu N, Tanriover N, Buge Oz B, Kadioglu P. Germline mutations of aryl hydrocarbon receptor-interacting protein (AIP) gene and somatostatin receptor 1–5 and AIP immunostaining in patients with sporadic acromegaly with poor versus good response to somatostatin analogues Pituitary (2018). https://doi.org/10.1007/s11102-018-0876-4
· Ongoren S, Eskazan AE, Suzan V, Savci S, Erdogan Ozunal I, Berk S, Yalniz FF, Elverdi T, Salihoglu A, Erbilgin Y, Iseri SA, Ar MC, Baslar Z, Aydin Y, Tuzuner N, Ozbek U, Soysal T.. Third-line treatment with second-generation tyrosine kinase inhibitors (dasatinib or nilotinib) in patients with chronic myeloid leukemia after two prior TKIs: real-life data on a single center experience along with the review of the literature. Hematology. 2018 May;23(4):212-220. doi: 10.1080/10245332.2017.1385193. Epub 2017 Oct 9. Review.
· Atasu B, Simón-Sánchez J, Hanagasi H, Pak M, Bilgic B, Erginel-Unaltuna N, Hauser A, Guven G, Heutink P, Gasser T, Lohmann E. HPCA confirmed as a Genetic Cause of DYT2-like Dystonia Phenotype. Movement Disorders. 2018
· Guven G, Bilgic B, Tufekcioglu Z, Erginel Unaltuna N, Hanagasi H, Gurvit H, Singleton A, Hardy J, Emre M, Gulec C, Bras J, Guerreiro R, Lohmann E. Peripheral GRN mRNA and Serum Progranulin Levels as a Potential Indicator for Both the Presence of Splice Site Mutations and Individuals at Risk for Frontotemporal Dementia. J Alzheimers Dis. 2018 Nov 21. doi: 10.3233/JAD-180599. [Epub ahead of print]
· Tuncer FN, Çiftçi Doğanşen S, Serbest E, Tanrıkulu S, Ekici Y, Bilgiç B, Yarman S. Screening of AIP gene variations in a cohort of Turkish Patients with Young-Onset Sporadic Hormone-Secreting Pituitary Adenomas. Genetic Testing and Molecular Biomarkers, 2018 Nov. doi: 10.1089/gtmb.2018.0133. [Epub ahead of print]
· Tuncer FN, Ugur Iseri SA, Yapici Z, Demir M, Karaca M, Calik M. A novel homozygous GALC variant has been associated with Krabbe disease in a consanguineous family. Neurological Sciences, 2018 Sept. doi: 10.1007/s10072-018-3556-2. [Epub ahead of print].
· Investigation of SLC2A1 gene variants in genetic generalized epilepsy patients with eyelid myoclonia. Altıokka-Uzun G, Özdemir Ö, Uğur-İşeri S, Bebek N, Gürses C, Özbek U, Baykan B. Epileptic disorders. 2018; 20(5):396-400. PMID: 30361188
· Clinical phenotype of hereditary spastic paraplegia due to KIF1C gene mutations across life span. Yücel-Yılmaz D, Yücesan E, Yalnızoğlu D, Oğuz KK, Sağıroğlu MŞ, Özbek U, Serdaroğlu E, Bilgiç B, Erdem S, İşeri SAU, Hanağası H, Gürvit H, Özgül RK, Dursun A. Brain & development. 2018; 40(6):458-464. PMID: 29544888
· Kabul edilen (kabul yazısı tarihi: 21 Aralık 2018): NEMM-D-18-00093R2 "A novel and mosaic WDR45 nonsense variant causes Beta-Propeller Protein-Associated Neurodegeneration identified through whole exome sequencing and X-chromosome heterozygosity analysis" Journal NeuroMolecular Medicine. Nihan Hande Akçakaya, Barış Salman, Zeliha Görmez, Yelda Tarkan Argüden, Ayşe Çırakoğlu, Raif Çakmur, Berril Dönmez Çolakoğlu, Seniha Hacıhanefioğlu, Uğur Özbek, Zuhal Yapıcı, Sibel Aylin Uğur İşeri
· Ozsait-Selcuk B., Komurcu-Bayrak E., Jylhä M., Luukkaala T., Perola M., Kristiansson K., Mononen N., Hurme M., Kähönen M., Goebeler S., Laaksonen R., Hervonen A., Erginel-Unaltuna N., Karhunen P.J., Lehtimäki T. The rs2516839 variation of USF1 gene is associated with 4-year mortality of nonagenarian women: The Vitality 90+ study. Ann Hum Genet. 2018 Sep 11. doi: 10.1111/ahg.12282.
· Kessler C, Atasu B, Hanagasi H, Simón-Sánchez J, Hauser AK, Pak M, Bilgic B, Erginel-Unaltuna N, Gurvit H, Gasser T, Lohmann E. Role of LRRK2 and SNCA in autosomal dominant Parkinson's disease in Turkey. Parkinsonism Relat Disord. 2018 Mar;48:34-39. doi: 10.1016/j.parkreldis.2017.12.007. Epub 2017 Dec 9. PubMed PMID: 29248340.
