Sinirbilim Anabilim Dalı

                               


Sinirbilim evrimsel gelişmenin en ilkel canlısından, en üst düzeydeki insana kadar tüm canlıları yapısal ve işlevsel açıdan inceleyen çok disiplinli bir bilim dalıdır. Öğrenmenin moleküler mekanizmalarından yapay zekaya kadar uzanan yolda biyoloji, biyokimya, fizik, elektronik, mühendislik ve matematik bilimlerinin birlikte çalışmasını gerektiren bir bilimdir. Molekülden hücreye, hücreden sinir ağlarına, sinir ağlarından tüm beyine ve tüm beyinden davranışlara ve tersine davranışlardan moleküllere doğru izlenen yoldaki ilişkiler sinirbilimin araştırma alanları içerisindedir. Son yıllarda gelişen modern teknolojilerin araştırma yöntemlerine yaptığı katkılar sonucu sinirbilim araştırma alanları yoğunlaşmıştır.

Anabilim dalımız bünyesinde Sinirbilim Yüksek Lisans Programı, Elektronörofizyoloji Yüksek Lisans Programı, İleri Nörolojik Bilimler Yüksek Lisans Programı ve İleri Nörolojik Bilimler Doktora Programı bulunmaktadır. Multi disipliner bir bilim olan sinirbilimin eğitim programları içerisinde tıp, tıbbi biyoloji, biyoloji, fizik, mikrobiyoloji, moleküler tıp, mühendislik ve psikoloji bölümlerinden mezun öğrenciler yer almaktadır.

Anabilim dalı, Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü’nün yasayla kuruluşu olan 1988 yılında kurularak, Türkiye’deki ilk Sinirbilim Anabilim Dalı olarak yer almıştır. Anabilim dalının kuruluş çalışmaları 1995 yılına kadar aktifleşemeden durağanlıkla seyretmiştir. Kadrolaşmaya 1995 yazında başlayarak, 1997 yılında altyapı ve eğitim kadrosu yüksek lisans programı açılmasına uygun hale gelmiştir. Yüksek lisans programı Nöroloji, Fizyoloji ve Biyokimya uzmanlarının; ayrıca görevlendirmeler ile Biyofizik, Farmakoloji ve Matematik uzmanlarının oluşturduğu multi-disipliner bir kadro ile başlatılmıştır. Araştırma ve eğitim laboratuvarlarının gelişmesi ve yüksek lisans eğitiminde deneyim kazanılması sonucunda, 2007 yılında ilave yüksek lisans programının ve doktora programının eklenmesi ile bugünkü halini almış durumdadır.

Sinirbilim, Tezli Yüksek Lisans Programı



Elektronörofizyoloji, Tezli Yüksek Lisans Programı

https://ebs.istanbul.edu.tr/home/program?id=1649


İleri Nörolojik Bilimler, Tezli Yüksek Lisans Programı

https://ebs.istanbul.edu.tr/home/program?id=1586


İleri Nörolojik Bilimler, Doktora Programı

https://ebs.istanbul.edu.tr/home/program?id=2085


YÜKSEK LİSANS PROGRAMLARI

Ders yükü:

Toplam 21 krediden az olmamak koşuluyla, en az yedi adet ders, bir seminer dersi ve tez çalışmasından oluşur. Seminer dersi ve tez çalışması, kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Bir dersin yarıyıl/ kredi değeri 4’den fazla olamaz. Öğrencinin alacağı derslerin en çok ikisi, lisans öğrenimi sırasında alınmamış olması koşuluyla, lisans derslerinden de seçilebilir. Ayrıca, dersler; ilgili enstitü anabilim dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulunun kararı ile Üniversite içindeki veya dışındaki yüksek öğretim kurumlarında verilmekte olan yüksek lisans derslerinden de seçilebilir. Doktora programından ders alınmaz. Ancak, yüksek lisans programında alınan lisans dersleri ile bu bentte belirtilen diğer yüksek öğretim kurumlarından alınacak yüksek lisans derslerinin toplam kredi değeri 6 krediyi aşamaz. Bir dersin yarıyıl/kredi değeri, dersin yarıyıl haftalık teorik ders saatinin tamamı ile haftalık uygulama ve laboratuvar saatinin yarısının toplamıdır. Öğrencinin bir dersten başarılı sayılabilmesi için, o dersten başarı notu olarak CC (65) alması gerekmektedir .

Eğitim süresi:

Tezli yüksek lisans programını tamamlama süresi dört yarıyıldır. Yüksek lisans derslerini tamamlama süresi en az iki yarıyıldır. Dört yarıyıl sonunda kredili derslerini ve seminer dersini başarıyla tamamlayamayan öğrencinin yükseköğretim kurumu ile ilişiği kesilir. Kredili derslerini ve seminer dersini başarıyla bitiren, ancak, tez çalışmasını dört yarıyıl sonunda tamamlayamadığı için tez sınavına giremeyen bir öğrenciye, danışmanının isteği üzerine, ilgili enstitü anabilim dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulunun kararı ile tezini jüri önünde savunması için en fazla iki yarıyıl ek süre verilebilir.

Tez çalışması ve tez danışmanı:

Enstitü anabilim dalı başkanlığı, her öğrenci için tez danışmanını birinci yarıyılın sonunda, danışmanın belirleyeceği tez konusunu ise en geç ikinci yarıyılın sonuna kadar Enstitüye önerir. Tez danışmanı ile tez konusu önerisi, Enstitü Yönetim Kurulunun kararı ile kesinleşir. Tez danışmanı veya tez konusu önerisinin uygun görülmemesi halinde Enstitü Yönetim Kurulu değişiklik yapabilir. Tez çalışmasının niteliğinin birden fazla tez danışmanı gerektirdiği durumlarda, ikinci tez danışmanı atanır. Tez danışmanı, o anabilim dalında görevli profesör, doçent ve yardımcı doçentler, bunlar bulunmadığı veya sayıca yeterli olmadığı takdirde, doktoralı öğretim görevlileri, bunlar da bulunmadığı veya sayıca yeterli olmadığında, sırasıyla, en yakın anabilim dalındaki öğretim üyeleri ile o anabilim dalındaki doktoralı öğretim elemanlarından seçilebilir. Öğrenciler, en geç üçüncü yarıyılın başından itibaren her yarıyıl tez çalışmasına kayıt yaptırmak zorundadır. Danışman, tez çalışması için bir program düzenler ve öğrencinin tez çalışmasını yapacağı sınamalarda aldığı notlarla değerlendirir, başarılı veya başarısız bulunduğuna karar vererek enstitüye bildirir. Tez çalışmasında üst üste iki kez veya aralıklı üç kez başarısız not alan öğrencinin, yükseköğretim kurumu ile ilişiği, enstitü anabilim dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulunun Kararı ile kesilir.

Öğrenciler; yüksek lisans tezlerini, ilgili Enstitülerce hazırlanan ve Senatoca onaylanan yazım kurallarına uygun biçimde yazmak ve jüri önünde sözlü olarak savunmak zorundadır. Tez jürisi, enstitü anabilim dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulunun kararı ile atanır. Önerinin uygun olmaması halinde tez jürisini Enstitü Yönetim Kurulu atar. Jüri, biri öğrencinin tez danışmanı ve en az biri başka bir anabilim dalından veya İstanbul Üniversitesi dışındaki bir Yükseköğretim Kurumundan olmak üzere, beş kişiden oluşur. Jüri üyeleri, tezin kendilerine teslim edildiği tarihten itibaren en erken on, en geç otuz gün içinde toplanarak, öğrenciyi tez sınavına alır. Tez çalışmasının sunulması ve bunu izleyen soru-cevap bölümünden oluşan sınavın süresi, en az 45 dakika, en çok 90 dakikadır. Jüri, sınavın dinleyicilere açık olmasını sağlar. Tez sınavının tamamlanmasından sonra, jüri, dinleyicilere kapalı olarak tez hakkında salt çoğunlukla “kabul”, “ret” veya “düzeltme” kararı verir. Bu karar, enstitü anabilim dalı başkanlığınca, tez sınavını izleyen üç gün içinde enstitüye tutanakla bildirilir. Tezi reddedilen öğrencinin yüksek öğretim kurumu ile ilişiği kesilir. Tezi hakkında düzeltme kararı verilen öğrenci ise, en geç üç ay içinde gereğini yaparak, tezini aynı jüri önünde yeniden savunur. Bu savunma sonunda da tezi kabul edilmeyen öğrencinin yükseköğretim kurumu ile ilişiği kesilir. Uygulamalı sınav sonunda jüri salt çoğunlukla “başarılı” veya ” başarısız” kararı verir. Uygulamalı sınavda başarısız bulunan öğrenci en geç iki ay içinde gereğini yaparak ikinci bir sınav için başvuruda bulunur. Bu sınavda da başarılı olamayan öğrencinin yükseköğretim kurumu ile ilişiği kesilir. Tez sınavında başarılı olan ve diğer koşulları da sağlayan öğrenci, yüksek lisans tezinin ciltlenmiş en az iki kopyasını, tez sınavına giriş tarihinden itibaren bir ay içinde Enstitüye teslim eder ve tezinin kabul edilmesi halinde yüksek lisans diploması almaya hak kazanır. Tezli yüksek lisans diploması üzerinde, öğrencinin izlemiş olduğu Enstitü anabilim ve bilim dalındaki programın onaylanmış adı ve derecesi bulunur.