· Sarıman M, Abacı N, Sırma Ekmekçi S, Çakiris A, Perçin Paçal F, Üstek D, Ayer M, Yenerel MN, Beşışık S, Çefle K, Palandüz Ş, Öztürk Ş. Investigation of Gene Expressions of Myeloma Cells in the Bone Marrow of Multiple Myeloma Patients by Transcriptome Analysis. Balkan Med J. 2018 Aug 6. doi: 10.4274/balkanmedj.2018.0356. [Epub ahead of print] PMID: 30079703
· Gül N, Temel B, Ustek D, Sirma-Ekmekçi S, Kapran Y, Tunca F, Giles-Şenyürek Y, Özbek U, Alagöl F. Association of Pro-apoptotic Bad Gene Expression Changes with Benign Thyroid Nodules. In Vivo. 2018 May-Jun;32(3):555-559.
· Ciftci S, Keskin F, Abaci N, Akyuz F, Cakiris A, Badur S, Kaymakoglu S,
· Ustek D. Mutations in Core Gene Region of Hepatitis B Virus in Patients with Chronic Hepatitis B. Clin Lab. 2018 Mar 1;64(3):303-310. doi: 10.7754/Clin.Lab.2017.170616. PubMed PMID: 29739114.
· Perçin-Paçal1* F., Altınsaçlı2 S., Yardımcı3 C.H., Altınsaçlı4 S. (2018) Assessment of factors influencing the spatio-temporal distribution, abundance, and diversity of Ostracoda (Crustacea) species in a coastal lagoon: Kamil Abduş Lagoon (İstanbul-Turkey)) Fresenius Environmental Bulletin. Volume 27-No: 12/2018 p.8392-8404
· Perçin-Paçal*, F.. The Spatio-Temporal Distribution and Habitat Prefences of Ostracod Species Found in the Coastal Lagoon (Enez, Edirne, Turkey). Acta Zoologica Bulgarica (Accepted: 6 Ekim.2018)
2017
1. Firtina S, Ng YY, Ng OH, Nepesov S, Yesilbas O, Kilercik M, Burtecene N, Cinar S, Camcioglu Y, Ozbek U, Sayitoglu M. A novel pathogenic frameshift variant of CD3E gene in two T-B+ NK+ SCID patients from Turkey. Immunogenetics. 2017 Oct;69(10):653-659. doi: 10.1007/s00251-017-1005-7. Epub 2017 Jun 9.
2. Firtina S, Hatirnaz Ng Ö, Erbilgin Y, Özbek U, Sayitoğlu M. Dysregulation of the DKK1 gene in pediatric B-cell acute lymphoblastic leukemia. Turk J Med Sci. 2017 Feb 27;47(1):357-363. doi: 10.3906/sag-1507-106.
3. Hatırnaz Ng O., Firtina S., Erbilgin Y., Ozbek U, Sayitoglu M. Aberrant Hypermethylation of APC Tumor Supressor Gene in Acute Leukemia Patients. Int J Hem Oncol. 27 (4)1-7. doi: 10.4999/uhod.171663.
4. Gunduz MC, Evkuran Dal G, Kurban İ, Turna O, Ucmak Z, Ucmak M, Ozsait Selcuk B, Komurcu Bayrak E, Yıldırım F, Haktanır D, Kasikci G, Bollwein H. Uterine immune response after single and double fresh sperm insemination in mares. Kafkas Univ Vet Fak Derg 2017. doi: 10.9775/kvfd.2017.17885
5. Perçin-Paçal1*F., Altınsaçlı S, Altınsaçlı S (2017) Distribution, diversity and some ecological characteristics of ostracods (Crustacea: Ostracoda) in Gökçeada (Imbros) Island (Northern Aegean Sea, Turkey) Biologia 72/7: 1-16, Section Zoology DOI: https://doi.org/10.1515/biolog-2017-0088
6. Kurt A, Erkose-Genc G, Uzun M, Emrence Z, Ustek D, Isik-Ozkol G. The antifungal activity and cytotoxicity of silver containing denture base material. Niger J Clin Pract. 2017 Mar;20(3):290-295. doi: 10.4103/1119-3077.181362. PubMed PMID: 28256482.
7. Cosan F, Aktas Cetin E, Akdeniz N, Emrence Z, Cefle A, Deniz G. Natural Killer Cell Subsets and Their Functional Activity in Behçet's Disease. Immunol Invest. 2017 May;46(4):419-432. doi: 10.1080/08820139.2017.1288240. Epub 2017 Apr 7. PubMed PMID: 28388249.
8. Keskin F, Ciftci S, Akyuz F, Abaci N, Cakiris A, Akyuz U, Demir K, Besisik F,
Ustek D, Kaymakoglu S. Analysis of Hepatitis C Virus NS5A Region in Patients with Cirrhosis Using an Ultra-Deep Pyrosequencing Method. Clin Lab. 2017 Sep
1;63(9):1439-1445. doi: 10.7754/Clin.Lab.2017.170312. PubMed PMID: 28879707.
9. Cosan F, Oku B, Gedar Totuk OM, Abaci N, Ustek D, Diz Kucukkaya R, Gul A. The association between P selectin glycoprotein ligand 1 gene variable number of
tandem repeats polymorphism and risk of thrombosis in Behçet's disease. Int J
Rheum Dis. 2017 Aug 14. doi: 10.1111/1756-185X.13151. [Epub ahead of print]
PubMed PMID: 28809090.
10. Yucesan E*, Ugur Iseri SA*, Bilgic B, Gormez Z, Bakir Gungor B, Sarac A, Ozdemir O, Sagiroglu M, Gurvit H, Hanagasi H, Ozbek U. SYNE1 related cerebellar ataxia presents with variable phenotypes in a consanguineous family from Turkey. Neurol Sci. 2017 Dec;38(12):2203-2207. doi: 10.1007/s10072-017-3049-8 (*ortak ilk isim).
11. Holt R, Ugur Iseri SA, Wyatt AW, Bax DA, Gold Diaz D, Santos C, Broadgate S,
Dunn R, Bruty J, Wallis Y, McMullan D, Ogilvie C, Gerrelli D, Zhang Y, Ragge N.
Identification and functional characterisation of genetic variants in OLFM2 in
children with developmental eye disorders. Hum Genet. 2017 Jan;136(1):119-127.
doi: 10.1007/s00439-016-1745-8.
12. Akcakaya NH, Iseri SU, Bilir B, Battaloglu E, Tekturk P, Gultekin M, Akar G, Yigiter R, Hanagasi H, Alp R, Cagirici S, Eraksoy M, Ozbek U, Yapici Z. Clinical and genetic features of PKAN patients in a tertiary centre in Turkey. Clin Neurol Neurosurg. 2017 Mar;154:34-42. doi: 10.1016/j.clineuro.2017.01.011.
13. Ongoren S, Eskazan AE, Suzan V, Savci S, Erdogan Ozunal I, Berk S, Yalniz FF,
Elverdi T, Salihoglu A, Erbilgin Y, Iseri SA, Ar MC, Baslar Z, Aydin Y, Tuzuner
N, Ozbek U, Soysal T. Third-line treatment with second-generation tyrosine kinase
inhibitors (dasatinib or nilotinib) in patients with chronic myeloid leukemia
after two prior TKIs: real-life data on a single center experience along with the
review of the literature. Hematology. 2017 Oct 9:1-9. doi: 10.1080/10245332.2017.1385193.
14. Darwent L, Carmona S, Lohmann E, Guven G, Kun-Rodrigues C, Bilgic B, Hanagasi H, Gurvit H, Erginel-Unaltuna N, Pak M, Hardy J, Singleton A, Brás J, Guerreiro R. Mutations in TYROBP are not a common cause of dementia in a Turkish cohort. Neurobiol Aging. 2017 Jun 28. pii: S0197-4580(17)30215-4. doi:10.1016/j.neurobiolaging.2017.06.019.
15. Kessler C, Atasu B, Hanagasi H, Simón-Sánchez J, Hauser AK, Pak M, Bilgic B, Erginel-Unaltuna N, Gurvit H, Gasser T, Lohmann E. Role of LRRK2 and SNCA in autosomal dominant Parkinson's disease in Turkey. Parkinsonism Relat Disord. 2017 Dec 9. pii: S1353-8020(17)30833-7. doi: 10.1016/j.parkreldis.2017.12.007.
16. Onat A, Ademoğlu E, Can G, Çoban N, Kaya A, Yüksel H. Lower circulating migration inhibitory factor protein is associated with metabolic syndrome and diabetes. Biomark Med. 2017 Jul;11(7):557-568.
17. Çoban N, Güleç Ç, Özsait Selçuk B, Erginel-Ünaltuna N. Role of simvastatin and RORα activity in the macrophage apoptotic pathway. Anatol J Cardiol. 2017 May;17(5):362-366.
18. Gulec C, Coban N, Ozsait-Selcuk B, Sirma-Ekmekci S, Yildirim O, Erginel-Unaltuna N. Identification of potential target genes of ROR-alpha in THP1 and HUVEC cell lines. Exp Cell Res. 2017 Apr 1;353(1):6-15.
19. Coban N, Gulec C, Ozsait-Selcuk B, Erginel-Unaltuna N. CYP19A1, MIF and ABCA1 genes are targets of the RORα in monocyte and endothelial cells.Cell Biol Int. 2017 Feb;41(2):163-176.
2016
1.Coban N, Gulec C, Ozsait Selcuk B, Erginel-Unaltuna N. CYP19A1, MIF and ABCA1 genes are targets of the RORα in monocyte and endothelial cells. Cell Biol Int. 2016 Dec 7. doi: 10.1002/cbin.10712.
2.Guclu-Geyik F, Onat A, Yuzbasıogulları AB, Coban N, Can G, Lehtimäki T, Erginel Unaltuna N. Risk of obesity and metabolic syndrome associated with FTO gene variants discloses clinically relevant gender difference among Turks. Mol Biol Rep. 2016 Jun;43(6):485-94. doi: 10.1007/s11033-016-3992-0.
3.Onat A, Can G, Çoban N, Dönmez İ, Çakır H, Ademoğlu E, Erginel-Ünaltuna N, Yüksel H. Lipoprotein(a) level and MIF gene variant predict incident metabolic syndrome and mortality. J Investig Med. 2016 Feb;64(2):392-9. doi: 10.1136/jim-2015-000003.