DOKTORA PROGRAMI

Ders yükü:

Doktora programı, yüksek lisans derecesi olan öğrenciler için toplam 24 krediden az olmamak koşuluyla en az sekiz adet ders, kredisiz seminer dersi, lisans derecesiyle kabul edilmiş öğrenciler için de en az 45 kredilik on beş adet ders, kredisiz seminer dersi, yeterlilik sınavı, tez önerisi ve tez çalışmasından oluşur. Lisansüstü dersler; ilgili enstitü anabilim dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulunun kararı ile yüksek lisans programlarında veya diğer yükseköğretim kurumlarında verilmekte olan derslerden en çok 9 kredisi sayılmak koşulu ile seçilebilir. Lisans dersleri, ders yüküne ve doktora kredisine sayılmaz. Bir dersin yarıyıl/kredi değeri 4’den fazla olamaz. Bir dersin yarıyıl/kredi değeri, dersin yarıyıl haftalık teorik ders saatinin tamamı ile haftalık uygulama veya laboratuvar saatinin yarısının toplamıdır. Öğrencinin bir dersten başarılı sayılabilmesi için, o dersten başarı notu olarak CB (75) alması gerekir.

Eğitim Süresi:

Doktora programını tamamlama süresi yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için sekiz yarıyıl, lisans derecesi ile kabul edilenler için on yarıyıldır. Yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için doktora derslerini tamamlama süresi en az iki yarıyıl, en fazla dört yarıyıl, lisans derecesi ile kabul edilenler için en az dört yarıyıl, en fazla altı yarıyıldır. Bu süreler sonunda kredili derslerini başarı ile tamamlayamayan öğrencinin yükseköğretim kurumu ile ilişiği kesilir. Kredili derslerini başarı ile bitiren ve yeterlik sınavında başarılı bulunan ve tez önerisi kabul edilen, ancak tez çalışmasını sekiz yarıyıl lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenci için on yarıyıl sonunda tamamlayamadığı için tez sınavına giremeyen öğrenciye, danışmanının isteği üzerine ilgili enstitü anabilim dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulunun kararı ile tezini jüri önünde savunması için en fazla dört yarıyıl ek süre verilebilir. Doktora programına başlarken sunduğu yabancı dil notu en az 65 olan ve yazıldığı kredili dersleri iki yarıyılda başaran yüksek lisans mezunu öğrenciler, en erken altı yarıyılda, yazıldığı kredili dersleri dört yarıyılda başaran lisans mezunu öğrenciler ise en erken sekiz yarıyılda tamamlayabilir.

Tez Çalışması ve Tez Danışmanı:

Enstitü anabilim dalı başkanlığı, her öğrenci için bir tez danışmanını yüksek lisans derecesi ile kabul edilen öğrenciler için en geç ikinci yarıyılın sonuna kadar, lisans derecesi ile kabul edilen öğrenciler için en geç dördüncü yarıyılın sonuna kadar; danışmanın belirleyeceği tez konusunu ise doktora yeterlilik sınavını başardıktan sonra bir ay içinde Enstitüye önerir. Tez danışmanı önerisi ve tez konusu Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile kesinleşir. Tez danışmanı veya tez konusu önerisinin uygun görülmemesi halinde Enstitü Yönetim Kurulu değişiklik yapabilir. Tez çalışmasının niteliğinin, birden fazla tez danışmanı gerektirdiği durumlarda ikinci tez danışmanı atanabilir. İkinci tez danışmanının doktora derecesine sahip olması gerekir. Tez danışmanı, o anabilim dalında veya o doktora programında görevli profesör ve doçentler ile zorunluluk bulunması halinde yardımcı doçentler arasından seçilir.

Doktora Yeterlik Sınavı:

Öğrenci derslerini başarı ile tamamladıktan sonra, temel konular ve doktora alanı ile ilgili konularda derinliğe sahip olup olmadığının belirlenmesi amacıyla, yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş ise; en erken üçüncü yarıyılda, en geç beşinci yarıyılda, lisans derecesi ile kabul edilmiş ise; en erken beşinci yarıyılda, en geç yedinci yarıyılda bir yeterlik sınavına tabi tutulur. Sınav yılda iki defa olmak üzere, her yıl Mayıs-Haziran ve Ocak-Şubat ayları içinde yapılır. Bu iki sınav dönemi dışında yeterlik sınavı yapılmaz. Doktora yeterlik sınavı; enstitü anabilim dalı başkanlıklarınca önerilen, Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile atanan ve bir yıl süre ile görev yapan beş öğretim üyesinden oluşan doktora yeterlik komitesi tarafından yapılabileceği gibi, komite ihtiyaç duyduğu hallerde aralarında danışmanın da bulunduğu öğretim üyelerinden oluşan bir sınav jürisi de kurabilir. Bu durumda sınav jürisinde yer alan öğretim üyelerinin en az biri, Üniversite dışındaki başka bir yükseköğretim kurumunun öğretim üyeleri arasından seçilir. Doktora yeterlik sınavı yazılı ve sözlü olmak üzere iki bölüm halinde yapılır. Yazılı sınav süresi 1.5 saatten az, 3 saatten fazla; sözlü sınav süresi 1 saatten az, 2.5 saatten fazla olamaz. Jüri, sözlü sınavın dinleyicilere açık olmasını sağlar. Doktora yeterlik komitesi sınav kurulunun önerilerini yazılı ve sözlü sınavlardaki başarı durumunu değerlendirerek öğrencinin başarılı ya da başarısız olduğuna salt çoğunlukla karar verir. Bu karar, enstitü anabilim dalı başkanlığınca, yeterlik sınavını izleyen üç gün içinde Enstitüye tutanakla bildirilir. Yeterlik komitesi, gerekli görmesi halinde, ders yükünü tamamlayan ve en az genel not ortalamasını tutturan öğrencinin dördüncü yarıyıldan sonra da fazladan ders veya dersler almasını isteyebilir. Fazladan alınan bu derslerden en geç altıncı yarıyılın sonuna kadar başarılı olamayan öğrencinin yükseköğretim kurumu ile ilişiği kesilir. Yazılı sınavı başaramayan öğrenci sözlü sınava alınmaz. Bir sonraki yarıyılda yazılı sınava tekrar girer. Bu defa da başarılı olamadığı ya da yazılı sınavda başarılı olsa bile sözlü sınavda başarılı olamadığı takdirde, yüksek öğretim kurumu ile ilişiği kesilir. Yazılı sınavı başaran öğrenci sözlü sınavda başarılı olamadığı takdirde, bir sonraki yarıyılda sadece sözlü sınava girer. Başarılı olamaması halinde, yükseköğretim kurumu ile ilişiği kesilir. Lisans derecesi ile kabul edilen öğrencilerden, derslerini başarı ile tamamlayanlar ile doktora yeterlilik sınavının iki hakkını da kullananlar, diledikleri takdirde anabilim dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile yüksek lisansa geçebilir.