4.Ozsait-Selcuk B, Komurcu-Bayrak E, Erginel-Unaltuna N. Higher expression level of Bat3 is associated with silencing of the Midn gene in primary mouse cardiomyocytes. Turk J Biol. 2016;40: 1295-1302. doi: 10.3906/biy-1602-79.
5.Lesage S, Drouet V, Majounie E, Deramecourt V, Jacoupy M, Nicolas A, Cormier-Dequaire F, Hassoun SM, Pujol C, Ciura S, Erpapazoglou Z, Usenko T, Maurage CA, Sahbatou M, Liebau S, Ding J, Bilgic B, Emre M, Erginel-Unaltuna N, Guven G, Tison F, Tranchant C, Vidailhet M, Corvol JC, Krack P, Leutenegger AL, Nalls MA, Hernandez DG, Heutink P, Gibbs JR, Hardy J, Wood NW, Gasser T, Durr A, Deleuze JF, Tazir M, Destée A, Lohmann E, Kabashi E, Singleton A, Corti O, Brice A; French Parkinson's Disease Genetics Study (PDG); International Parkinson's Disease Genomics Consortium (IPDGC); International Parkinson's Disease Genomics Consortium IPDGC. Loss of VPS13C Function in Autosomal-Recessive Parkinsonism Causes Mitochondrial Dysfunction and Increases PINK1/Parkin-Dependent Mitophagy. Am J Hum Genet. 2016 Mar 3;98(3):500-13. doi: 10.1016/j.ajhg.2016.01.014. Impact factor 2015/2016: 10.794.
6.Hasmet A. Hanagasi, Anamika Giri, Gamze Guven, Başar Bilgiç, Ann-Kathrin Hauser, Murat Emre, Peter Heutink, Nazlı Basak, Thomas Gasser, Javier Simón-Sánchez, Ebba Lohmann. A novel homozygous DJ1 mutation causes parkinsonism and ALS in a Turkish family. Parkinsonism Relat Disord. 2016 2016 Aug;29:117-20. doi: 10.1016/j.parkreldis.2016.03.001. Epub 2016 Mar 3.Impact factor 2015/2016: 3.794
7.Gamze Guven, Ebba Lohmann, Jose Bras, J. Raphael Gibbs, Hakan Gurvit, Basar Bilgic, Hasmet Hanagasi, Patrizia Rizzu, Peter Heutink, Murat Emre, Nihan Erginel-Unaltuna, Walter Just, John Hardy, Andrew Singleton, Rita Guerreiro. Mutation frequency of the major frontotemporal dementia genes, MAPT, GRN and C9ORF72 in a Turkish cohort of dementia patients. PLoS One. 2016 Sep 15;11(9):e0162592. doi: 10.1371/journal.pone.0162592. eCollection 2016.Impact factor 2015/2016: 3.057
8.Güven C, Dal F, Aydoğan Ahbab M, Taskin E, Ahbab S, Adin Çinar S, Sırma Ekmekçi S, Güleç Ç, Abacı N, Akçakaya H. Low dose monoethyl phthalate (MEP) exposure triggers proliferation by activating PDX-1 at 1.1B4 human pancreatic beta cells. Food Chem Toxicol. 2016 Jul;93:41-50. doi: 10.1016/j.fct.2016.04.023.
9.Gül N, Soyluk Ö, Sarıman M, Abacı N, Sırma-Ekmekci S, Aral F, Tanakol R, Gül A. MEFV gene p.Met694Val variation is not associated with subacute thyroiditis in Turkish patients. Int J Clin Exp Med 2016;9(7):14758-14761.
10.Bagatir G, Sirma S, Palanduz S, Ozturk S, Cefle K, Ozbek U, Yenerel M, Nalcaci M. The frequency of C609T polymorphism in the NQO1 gene and its relation to cytogenetic abnormalities in patients with myelodysplastic syndrome. Cell Mol Biol 2016 Jun 30;62(7):61-5.
11.Gokduman K., Avsaroglu M.D., Çakiris A., Üstek D., Gurakan G.C., "Recombinant plasmid-based quantitative Real- Time PCR analysis of Salmonella enterica serotypes and its application to milk samples", JOURNAL OF MICROBIOLOGICAL METHODS, vol.122, pp.50-58, 2016
12.Ormeci A, Emrence Z, Baran B, Soyer OM, Gokturk S, Evirgen S, Akyuz F, Karaca C, Besisik F, Kaymakoglu S, Ustek D, Demir K. Can Helicobacter pylori be eradicated with high-dose proton pump inhibitor in extensive metabolizers with the CYP2C19 genotypic polymorphism? Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2016 May;20(9):1795-7. PubMed PMID: 27212172.
13.Ormeci A, Emrence Z, Baran B, Gokturk S, Soyer OM, Evirgen S, Akyuz F, Karaca C, Besisik F, Kaymakoglu S, Ustek D, Demir K. Effect of cytochrome P450 2C19 polymorphisms on the Helicobacter pylori eradication rate following two-week triple therapy with pantoprazole or rabeprazole. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2016 Mar;20(5):879-85. PubMed PMID: 27010145.