Yeterlik sınavında başarılı bulunan öğrenci için, ilgili enstitü anabilim dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu Kararı ile bir ay içinde bir tez izleme komitesi oluşturulur. Tez izleme komitesi üç öğretim üyesinden oluşur. Komitede tez danışmanından başka enstitü anabilim dalı içinden ve dışından birer üye yer alır. İkinci tez danışmanının olması durumunda, ikinci tez danışmanı dilerse komite toplantılarına katılabilir. Tez izleme komitesinin kurulmasından sonraki yarıyıllarda, enstitü anabilim dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulunun Kararı ile üyelerde değişiklik yapılabilir.

Tez Önerisi Savunması ve Sonuçlandırma:

Doktora yeterlik sınavını başarı ile tamamlayan öğrenci, yapacağı tez çalışmasının amacını, yöntemini ve çalışma planını kapsayan tez önerisini en geç altı ay içinde tez izleme komitesi önünde sözlü olarak savunur. Savunmadığı takdirde başarısız sayılarak üç ay süre verilir. Öğrenci tez önerisi ile ilgili yazılı bir raporu sözlü savunmadan en az on beş gün önce komite üyelerine dağıtır. Tez izleme komitesi, öğrencinin sunduğu tez önerisinin kabul veya reddine ilişkin kararını salt çoğunlukla alır. Bu karar, enstitü anabilim dalı başkanlığı tarafından üç gün içinde Enstitüye tutanakla bildirilir. Tez önerisi reddedilen öğrenci, dilediği takdirde yeni bir danışman ve tez konusu seçilmesi talebiyle enstitüye başvurabilir. Bu talep, Enstitü Yönetim Kurulunda görüşülerek karara bağlanır. Böyle bir durumda yeni bir danışman ve tez izleme komitesi atanabilir. Programa aynı danışmanla devam etmek isteyen bir öğrenci üç ay içinde, danışman ve tez konusu değiştirilen bir öğrenci ise altı ay içinde tekrar tez önerisi savunmasına alınır. Tez önerisi bu savunmada da reddedilen veya savunmayan öğrencinin yükseköğretim kurumu ile ilişiği kesilir. Tez önerisi kabul edilen öğrenci için tez izleme komitesi Ocak-Haziran ve Temmuz-Aralık ayları arasında birer defa olmak üzere yılda iki kez toplanır. Öğrenci, toplantı tarihinden en az bir ay önce komite üyelerine yazılı bir rapor sunar. Bu raporda o ana kadar yapılan çalışmaların özeti ve bir yıl sonraki dönemde yapılacak çalışma planı belirtilir. Öğrencinin çalışması, komite tarafından “başarılı” veya “başarısız” olarak belirlenir. Komite tarafından üst üste iki kez veya aralıklı olarak üç kez başarısız bulunan veya rapor sunmayan öğrencinin yükseköğretim kurumu ile ilişiği kesilir.

Doktora tez çalışmasını tamamlayan öğrenci, elde ettiği sonuçları Enstitülerce hazırlanan ve Senatoca onaylanan yazım kurallarına uygun biçimde yazmak ve tezini jüri önünde sözlü olarak savunmak zorundadır. Doktora tez jürisi enstitü anabilim dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulunun kararı ile atanır. Önerinin uygun olmaması halinde tez jürisini Enstitü Yönetim Kurulu atar. Jüri, üçü öğrencinin tez izleme komitesinde yer alan öğretim üyeleri ve en az biri başka bir yükseköğretim kurumunun öğretim üyesi olmak üzere beş kişiden oluşur. Jüri üyeleri, söz konusu tezin kendilerine teslim edildiği tarihten itibaren en erken on, en geç otuz gün içinde toplanarak öğrenciyi tez sınavına alır. Tez sınavı, tez çalışmasının sunulması ve bunu izleyen soru-cevap bölümünden oluşur ve dinleyicilere açıktır. Sınav süresi iki saatten az, üç saatten fazla olamaz. Tez sınavının tamamlanmasından sonra jüri dinleyicilere kapalı olarak tez hakkında salt çoğunlukla “kabul”, “ret” veya “düzeltme” kararı verir. Bu karar, enstitü anabilim dalı başkanlığınca tez sınavını izleyen üç gün içinde enstitüye tutanakla bildirilir. Tezi reddedilen öğrencinin yükseköğretim kurumu ile ilişiği kesilir. Tezi hakkında düzeltme kararı verilen öğrenci en geç altı ay içinde gereğini yaparak tezini aynı jüri önünde yeniden savunur. Bu savunma sonunda da tezi kabul edilmeyen öğrencinin yükseköğretim kurumu ile ilişiği kesilir.

Tez sınavında başarılı olan ve diğer koşulları da sağlayan öğrenci doktora tezinin ciltlenmiş en az iki kopyasını, tez sınavına giriş tarihinden itibaren bir ay içinde enstitüye teslim eder ve tezinin kabul edilmesi halinde doktora diploması almaya hak kazanır. Doktora diploması üzerinde, öğrencinin izlemiş olduğu enstitü anabilim ve bilim dalındaki programın onaylanmış adı ve derecesi bulunur.


Sinirbilim Yüksek Lisans Programı

Sinirbilim yüksek lisans programına doğrudan kabul için başvuruda bulunan adayların tıbbi biyoloji, biyoloji, kimya, veterinerlik, psikoloji, moleküler biyoloji ve genetik, ya da tıp lisans programlarının birinden mezun olmaları gerekmektedir. Fizik, biyomedikal mühendisliği, elektronik mühendisliği, bilgisayar mühendisliği, ve eczacılık (4 yıllık program) lisans programlarının herhangi birinden mezun adaylar bilimsel hazırlık programı koşuluyla kabul edilirler.


Elektronörofizyoloji Yüksek Lisans Programı

Elektronörofizyoloji yüksek lisans programına doğrudan kabul için tıp fakültesi mezunu, nöroloji veya psikiyatri uzmanı olmak şartları aranır. Bilimsel hazırlık programı bulunmamaktadır.


İleri Nörolojik Bilimler Yüksek Lisans Programı

İleri Nörolojik Bilimler yüksek lisans programına doğrudan kabul için tıp fakültesi mezunu, nöroloji veya psikiyatri uzmanı olmak şartları aranır. Bilimsel hazırlık programı bulunmamaktadır. 


İleri Nörolojik Bilimler Doktora Programı 

İleri nörolojik bilimler doktora programına doğrudan kabul için başvuruda bulunan adayların tıp ya da veterinerlik lisans veya sinirbilim, fizyoloji, biyofizik, histoloji ve embriyoloji, farmakoloji, anatomi, biyokimya, moleküler biyoloji ve genetik, moleküler tıp veya sinirbilimin kapsamında yer alan diğer bir alanda yüksek lisans diplomasına sahip olmaları gerekir. Fizik, biyoloji, kimya, biyomedikal mühendisliği, elektronik mühendisliği, bilgisayar mühendisliği, kimya mühendisliği, eczacılık (4 yıllık), psikoloji ve dil ve konuşma terapistliği yüksek lisans programlarının herhangi birinden mezun adaylar bilimsel hazırlık programı koşuluyla kabul edilirler.


Başvuru tarihleri, başvuru için gerekli belgeler, kabul kriterleri gibi bilgiler için İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Öğrenci İşleri ile irtibata geçiniz.