14.Kurt A, Erkose-Genc G, Uzun M, Emrence Z, Üstek D, Isik-Ozkol G. The antifungal activity and cytotoxicity of silver containing denture base material. Nigerian Journal of Clinical Practice. 2016 Jan. DOI: 10.4103/1119-3077.181362
15.Kesim YF, Uzun GA, Yucesan E, Tuncer FN, Ozdemir O, Bebek N, Ozbek U, Iseri SAU, Baykan B, “Screening LGI1 in a cohort of 26 lateral temporal lobe epilepsy patients with auditory aura from Turkey detects a novel de novo mutation”, Epilepsy Res, 120:73–78 (2016). doi: 10.1016/j.eplepsyres.2015.12.006.
16.Uğurel E, Şehitoğlu E, Tüzün E, Kürtüncü M, Çoban A, Vural B., Increased complexin-1 and decreased miR-185 expression levels in Behçet's disease with and without neurological involvement. Neurol Sci. 2016 Mar;37(3):411-6.
17.Erten G, Kalkan M, Bilgiç Gazioğlu S, Akdeniz N, Ozkok E, Vural B.,TaqI, FokI, and ApaI Polymorphisms in the Vitamin D Receptor in Behçet's Disease in Turkish Population. Dis Markers. 2016;2016:7475080.
19.Holt R, Ugur Iseri SA, Wyatt AW, Bax DA, Gold Diaz D, Santos C, Broadgate S, Dunn R, Bruty J, Wallis Y, McMullan D, Ogilvie C, Gerrelli D, Zhang Y, Ragge N. Identification and functional characterisation of genetic variants in OLFM2 in children with developmental eye disorders. Human Genetics, 2016 Nov 14. DOI: 10.1007/s00439-016-1745-8.
20.Yapici Z, Akcakaya NH, Tekturk P, Iseri SA, Ozbek U. novel gene mutation in PANK2 in a patient with severe jaw-opening dystonia. Brain Dev, 2016 38:755-8. doi: 10.1016/j.braindev.2016.02.010.
SCI Expanded, “Social Science Citation Index (SSCI)”, “Arts and Humanities Citation Index (AHCI)” kapsamındaki dergilerde yayınlanmış, Editöre mektup, teknik not ve sağlık bilimlerinde vaka takdimi:
2017
1. Altınsaçlı S, Yardımcı CH, Altınsaçlı S and Perçin-Paçal F (2017) The species list belonging to some benthic invertebrate groups in a coastal lagoon: Kamil Abduş Lagoon (İstanbul, Turkey) Journal of Entomology and Zoology studies 5(6) 307-313.
2. Altınsaçlı S, Altınsaçlı S and Perçin-Paçal F (2017) Spatial and temporal distribution of non-marineostracods in a small crater lake: Lake Karagöl (Dikili, İzmir, Turkey), Journal of Entomology and Zoology studies 17; 5 (1): 242-247.
2016
1.Anamika Giri, Gamze Guven, Hasmet Hanagasi, Ann-Kathrin Hauser, Nihan Erginul-Unaltuna, Basar Bilgic, Hakan Gurvit, Peter Heutink, Thomas Gasser, Ebba Lohmann, Javier Simón-Sánchez. PLA2G6 mutations related to distinct phenotypes: a new case with early onset Parkinsonism. Brief Report. Tremor Other Hyperkinet Mov (N Y). 2016 Mar 16;6:363. doi: 10.7916/D81G0M12. eCollection 2016.
Yurt içi hakemli dergilerde yayımlanan makale(ler):
2018
1- Vurgun E., Diker IIY., Çoban N., Geyik F., Guven Z.G., Unaltuna N., Effect of ACSL4 gene polymorphism (rs7886473) on metabolic syndrome and lipid levels , Cukurova Medical Journal, ss.151-157, 2018
2- Coban N, Erkan AF, Ekici B, Kaşit M, Erginel Ünaltuna N, Vurgun E. Macrophage migration inhibitory factor gene -173 G>C polymorphism and its relationship with coronary artery disease and diabetes. Turk Kardiyol Dern Ars. Ahead of Print: TKDA-35005 | DOI: 10.5543/tkda.2018.35005
3- Feyza Tuncer, Yeliz Ekici, Betül Akça. Oral yassı hücreli karsinoma çıplak fare modelinde tinzaparin tedavisinin BAX ve CCNB1 gen anlatımları üzerindeki etkisi. Turk J Immunol 2018; 6(3):131−135.
4- Kalkan M.A., Vural B., Kömürcü-Bayrak E. HEK293 Hücreleri Üzerine Endoplazmik Retikulum Stresi Uyaranı Tunikamisinin Etkisi. Experimed 2018; 8(3).
5- Bilge Özsait-Selçuk, Neslihan Çoban, Dilek Sever-Kaya, Sibel Bulgurcuoğlu-Kuran, Selva Türkölmez, Özlem Dural. Spermatozoa ve embriyoların gen ekspresyon analizi öncesinde RNA izolasyonu ve hücresel RNA miktarlarının belirlenmesi. İstanbul Tıp Fakültesi Dergisi. 2018; 81(4) doi: 10.26650/IUITFD.416666
6- Vural B, Kanserde Molekuler Tanı, Türkiye Klinikleri, İmmunoloji özel sayı, sayfa 1-9, Kasım 2018.