YÜKSEK LİSANS ÖĞRENCİLERİ


Sinirbilim Yüksek Lisans Programı Ders Aşamasındaki Öğrenciler

Fatih Polat

Gressa İpek Balcı

Hatice Zühre Kara

Cans Muyan

Nurdane Rumeysa Bayrak

Enes Kuruçay

Ali Arslangündoğdu

Eylem Ümmü

Görkem Gençoğlu

Mahbuba Davudova

Ege Turan

İdiz İset


Sinirbilim Yüksek Lisans Programı Tez Aşamasındaki Öğrenciler

Tuğba Hacıosmanoğlu

Deniz Kınık

Dilan Acar

Selen Çırak

Gizem Koral

Sabina Zeynallı


Elektronörofizyoloji Yüksek Lisans Programı Ders Aşamasında Olanlar

Şenay Yıldız Çelik

Günseli Ekinci Sezer

Emine Çelikkaş

Müge Özcan

Ayla Çulha Oktar

Rodi Sarı Polat


Elektronörofizyoloji Yüksek Lisans Programı Tez Aşamasında Olanlar

Ferda Uslu

Işıl Yazıcı Gençdal

Çiğdem Buğan Kaplan

Sezin Alpaydın Baslo

Buse Rahime Hasırcı Bayır

Havva Tuğba Çelik

Tülay Yılmaz Erol


İleri Nörolojik Bilimler Yüksek Lisans Programı Öğrencileri

Özlem Gelişin

Mustafa Yavuz Samancı

Bedia Samancı

Yüksel Erdal

Aslı Aksoy Gündoğdu



DOKTORA ÖĞRENCİLERİ


İleri Nörolojik Bilimler Doktora Programı Ders Aşamasında Olan Öğrenciler

Fatih Çalış

Kerem Bahadır Çırakman

Zahide Çakır Çilesiz

Haşim Gezegen

Emir Çağrı Kiraz

Elif Nuran Yağmur

Bilge Deliceo

Firuze Delen

Beyhan Kıran

Suat Merve Mavral

Bahar Gaser

Jbid Dursun Uncu

Mustafa Yavuz

Reyhan Arslan Babal

Ulviye Kıvrak

İsmail Niyazi Kurtulmuş


İleri Nörolojik Bilimler Doktora Programı Tez Aşamasında Olan Öğrenciler

Azize Esra Gürsoy

Ebru Temiz Adıgüzel

Selcen Yetkin Özden

Nazım Yıldız

Yasin Yılmaz

Betül Mazlum

Elif Burcu Ardalı Gürçay

Gayem Köprücü

Pınar İşçen

Fatma Sağır

Erdil Arsoy

İnci Birincioğlu

Ece Akbayır

Burcu Kök Kendirlioğlu

Aslı Çallıoğlu

Selen Gür Özmen

Ulaş Ay

Selin Kongur

Fatma Keskin Krzan

Sevcan Ayaş Köksal

Kardelen Eryürek

Emre Harı

Zerrin Yıldırım

Hande Yüceer

Buket Yılmaz Arslan

Zerrin Karaaslan

Canberk Cengiz

Melik Yazıcı

Gülcan Öztürk

Melis Şen

Elif Şanlı

Aysel Rustamova

Gözde Kızılateş Evin

Emel Gençer


MEZUNLAR


Sinirbilim Yüksek Lisans Programı Mezunları

Ünsal Çakır (1999)
Yalçın Güzelhan (1999)
Bilge Özerman Edis (2002)
E. Neşe Tuncer (2002)
Mustafa Güveli (2002)
Semra Barıpoglu (2002)
Nurcan Orhan (2004)
İlknur Özen (2004)
Aynur Müdüroğlu (2005)
Derya Leblebicioğlu (2005)
Aslı Zengin Türkmen (2007)
Cem İsmail Küçükali (2007)
Duygun Tekin (2008)
Serra Şandor (2008)
Emrah Öztürk (2009)
Aysel Aslıhan Selimbeyoğlu (2009)
Nihal Özaras (2009)
Can Kayacılar (2009)
Özge Yılmaz (2009)
Petek Sağınç (2009)
Hakan Yılmaz (2010)
Azize Yakut (2010)
Hasan Demirci (2010)
Çiğdem Ulaşoğlu Yıldız (2010)
Gökçer Eskikurt (2010)
Seda Uysal (2010)
Tuncer Yumak (2010)
Sinem Yıldız İnanıcı (2011)
Handan Noyan (2011)
Ece Erdağ (2011)
Itır Kaşıkçı (2011)
Merve Çebi (2012)
Görkem Alban Tunca (2012)
Selcen Yetkin Özden (2012)
Elif Kurt (2012)
Metin Berkant Bahçeci (2012)
Ece Kocagöncü (2012)
Miray Erbey (2012)
Gülben Altınkurt (2013)
Müge Kademli (2013)
Canan Aysel Ulusoy (2013)
Melis Demircioğlu (2014)
Seda Ataseven (2014)
Can Soylu (2014)
Hazal Haytural (2014)
Bernis Sütçübaşı (2014)
Zeynep Küçük (2014)
Fatma Göral (2015)
Nazlı Yalçınkaya (2015)
Ali Işıklı (2015)
Özge Yılmaz (2016)
Ozan Ezgi Berberoğlu (2016)
Melike Küçükerden (2016)
Arda Örçen (2016)
Uğur Akcan (2016)
Erdil Arsoy (2017)
Cansın Özgör (2017)
Rabia Selvitop (2017)
Sercan Şeker (2017)
Çağla Aydın (2017)
Tuba Aktürk (2017)
Kardelen Eryürek (2017)
Zahide Çakır Çilesiz (2018)
Elif Nuran Yağmur (2018)
Nuran Koçak (2018)
Ulaş Ay (2018)
Funda Tan (2019)
Başak Nurova Gökçeimam (2019)
Kamile Tombul (2019)
Çağla Büyüklü (2019)
Gözde Akkaya (2019)
Ece Akbayır (2019)
Birsu Beşer (2019)
İpek Erdem (2019)
Serkan Adıgüzel (2019)
Melis Şen (2019)
Emre Harı (2019)
Hande Yüceer (2019)
Elif Şanlı (2019)
Mustafa Yavuz (2020)
Öznur Konar (2021)
Elif Delen (2021)
İlayda Demir (2021)
Mehmet Fırat Urcan
Fatma Nuray Sarp


Elektronörofizyoloji Yüksek Lisans Programı Mezunları

İrem Yitmen (2007)
Pınar Yalınay Dikmen (2010)
Nimet Dörtcan (2010)
Hayriye Ayla Öcal Sifoğlu(2010)
Betül Tekin (2010)
Zeynep Ünlüsoy (2010)
Elif Kocasoy Orhan (2010)
Zeliha Matur (2010)
Halil Saygın Gönderten (2010)
Ülgen Kökeş (2011)
Hülya Ertaşoğlu (2011)
Özgül Esen Öre (2011)
Ayşegül Daldal (2011)
Melek Kandemir (2011)
Tülay Alışkan Oral (2011)
Özlem Güngör Tunçer (2013)
Ayşegül Gündüz (2013)
Emine Taşkıran (2014)
Zeynep Aydın (2015)
Sema Brandmeier (2016)
Vasfiye İlbay (2016)
Ebru Nur Yavuz (2016)
Selim Gökdemir (2017)
Arife Çimen Atalar (2017)
Onur Akan (2017)
Şule Deveci (2017)
Sibel Üstün Özek (2018)
Rahşan Adviye İnan (2018)
Figen Yavlal (2018)
Aylin Reyhani (2018)
Reyhan Sürmeli (2018)
Oya Öztürk (2018)
Nermin Görkem Şirin İnan (2018)
Zeynep Vildan Okudan (2019)
Özlem Seyfi (2019)
Nuran Burcu Arkalı (2019)
Burçak Ekinci Evci (2019)
Nevin Pazarcı (2019)
Şenay Aydın (2019)
Reyhan Gürer (2019)
Gülistan Halaç (2019)
Özlem Kesim Şahin (2019)
Pınar Topaloğlu (2019)
Zahide Mail Gürkan (2019)
Fatma Aykan Tüzün (2019)
Sevgi Sıdıka Sayın (2019)
Bahar Erbaş (2019)
Demet Aygün (2019)
Tuba Akıncı (2019)
Fatma Candan (2019)
Özdem Ertürk Çetin (2020)
Pınar Bekdik Şirinocak (2020)
Lale Gündoğdu Çelebi (2020)
Melek Özarslan (2020)
Emel Ur Özçelik (2020)
Tuba Cerrahoğlu Şirin (2020)
Buse Rahime Hasırcı Bayır (2021)