2017
1. Özden Hatırnaz Ng, Uğur Özbek, Hematolojik Maliniteler; Moleküler Genetik Etiyoloji ve 2016 Dünya Sağlık Örgütü Sınıflaması. Türkiye Klinikleri Tıbbi Genetik Özel Sayısı 2017;2(2):88-98 (Derleme)
2. Yuk Yin NG, Zeynep Hazal YILMAZ, Özden HATIRNAZ NG, Müge SAYİTOĞLU. Construction of Reference Plasmids for The Quantification of Bcr-Abl Fusion Transcripts in Chronic Myeloid Leukemia By Quantitative Real-Time Pcr, Deneysel Tıp Dergisi, Cilt 7, Sayı:13
3. Mehveş Poda, B. Gizem Hasanoğulları, Fatma Yeliz Ekici, Feyza Nur Tuncer. ADACIK BENZERI HÜCRE KÜMELEŞMESİNDE GEN ANLATIM DEĞİŞİMLERİ, Deneysel Tıp Dergisi, 7(13): 87-92, 2017.
4. Feyza Nur Tuncer, Yıldız Tütüncü, Sema Yarman. MEDÜLLER TİROİD KANSERLİ BİR HASTADA NADİR GÖRÜLEN RET PROTO-ONKOGEN MUTASYONU: D631Y, Deneysel Tıp Dergisi, 7(13): 101-107, 2017.
5. Bilge Özsait-Selçuk, Evrim Kömürcü-Bayrak, Muhammed Abdulvahid Kalkan, Gizem Çelebi, Nihan Erginel-Ünaltuna. Kalbe özgü “subtractive” hibridizasyon cDNA kütüphanesinden elde edilen Mfn2, mt-Atp6, Midn ve Kpnb1 genlerinin yetişkin, neonatal ve embriyonik dokulardaki ekspresyon analizi. Deneysel Tıp Dergisi. 2017 (Baskıda)
6. Çoban N, Güçlü Geyik F, Yıldırım Ö, Erginel Ünaltuna N. Investigating the role of ceramide metabolism-associated CERS5 (LASS5) gene in atherosclerosis pathogenesis in endothelial cells. Turk Kardiyol Dern Ars. 2017 Mar;45(2):118-125.
2016
1. Neslihan Çoban, Filiz Güçlü Geyik, Özlem Yıldırım, Nihan Erginel Ünaltuna.Seramid metabolizması ile ilişkili CERS5 (LASS5) geninin endotel hücrelerinde ateroskleroz patogenezindeki rolünün araştırılması. Investigating the role of ceramide metabolism associated CERS5 (LASS5) gene in atherosclerosis pathogenesis in endothelial cells. doi: 10.5543/tkda.2016.82389.
2. Komurcu-Bayrak E, Poda M, Güven G, Guclu-Geyik F, Coban N, Abacı N, Akbaş F, Erginel-Unaltuna N. 2016. 15 Yıllık Huntington Hastalığı Genetik Test Sonuçları ve Literatürdeki HH Test Kılavuzları. Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü Dergisi. Yıl: 5, 4(10):10-16.
3. Güçlü-Geyik F, Demir T, Kömürcü-Bayrak E, Bayrak F, Çoban N, Öztunç F, Erginel-Unaltuna N. 2016. Kardiyomiyopatiye neden olan Kardiyak Troponin T Mutasyonlarının Araştırılması. Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü Dergisi. Yıl:5 4(10):17-24.
4. Çakiris A., Çakar A., Abaci N., Sirma Ekmekci S., Emrence Z., Üstek D. , "RE-EVALUATION OF LPS CONCENTRATIONS ON THE 293T HUMAN RENAL CELL LINE", Journal of Health Sciences of Kocaeli University, cilt.2, ss.20-22, 2016
5. Bilge Özsait Selçuk, Selva Türkölmez. Mikro RNA’ların erkek infertilitesindeki rolü. Androloji Bülteni. 2016; 18(66): 192–196.
6. Çocukluk Çağı Akut Lenfoblastik Lösemide Genetik Belirteçler. Yücel Erbilgin, Uğur Özbek. Turkiye Klinikleri J Pediatr Sci 2016;12(4).
7. Müge Sayitoğlu, Clinical Interpretation of Genomic Variations, Turkish Journal of Hematology, 2016, 33(3):172-179.
8. Kopya Sayısı Değişikliklerinin SNP Array ile Tespiti. S. A. Uğur İşeri. Turkiye Klinikleri J Pediatr Sci 2016;12(4):54-9.
9. Çoban N, Pirim D, Erkan AF, Geyik F, Ekici B, Erginel-Ünaltuna N. Koroner arter hastalıgı olmayan ve statin ile tedavi edilen bireylerde AMPK yolağında yeni bir aday modülatör olarak MicroRNA-625-5p. Deneysel Tıp Dergisi, 2016, 6(11), 11-20.
SAYFA GÜNCELLENMEKTEDİR...