İleri Nörolojik Bilimler Doktora Programı Mezunları
Aslı Zengin Türkmen (2012)
Gülsüm Akdeniz (2013)
Aynur Müdüroğlu (2013)
Nurcan Orhan (2013)
Serra Şandor (2013)
Fatma Pınar Uysal Cantürk (2013)
Dönüş Sevinç Özbek (2015)
Nihal Karakaş (2015)
Güneş Sevinç (2015)
Zehra Simin Ataç (2016)
Barış Özdemir (2016)
Gökçer Eskikurt (2016)
Deniz Büyükgök (2017)
Öykü Tezel Bayraktaroğlu (2017)
Ece Erdağ (2017)
Çiğdem Ulaşoğlu Yıldız (2017)
Meral Bozdemir (2017)
Neşe Ayşit (2017)
Sinem Yıldız İnanıcı (2018)
Merve Çebi (2018)
Cem İsmail Küçükali (2018)
Elif Kurt (2018)
Hasan Demirci (2018)
Aslı Demirtaş Tatlıdede (2018)
Itır Kaşıkçı (2018)
Ezgi Soncu Büyükişcan (2018)
Elif Yıldırım (2018)
Ani Kıçik (2018)
Handan Noyan (2019)
Görkem Alban Tunca (2019)
Betül Sümbül Şekerci (2019)
Özlem Öge Daşdöğen (2019)
Canan Aysel Ulusoy (2019)
Emine Elif Tülay (2019)
Merve Savaş (2019)
Berrak Yetimler (2019)
Arzu Temizyürek (2019)
Yağız Meriç Altun (2020)
Bernis Sütçübaşı (2020)
Banu Femir Gürtuna (2020)
Yasin Yılmaz (2022)

Nörobiyokimya Laboratuvarı

Anabilim dalimizin en temel laboratuarı olan biyokimya laboratuarımız özelleşmemiş tüm diğer araştırmaya hizmet eden metodların birarada uygulanabileceği bir laboratuardır. İçindeki mevcut karanlık odası ile western blot görüntülemesine imkan verirken, diğer alan tüm diğer uygulamalar için ortak alan olarak kullanılmaktadır. Nöroloji ve psikiyatri alanındaki çeşitli hastalık gruplarına (Multipl skleroz, Nöromiyelitis optika, otoimmün ensefalit, epilepsi, diyabetik nöropati, Alzheimer, Parkinson,şizofreni, bipolar hastalık) ait doku,kan ve BOS örnekleri ile bu laboratuvarımızda çalışılmakta ve örnekler uygun koşullarda saklanmaktadır. Bu laboratuvarımızda Western blot, ELISA, IgG pürifikasyonu, protein pürifikasyonu, spektrofotometrik analizler gibi yöntemler uygulanmaktadır.

Western blot (Biorad trans blot ve güç kaynağı) ve ELISA metodlarında (hazırlık, yükleme ve yıkama) gerekli tüm solüsyonların hazırlanması ve uygulanması için gerekli tüm laboratuar malzemeleri (cam malzeme, plastik malzeme, çalkalayıcı, vortex, santrifüj, PH metre, su banyosu) burada bulunmaktadır. Çalışma materyallerinin (serum, plazma, DNA/RNA) depolanması için -800C derin dondurucu ile -200C ve  +40C  buzdolabı bulunmaktadır.


Hücre Kültürü Laboratuvarı

Laboratuarımızda -200C buzdolabı (Haier marka), CO2’li hücre kültür inkübatörü (Panasonic marka), laminar akım kabini (SafeFAST Elite marka), floresan/ışık mikroskobu ile görüntüleme sistemi (Zeiss Axiocam105), invert mikroskop (Zeiss Stemi200C), küçük karıştırıcı, su banyosu (Elektromagmarka) ve tüm kültür odasını steril edebileceğimiz bir ultraviyole kaynağı bulunmaktadır. Laboratuarımızın bu mevcut imkanları ile lenfosit, nöron veya hücre soyu çalışmalarına uygun alt yapı sağlanmaktadır. Primer hücre kültürü için periferik kandan hücre izolasyonu ve sonrasında kültür ortamında çeşitli uyaranlar sonucu ortaya çıkabilecek morfolojik ve hücre içi değişikliklerinin takip edilmesine olanak sağlanmaktadır.


Nörogenetik Laboratuvarı

Nöroloji ve psikiyatri alanındaki çeşitli hastalık gruplarına (Multipl skleroz, Nöromiyelitis optika, otoimmün ensefalit, epilepsi, diyabetik nöropati, Alzheimer, Parkinson,şizofreni, bipolar hastalık)  ait DNA ve RNA örnekleri ile bu laboratuvarımızda çalışılmakta ve örnekler uygun koşullarda saklanmaktadır. Bu laboratuvarımızda DNA izolasyonu, RNA izolasyonu, PCR,RT-PCR gibi yöntemler uygulanmaktadır. Nörogenetik Laboratuvarımızda gerçekleştirdiğimiz çalışmalar hastalık ve gen polimorfizm ve ekspresyonu arasındaki ilişkiler üzerinedir.


Nöropsikoloji Laboratuvarı

sinirbilim-noropsikoloji

Zihinsel durumun nöropsikolojik muayenesi, nörolojik işlev bozukluğundan kaynaklanan kognitif, davranışsal ve emosyonel bozuklukların dinamik bir araştırmasıdır. Özellikle Alzheimer Hastalığı, Parkinson, Multiple Skleroz gibi hastalıklarda ve işlev kayıplarında hastanın bilişsel aktivitelerinin izlenmesi ve uygun tedavi programının belirlenmesi amacıyla nöropsikolojik testlerden yararlanılmaktadır. Nöropsikolojik testler ise, bilişin değişik yönlerini ayrıntılı olarak ölçerken, bunların temelinde yatan beyin yapılarının işlevselliği konusunda da bilgi verir. Nöropsikolojik değerlendirme içerisinde ilk olarak hasta ve hasta yakınlarından öykü alınmakta (semptom sunumu ve gözlemlenen davranışlar), zihinsel durum muayenesinin ardından primer nörokognitif alanlar gözden geçirilmektedir. Dikkat komponenti, motivasyon ve duygudurum, dilin linguistik yönleri ve ilişkili işlevler, karmaşık algısal ve mekansal süreçler, açık öğrenme ve bellek, akıl yürütme/soyutlama, sosyal davranış ve yürütücü işlevler nöropsikolojik testler aracılığıyla değerlendirilmektedir.

Nöropsikolojik Testler:

•    Benton Visual Retention Test
•    GİSD-B Görsel İşitsel Sayı Dizisi Testi B Formu
•    The Beery-Buktenica, VMI- Developmental Test of Visual-Motor Integration
•    WCST - Wisconsin Card Sorting Test
•    Finger Tapper Test
•    Portable Tactual Performance Test (P-TPT)
•    PPVT-III Peabody Picture Vocabulary Test
•    The Booklet Category Test
•    Hooper Visual Organization Test (VOT)
•    Multilingual Aphasia Examination
•    Aphasia Therapy - In Practice: Writing, Reading, Comprehension, Expression
•    Boston Naming Test
•    Boston Diagnostic Aphasia Examination Test (BDAE)- Stimulus Cards Short Form
•    Boston Diagnostic Aphasia Examination Test (BDAE)- Stimulus Cards
•    CVLT - California Verbal Learning Test (Adult Version)
•    Raven Standart Matrisler Testi A, B, C, D, E Formları
•    Raven Manuals (Crichton Vocabulary Scale, Colored Progressive Matrices)
•    Tower of London
•    Stroop (Colour and Word Test)
•    Purdue Pegboard (Model #32020)
•   Benton Çizgi Yönünü Belirleme Testi
•    Embedded Figures Test
•    Facial Recognition Test (Stimulus and Multiple-Choice Pictures)
•    Color Trails Test
•    İşaretleme Testi
•    Three-Dimensional Block Construction Test


Deney Hayvanları Cerrahi Modelleme Odası

Bu laboratuar yaklaşık olarak bir yıl önce sinirbilimde sıkça kullanılan hayvan modellerinin indüklenmesi için yenilenmiştir. Portfolyomuz myasthenia gravis, multipl skleroz, Nöro-Behçet Hastalığı gibi nöroimmünolojik modellerin yanısıra Parkinson Hastalığı gibi nörodejeneratif ve Orta Serebral Arter Oklüzyonu, Hemisferik İskemi/Reperfüzyon, sepsis ve glioma modellerinden oluşmaktadır. Bu odada bir stereotaktik çerçeve ile fare ve sıçan cerrahi modellemeleri için gerekli çeşitli cerrahi ekipmanlar bulunmaktadır. Ayrıca, patolojik çalışmalar için deney düzeneği de mevcuttur. 


Hayvan Davranış Laboratuvarı

Laboratuvarımız -2. katta gürültüden mümkün olduğunca izole bir yerdedir. Çift kapı sistemiyle ses izolasyonu güçlendirilmiştir. Odanın sıcaklık ve nem durumu takip edilmektedir. 12 saat gece-12 saat gündüz döngüsü otomatik ışıklandırma sistemiyle sağlanmaktadır. Hayvan davranış testlerinden Y-labirent testi, açık alan testi ve Rota-Rod bulunmaktadır. Testler fare ve sıçan kullanımı için uygundur. Sahip olunan telemetri cihazı ile gelecek projelerde EEG kaydı alınması planlanmaktadır.


İmmünohistokimya Laboratuvarı

Anabilim dalımızda çalışılan hastalık grupları (Multipl skleroz, Nörobehçet, miyasteni gravis, nöromiyelitis optika, otoimmün ensefalit, epilepsi, diyabetik nöropati, Alzheimer, Parkinson,şizofreni, bipolar hastalık) ve bu hastalıkların deneysel hayvan modellerine ait doku materyalinde patolojik çalışmalar yürütmek üzere doku fiksasyonu, dokuyu yapılacak çalışmaya uygun materyale gömme, doku kesit alma, immünohistokimya ve immunfloresan boyama yöntemleri bu laboratuvarımızda uygulanmaktadır.


Elektroforez ve Görüntüleme Laboratuvarı

İki güvenlik kabini olan bu labda jel elektroforezleri gerçekleştirilmektedir. İç kısımdaki bölümde çeşitli tipteki jellerin (SDS_PAGE ve agaroz) görüntülemesi için bir cihaz bulunmaktadır. Laboratuvar tartımları için kullanılan hassas terazi ve otoklav da buradadır.


Isı-Vibrasyon Laboratuvarı

sinirbilim isi vibrasyon

Anabilim dalımızda mevcut olan Q-SWEAT ısı vibrasyon cihazı polinöropati tanısı için sayısallaştırılmış biçimde sıcak-soğuk duyusunun ayırt edilmesini sağlamaktadır. Cihaz ile küçük miktarlarda sıcak-soğuk uygulamalar ve titreşim uygulamaları verilmekte ve bunlar kayıt edilmektedir. Bu şekilde özellikle diyabet tanısı konmuş hastalarda, hiperglisemi sonucu oluşan oksidatif stresin sebep olabileceği diyabetik nöropati için rutin hizmet verilmektedir. Ayrıca polinöropati tipleri ya da polinöropatinin sebepleri ile hastalık patogenezi arasındaki ilişkiyi araştıran çalışmalar da yapılmaktadır.


ANABİLİM DALINDA YÜRÜTÜLEN PROJELER

PROJE

ADI

PROJE

YÜRÜTÜCÜSÜ

DESTEKLEYEN

KURUM

PROJE

SÜRESİ

(YILLAR)

Multipl skleroz olgularında perisit sağkalımını etkileyen serum ve BOS faktörlerinin araştırılması

Araş. Gör. Canan Aysel Ulusoy

İ.Ü.BAP

2021-2022

Otoimmün ensefalit antikor uygulaması epilepsi nöbetine yol açar mı hayvan modelleri ile araştırılması

Prof. Dr. Erdem Tüzün

İ.Ü.BAP

2019-2022

Epilepsi ile İlişkili Glisin Reseptör Antikorlarının Fizyopatolojik Mekanizmalarının İncelenmesi

Prof. Dr. Erdem Tüzün

İ.Ü.BAP

2019-2021

Epilepsi Hastalarında İnflamasyonun Klinik Bulgular ile İlişkisi ve Tedavideki Rolü

Araş. Gör. Canan Aysel Ulusoy

İ.Ü.BAP

2020-2021

Multipl Skleroz Hastalığında miRNAların Biyobelirteç Olarak Araştırılması

Prof. Dr. Erdem Tüzün

İ.Ü. BAP (doktora tez)

2019-2021

Hayvan Modellemesinde Perisit İzolasyonu

Prof. Dr. Erdem Tüzün

İ.Ü. BAP

2020-2021

Otoimmün Demiyelinizan Hastalıkların Tanı ve Tedavisinde Antikor ve B Lenfosit Temelli Yöntemlerin Araştırılması

Prof. Dr. Erdem Tüzün

TÜBİTAK

2017-2020

Moleküler Hayvan Modelleme ve Davranış Laboratuvar Birimi Oluşturulması

Doç. Dr. Cem İsmail Küçükali

İ.Ü.BAP

2018-2020

ORTAK PROJELER

PROJE

ADI

PROJE

YÜRÜTÜCÜSÜ

DESTEKLEYEN

KURUM

PROJE

SÜRESİ

(YILLAR)

Nonkonvülzif status epileptikusun eşlik ettiği koma hastalarında prognoz ve tedaviye cevabı belirleyen biyolojik belirteçlerin araştırılması

Prof. Dr. Betül Baykan

İ.Ü. BAP

2019-2022

Otoimmün Nörolojik Hastalıklarda İmmünopatogenezin ve Klinik Özelliklerle İlişkili Immünolojik Parametrelerin Araştırılması

Doç.Dr. Atay Vural

TÜBİTAK

2018-2021

Multiple Skleroz Hastalığında Perisitlerin Rolünün Hastalık Alt Tiplerinde Araştırılarak Klinik Tarama Sistemi Geliştirilmesi