1967 – 2017: 50th Anniversary of the ESHG : The European Human Genetics Conference 2017, Copenhagen, Denmark, May 27-30, 2017
The American Society Of Human Genetics : 2017 Annual Meeting Orlando, USA , Oct. 17-21
6th International Conference on Tissue Engineering & Regenerative Medicine, Baltimore, USA, Aug 20-22, 2017
8th World Congress and Expo on Cell & Stem Cell Research, Orland, USA, March 20-22, 2017
15th World Congress on Biotechnology and Biotech Industries Meet, Rome, Italy, March 20-21, 2017
2nd International Conference on Genetic Counselling and Genomic Medicine , Beijing, China, July 10-12, 2017
International Conference on Clinical and Molecular Genetics, Las Vegas, USA, April 24-26, 2017
2nd World Congress on Human Genetics, Chicago, USA, July 24-26, 2017
9th International Conference on Genomics and Pharmacogenomics, London, UK, June15-16, 2017
16th Global Diabetes Conference & Medicare Expo, March 22-23 2017, Rome Italy
12th Asia Pacific Diabetes Conference and Expo, July 24-25 2017, Melbourne, Australia
ATTD 2017 – Advanced Technologies & Treatments for Diabetes, February 15-18 2017, Paris, France
Plant Genomics and Gene Editing Congress Conference Asia April 10-11, 2017 Hong Kong.
28th Annual Lorne Genomics Conference 2017 February 12-14, 2017 Mantra Lorne, Victoria, Australia.
29th Fungal Genetics conference March 14-19, 2017 Pacific Grove, CA
9th International Conference on Genomics and Pharmacogenomics July 13-14, 2017 Chicago, USA
2017
Zeliha Emrence: XV. Tıbbi Biyoloji ve Genetik Kongresi, 26-29 Ekim 2017 Muğla, Türkiye, Sözlü Sunum Üçüncülük Ödülü
2014
Feyza Nur Tuncer: European Human Genetics Conference 2014 Bursu
Fulya Tozan: 40.Ulusal Hematoloji Kongresi, 22-25 Ekim 2014 , Antalya , Türkiye, Deneysel Hematoloji Bildiri Ödülü.
Fulya Tozan: 40.Ulusal Hematoloji Kongresi, 22-25 Ekim 2014 , Antalya , Türkiye , Genç Araştırmacı Ödülü
2013
Neslihan Coban, Cagri Gulec, Bilge Ozsait-Selcuk, Nihan Erginel-Unaltuna. Regulation of Expression of CYP19A1, MIF, ABCA1 by the Retinoic Acid Receptor-Related Orphan Receptor α (RORα). European Human Genetics Conference 2013, June 8-11 2013, Paris. P04.03. Burs ödülü.
Fulya Tozan: 1. Hematolojik Genetik Sempozyumu, 2-4 Aralık 2013 İzmir, Türkiye, Poster bildiri üçüncülük ödülü
2012
-Filiz Güçlü-Geyik, 28. Ulusal Kardiyoloji Kongresi, En İyi Üçüncü Sözlü Bildiri
2010-2011
-Feyza Nur Tuncer, Türkiye Diyabet Vakfı 2011 Bilimsel Araştırma Ödülü
-Feyza Nur Tuncer, European Society of Human Genetics Conference (ESHG) 2011 Bursu
-Feyza Nur Tuncer, “MPN&MPNr-EuroNet Second Training School Molecular Diagnosis of Congenital Erythrocytosis theory, practice” kursu katılım bursu
-Evrim Kömürcü-Bayrak, 27. Ulusal Kardiyoloji Kongresi, En İyi Üçüncü Sözlü Bildiri
2009-2010
-Sibel A. Uğur İşeri, Tüm genom bağlantı analizi ve aday gen incelemesi ile otozomal çekinik İJE’de genetik faktörlerin araştırılması projesi için BAD-Boehringer-Ingelheim Proje Desteği
-Nihan Erginel-Ünaltuna,26. Ulusal Kardiyoloji Kongresi En iyi ikinci sözlü bildiri ödülü (2010).