Prof. Dr. Yasemin Gürsoy-Özdemir

TÜBİTAK

2017-2020


  • Yüceer H, Gezen Ak D, Benbir Şenel G, Dursun E, Yılmaz V, Karadeniz D, Tüzün E, Küçükali Cİ. Classical complement pathway factor alterations in narcolepsy. Acta Neuropsychiatr. 2022 Jan 17:1-8. doi: 10.1017/neu.2021.42. IF: 3.403
  • Ortiz Fernández L, Coit P, Yilmaz V, Yentür SP, Alibaz-Oner F, Aksu K, Erken E, Düzgün N, Keser G, Cefle A, Yazici A, Ergen A, Alpsoy E, Salvarani C, Casali B, Kısacık B, Kötter I, Henes J, Çınar M, Schaefer A, Nohutcu RM, Zhernakova A, Wijmenga C, Takeuchi F, Harihara S, Kaburaki T, Messedi M, Song YW, Kaşifoğlu T, Carmona FD, Guthridge JM, James JA, Martin J, González Escribano MF, Saruhan-Direskeneli G, Direskeneli H, Sawalha AH. Genetic association of a gain of function interferon gamma receptor 1 (IFNGR1) polymorphism and the intergenic region LNCAROD/DKK1 with Behçet's disease. Arthritis Rheumatol. 2021 Jan 4. doi: 10.1002/art.41637.  IF: 9.586
  • Tamam Y, Gunes B, Akbayir E, Kizilay T, Karaaslan Z, Koral G, Duzel B, Kucukali CI, Gunduz T, Kurtuncu M, Yilmaz V, Tuzun E, Turkoglu R. CSF levels of HoxB3 and YKL-40 may predict conversion from clinically isolated syndrome to relapsing remitting multiple sclerosis. Mult Scler Relat Disord. 2021 Feb;48:102697. doi: 10.1016/j.msard.2020.102697. IF: 2.889
  • Orhun G, Esen F, Yilmaz V, Ulusoy C, Şanlı E, Yıldırım E, Gürvit H, Özcan PE, Sencer S, Bebek N, Tüzün E. Elevated sTREM2 and NFL levels in patients with sepsis associated encephalopathy. Int J Neurosci. 2021 Apr 14:1-11. doi: 10.1080/00207454.2021.1916489. IF: 2.107
  • Wu N, Tüzün E, Cheng Y, Yan L, Wu Y, Rao J, Huang H, Li S, Shi L, Wu X. Central Role of T Follicular Helper Cells in Myasthenia Gravis. Noro Psikiyatr Ars. 2021 Jan 16;58(1):68-72. doi: 10.29399/npa.27193. IF: 0.707
  • Noyan H, Erdağ E, Tüzün E, Yaylım İ, Küçükhüseyin Ö, Hakan MT, Gülöksüz S, Rutten BPF, Saka MC, Atbaşoğlu C, Alptekin K, van Os J, Üçok A. Association of the kynurenine pathway metabolites with clinical, cognitive features and IL-1β levels in patients with schizophrenia spectrum disorder and their siblings. Schizophr Res. 2021 Feb 17;229:27-37. doi: 10.1016/j.schres.2021.01.014. IF: 3.759
  • Koneczny I, Yilmaz V, Lazaridis K, Tzartos J, Lenz TL, Tzartos S, Tüzün E, Leypoldt F. Common Denominators in the Immunobiology of IgG4 Autoimmune Diseases: What Do Glomerulonephritis, Pemphigus Vulgaris, Myasthenia Gravis, Thrombotic Thrombocytopenic Purpura and Autoimmune Encephalitis Have in Common? Front Immunol. 2021 Jan 29;11:605214. doi: 10.3389/fimmu.2020.605214.  IF: 5.085
  • Hoffmann C, Zong S, Mané-Damas M, Stevens J, Malyavantham K, Küçükali Cİ, Tüzün E, De Hert M, van Beveren NJM, González-Vioque E, Arango C, Damoiseaux JGMC, Rutten BP, Molenaar PC, Losen M, Martinez-Martinez P. The search for an autoimmune origin of psychotic disorders: Prevalence of autoantibodies against hippocampus antigens, glutamic acid decarboxylase and nuclear antigens. Schizophr Res. 2021 Feb;228:462-471. doi: 10.1016/j.schres.2020.12.038.  IF: 3.759
  • Karaaslan Z, Kahraman ÖT, Şanlı E, Ergen HA, Ulusoy C, Bilgiç B, Yılmaz V, Tüzün E, Hanağası HA, Küçükali Cİ. Inflammation and regulatory T cell genes are differentially expressed in peripheral blood mononuclear cells of Parkinson's disease patients. Sci Rep. 2021 Jan 27;11(1):2316. doi: 10.1038/s41598-021-81961-7.  IF:3.998
  • Aricioğlu F, Yalcinkaya C, Ozkartal CS, Tuzun E, Sirvanci S, Kucukali CI, Utkan T. NLRP1-Mediated Antidepressant Effect of Ketamine in Chronic Unpredictable Mild Stress Model in Rats. Psychiatry Investig. 2020 Apr;17(4):283-291. SCIe; IF: 1.688
  • Arslan DB, Gurvit H, Genc O, Kicik A, Eryurek K, Cengiz S, Erdogdu E, Yildirim Z, Tufekcioglu Z, Uluğ AM, Bilgic B, Hanagasi H, Tuzun E, Demiralp T, Ozturk-Isik E. The cerebral blood flow deficits in Parkinson's disease with mild cognitive impairment using arterial spin labeling MRI. J Neural Transm (Vienna). 2020 Sep;127(9):1285-1294. SCIe; IF: 3.505
  • B. Femir-Gurtuna, E. Kurt, C. Ulasoglu-Yildiz, A. Bayram, E. Yildirim, E. Soncu-Buyukiscan, B. Bilgic, White-matter changes in early and late stages of mild cognitive impairment, J. Clin. Neurosci. (2020).. IF: 1.76
  • BİLGİÇ B., KURT E., MAKAR Ç. C., Ulasoglu-Yildiz C., SAMANCI B., Gurvit H., DEMİRALP T., Emre M. Functional neural substrates of football fanaticism: Different pattern of brain responses and connectivity in fanatics. Psychıatry And Clınıcal Neuroscıences, 74, 480-487, 2020. (SCI Expanded, etki değeri: 3.351)
  • Cakar A, Ulusoy C, Iplik ES, Kucukali CI, Tüzün E, Kurtuncu, M. Aquaporin-4 gene polymorphisms in neuromyelitis optica and recurrent optic neuritis. Turk J Neurol. 2020; 26(2):122-125. eSCI
  • Ceyhun S, Hülya T, Tüzün E, Meryem GG, Fügen VA. Determination of paraneoplastic neuropathy in newly diagnosed breast tumor patients. eNeurologicalSci. 2020 Aug 19;21:100265.
  • E.E. Tülay, B. Güntekin, G. Yener, A. Bayram, C. Başar-Eroğlu, T. Demiralp, Evoked and induced EEG oscillations to visual targets reveal a differential pattern of change along the spectrum of cognitive decline in Alzheimer’s Disease, Int. J. Psychophysiol. 155 (2020) 41–48.IF: 2.631
  • Erdag E, Sahin-Ozkartal C, Kucukali, CI, Aricioglu F, Tüzün E. Serum immunoglobulin G of neuro-Behcet's Disease patients reduce cerebral expression levels of survival pathway factors. Neurol Sci Neurophysiol. 2020; 37(3):118-123. SCIe; IF: 0.091
  • Erol-Yıldız R, Kızılay T, Tüzün E, Mısırlı H, Türkoğlu R. Nivolumab-induced autoantibody negative limbic encephalitis in a patient with Hodgkin lymphoma. Leuk Lymphoma. 2020 Jun;61(6):1519-1521. SCIe; IF: 2.969
  • Esen F, Orhun G, Özcan PE, Brenes Bastos AR, Tüzün E. Diagnosing acute brain dysfunction due to sepsis. Neurol Sci. 2020 Jan;41(1):25-33. SCIe; IF: 2.415
  • Gulec B, Kurucu H, Bozbay S, Dikmen Y, Sayman H, Tuzun E, Tutuncu M, Uygunoglu U, Yalcinkaya C, Saip S, Siva A. Co-existence of multiple sclerosis and anti-NMDA receptor encephalitis: A case report and review of literature. Mult Scler Relat Disord. 2020 Jul;42:102075. SCIe; IF: 2.889
  • Gündüz T, Kürtüncü M, Matur Z, Tüzün E, Limon U, Tanyıldız B, İzgi B, Erdoğan N, Öge AE, Gürvit H, Bilgiç B, Akman-Demir G. Laboratory and clinical correlates of brain atrophy in Neuro-Behçet's disease. J Neurol Sci. 2020 Jul 15;414:116831. SCIe; IF: 3.115
  • Johansson Lindgren J, Esbjörnsson M, Tüzün E, van Westen D, Baureder R, Sahin G. Episodes with goose bumps caused by anti-LGI-1 encephalitis. Lakartidningen. 2020 Apr 8;117:19200.
  • Karaaslan Z, Özçelik P, Ulukan Ç, Ulusoy C, Orhan KS, Orhan EK, Küçükali Cİ, Tüzün E, Baykan B, Akdal G. Plasma levels of inflammatory mediators in vestibular migraine. Int J Neurosci. 2020 Apr;130(4):330-335. SCIe; IF: 2.107
  • Küçükali CI, Salman B, Yüceer H, Ulusoy C, Abacı N, Ekmekci SS, Tüzün E, Bilgiç B, Hanağası HA. Small ubiquitin-related modifier (SUMO) 3 and SUMO4 gene polymorphisms in Parkinson's disease. Neurol Res. 2020 Jun;42(6):451-457. SCIe; IF: 2.401
  • Orhun G, Tüzün E, Bilgiç B, Ergin Özcan P, Sencer S, Barburoğlu M, Esen F. Brain Volume Changes in Patients with Acute Brain Dysfunction Due to Sepsis. Neurocrit Care. 2020 Apr;32(2):459-468. SCIe; IF: 2.72
  • Savaş M, Tunçer AM, Çokar AÖ, Demirbilek AV, Tüzün E. Impact of epilepsy on language and discourse: Two self-limited focal epileptic syndromes of childhood. Epilepsy Behav. 2020 Jan;102:106671. SCIe; IF: 2.508
  • Sevinc M, Hasbal NB, Yilmaz V, Basturk T, Ahbap E, Sakaci T Nazif Ozcafer P, Unsal A. Comparison of Circulating Levels of Uremic Toxins in Hemodialysis Patients Treated with Medium Cut-Off Membranes and High-Flux Membranes: Theranova in Sisli Hamidiye Etfal (THE SHE) Randomized Control Study. Blood Purif. 2020 Jul 7:1-10. SCI expanded. IF: 2,1
  • Sirin N. G., Kurt E., Ulasoglu-Yildiz C., Kicik A., Bayram A., Karaaslan Z., Bebek N., Baykan B., Demiralp T., Gurses C. Epileptic disorders: international epilepsy journal with videotape, 22, 623-632, 2020. (SCI Expanded, etki değeri: 1.276) 20. Sirin NG, Kurt E, Ulasoglu-Yildiz C, Kicik A, Bayram A, Karaaslan Z, Bebek N, Baykan B, Demiralp T, Gurses C. Functional connectivity analysis of patients with temporal lobe epilepsy displaying different ictal propagation patterns. Epileptic Disord. 2020 Oct 1;22(5):623-632. IF: 1.276
  • Sisman AB, Bayar MD, Icoz S, Yilmaz V, Kurtuncu M, Tuzun E, Ertas M, Bastan B. A Case of HaNDL with Low Cerebrospinal Fluid Level of Neurofilament Light Chain. Case Rep Neurol. 2020 Oct 2;12(3):334-338. SCI expanded. IF: 0,83
  • Tamam Y, GÜnes B, Akbayir E, Kizilay T, Karaaslan Z, Koral G, Duzel B, Kucukali CI, Gunduz T, Kurtuncu M, Yilmaz V, Tuzun E, Turkoglu R. CSF levels of HoxB3 and YKL-40 may predict conversion from clinically isolated syndrome to relapsing remitting multiple sclerosis. Mult Scler Relat Disord. 2020 Dec 17;48:102697. SCIe; IF: 2.88
  • Tamam Y, Yuceer H, Duzel B, Sen M, Ulusoy C, Tuzun, E. Serum levels of inflammasome pathway factors in clinically isolated syndrome and multiple sclerosis patients: a pilot study. Cent Eur J Immunol. 2020; 45(2):237-240. SCIe; IF: 1.415
  • Taşdemir M, Ekiz-Yılmaz T, Uğur-Yılmaz C, Orhan N, Doğan MA, Arıcan N, Kaya M, Ahıshalı B. The effects of CLP-induced sepsis on proliferation and apoptosis of granulosa and theca cells in rat ovary: A histochemical and ultrastructural study. Reprod Biol. 2020; 20(3): 408-416. Etki Faktörü: 1,862, SCI-Exp.
  • Türkoğlu R, Benbir G, Özyurt S, Arsoy E, Akbayır E, Turan S, Karadeniz D, Yılmaz V, Gencer M, Tüzün E. Sleep disturbance and cognitive decline in multiple sclerosis patients with isolated optic neuritis as the first demyelinating event. Int Ophthalmol. 2020 Jan;40(1):151-158. SCIe; IF: 1.314
  • Uğur-Yılmaz C, Emik S, Orhan N, Temizyurek A, Atış M, Akcan U, Khodadustf R, Arıcan N, Kucuk M, Gurses C, Ahıshali B, Kaya M. Targeted delivery of lacosamide-conjugated gold nanoparticles into the brain in temporal lobe epilepsy in rats. Life Sciences. 2020; 257: 118081 Etki Faktörü: 3,647, SCI
  • Ulusoy C, Vanlı-Yavuz EN, Şanlı E, Timirci-Kahraman Ö, Yılmaz V, Bebek N, Küçükali Cİ, Baykan B, Tüzün E. Peripheral blood expression levels of inflammasome complex components in two different focal epilepsy syndromes. J Neuroimmunol. 2020 Oct 15;347:577343. SCIe; IF: 3.125
  • Yetimler B, Tzartos J, Şengül B, Dursun E, Ulukan Ç, Karagiorgou K, Gezen-Ak D, Sezgin M, Papaconstantinou A, Tzartos S, Orhan EK, Ekizoğlu E, Küçükali Cİ, Baykan B, Tüzün E. Serum glial fibrillary acidic protein (GFAP)-antibody in idiopathic intracranial hypertension. Int J Neurosci. 2020 Apr 28:1-5. SCIe; IF: 2.107
  • Yilmaz V, Tuzun E, Durmus H, Oflazer P, Aysal F, Parman Y, Gungor-Tuncer O, Deymeer F, Saruhan-Direskeneli G. The treatment effect on peripheral B cell markers in antibody positive myasthenia gravis patients. J Neuroimmunol. 2020 Dec 15;349:577402. SCIe; IF: 3.0
  • Yilmaz V, Ulusoy C, Hajtovic S, Turkoglu R, Kurtuncu M, Tzartos J, Lazaridis K, Tuzun E. Effects of Teriflunomide on B Cell Subsets in MuSK- Induced Experimental Autoimmune Myasthenia Gravis and Multiple Sclerosis. Immunol Invest. 2020 Jun 29:1-14. SCI expanded. IF: 2,51
  • Yorulmaz H. , Ates G. , Ozkok E., Albeniz I. , Tamer S. The Improving Effects of Simvastatin on Erythrocyte Membrane Proteins in Endotoxemic Rats. J of Pharmacology and Clin. Toxicol 2020, 8(2):1142. Diğer İndekslerde taranan dergi