-Neslihan Çoban, XXVI. Ulusal Kardiyoloji Kongresi En İyi Üçüncü Sözlü Bildiri Ödülü (2009)
-Sinem Özdemirli, 35. Türk Hematoloji Kongresi, 2009, Türk Hematoloji Derneği Genç katılımcı Ödülü, (2009)
-Elif Uğurel, 45. Ulusal Nöroloji kongresi, 2009, Sözlü sunum dalında ikincilik ödülü (2009)
-Yücel Erbilgin, 35. Ulusal Hematoloji Kongresi, 6-9 Ekim 2009, Antalya, Türkiye. Klinik Laboratuvar Ödülü ve Genç Katılımcı Ödülü (2009)
2007-2008
-Ozden Hatirnaz, 33rd Annual Meeting of Turkish Society of Hematology, 16-20 October 2007, Antalya, Turkey, Bayer-Shering Pharma, Lymphoproliferative Diseases, Sözlü Sunum Birincilik Ödülü, (2007)
-Yücel Erbilgin,33. Ulusal Hematoloji Kongresi, 16-19 Ekim 2007, Ankara, Türkiye. Klinik Laboratuvar Ödülü. (2007)
-Yücel Erbilgin, 34. Ulusal Hematoloji Kongresi, 8-12 Ekim 2008, İzmir, Türkiye. Genç Katılımcı Ödülü. (2007)
-Burçak Vural, XVII. Ulusal Kanser Kongresi, 19-24. Nisan. 2007, Antalya Türkiye Sözlü Bildiri Birincilik Ödülü (2007)
-Burçak Vural, RAED Romatoloji Ödülü 2007, ikincilik araştırma ödülü (2007) -Sinem Özdemirli, 34. Türk Hematoloji Kongresi, 2008, Türk Hematoloji Derneği Genç katılımcı Ödülü, (2007)
-Evrim Kömürcü-Bayrak, VIII. Ulusal Tıbbi Genetik Kongresi Genetik Epidemiyoloji Dalında Poster Birincilik Ödülü (2008)
2005-2006
-Burçak Vural, Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu, 2005, Birincilik çalışma ödülü (2005)
-Evrim Kömürcü-Bayrak, XXII. Ulusal Kardiyoloji Kongresi En İyi Birinci Sözlü Bildiri (2006)
-Yücel Erbilgin,32. Ulusal Hematoloji Kongresi, 8-12 Kasım 2006, Antalya, Türkiye. Genç Katılımcı Ödülü. (2006)
-Burçak Vural, 12th International Conference on Behcets Disease, September 20-23, 2006, Lisbon, Portugal. Sözlü Bildiri Birincilik Ödülü. (2006)
-Burçak Vural, VII.Ulusal Prenatal Tanı ve Tıbbi Genetik Kongresi, Kayseri, 17-20 Mayıs 2006, Moleküler Genetik Alanında Poster Birincilik Ödülü (2006)
-Burçak Vural,Prof. Dr. Meliha Terzioğlu Ödülü, İstanbul Üniversitesi, 2006
2003-2004
-Ozden Hatirnaz, 30th Annual Meeting of Turkish Society of Hematology, 10-14 October 2003, Istanbul, Türkiye. Genç Katılımcı Ödülü (2003)
-Ozden Hatirnaz, 30th Annual Meeting of Turkish Society of Hematology, 10-14 October 2003, Istanbul, Türkiye. THD Bildiri Ödülü (2003)
-Ozden Hatirnaz, XXX. Ulusal Hematoloji Kongresi, 10-14 Ekim 2003, İstanbul, Türkiye, Genç Katılımcı Ödülü. (2003) -Ozden Hatirnaz, 31st Annulal Meeting of Turkish Society of Hematology, September 23-28,2004, Antalya, Türkiye. Genç Katılımcı Ödülü, (2004)
-Evrim Kömürcü-Bayrak, XX. Ulusal Kardiyoloji Kongresi En Yüksek Puanlı Bildiri (2004)
-Evrim Kömürcü-Bayrak, VI. Prenatal Tanı ve Ulusal Tıbbi Genetik Kongresi (2004)
-Burçak Vural, 31. Ulusal Hematoloji Kongresi, Antalya, Türkiye, 2004, Genç Araştırmacı ödülü, THD ödülü (2004)
2000-2002
-Uğur Özbek, İ.Ü. Araştırma Fonu Başarılı Araştırıcı Belgesi (2000)
-Burçak Vural, İ.Ü. Araştırma Fonu Başarılı Araştırıcı Belgesi (2000)
-Nihan Erginel-Ünaltuna, İ.Ü. Araştırma Fonu Başarılı Araştırıcı Belgesi (2001)
-Uğur Özbek, İ.Ü. Araştırma Fonu Başarılı Araştırıcı Belgesi (2001)
-Sema Sırma XXIX. Ulusal Hematoloji Kongresi Genç Katılımcı Ödülü (2002)
-Müge Aydın-Saitoğlu XXIX. Ulusal Hematoloji Kongresi Genç Katılımcı Ödülü (2002)
-Müge Aydın-Saitoğlu XXIX. Ulusal Hematoloji Kongresi Pharmacia Özel Ödülü
-Evrim Kömürcü-Bayrak, V. Ulusal Prenatal Tanı ve Tıbbi Genetik Kongresi Moleküler Genetik Poster Başarı Ödülü (2002)
-Ozden Hatirnaz,29th Annual Meeting of Turkish Society of Hematology, October 25-28 2002, Antalya, Türkiye Pharmacia Özel Ödülü, (2002)
-Ozden Hatirnaz, XXIX Ulusal Hematoloji Kongresi; Ekim 25-28 2002 Kemer,Antalya Genç Katılımcı Ödülü. İkincilik Ödülü (2002)
Genetik Bölümüne ilişkin sorularınız için aşağıdaki kişilerle temas kurabilirsiniz.
Ar. Gör. Neslihan Çoban
neslihancoban@yahoo.com
Ar. Gör. Feyza Nur Tuncer
feyzanurtuncer@gmail.com
Ar. Gör. Aris Çakiris
cikiris@yahoo.com
İstanbul Üniversitesi Aziz Sancar Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü Genetik Anabilim Dalı
Vakıf Gureba Cad 34093, Çapa, İstanbul
Tel:(0212) 414.20.00 / 33317-18-19
Fax:(0212) 532.41.71