  • Sayın İ, Orhan N, Sevgili N, Yazıcı ZM. Precision Medicine for Treatment of Rhinosinusitis: Biologics Sinüzit Tedavisinde Hedefe Yönelik İlaçlar: Biyolojik Ürünler. Turkiye Klinikleri J Med Sci. 2020;40(2):242-9.
  • E. Harı, U. Ay, H. Neşe, A. Bayram, T. Demiralp, Manyetik Rezonans Görüntüleme Temelli Fonksiyonel Bağlantısallık Yöntemleri, İstanbul Tıp Fakültesi Derg. 83 (2020)




ULUSAL KONGRELER

Aziz Sancar Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü Günleri

Ulusal Nöroloji Kongresi

Ulusal Sinirbilim Kongresi

Ulusal Biyokimya Kongresi

Ulusal Klinik Nörofizyoloji EEG-EMG Kongresi

Ulusal Epilepsi Kongresi

Nöroimmünoloji Okulu

Ulusal Farmakoloji Kongresi

Ulusal Psikiyatri Kongresi

Ulusal Fizyoloji Kongresi

Nöropsikiyatri Günleri

Ulusal Alzheimer Kongresi


ULUSLARARASI KONGRELER

Federation of European Neuroscience (FENS) Forum

Congress of the European Academy of Neurology (EAN)

International Society of Neuroimmunology (ISNI) Congress

European Congress of Immunology

International Cognitive Neuroscience Meeting

World Congress of Neurology

Congress of ECTRIMS

Congress of ACTRIMS

Annual Meeting of the Organization for Human Brain Mapping

World Congress of Psychophysiology

International Congress of Molecular Medicine

International Molecular Immunology & Immunogenetics Congress

AAN Annual Meeting

Congress of the European College of Neuropsychopharmacology (ECNP)

European Congress on Epileptology

International Conference on Myasthenia Gravis and Related Disorders

Annual Congress of the European Proteomics Association

American Association of Neuromuscular and Electrodiagnostic Medicine Annual Meeting

International Conference Association of Psychology & Psychiatry for Adults & Children

Alzheimer’s Association International Conference

Congress of the Pan-Asian Commitee on Treatment and Research in Multiple Sclerosis (PACTRIMS)

Joint Congress of European Neurology

International Congress on Neuromuscular Diseases

IEEE Conference on Signal Processing and Communications Applications

AACAP’s Annual Meeting

Annual SfN Meeting, Neuroscience

European Congress of Clinical Neurophysiology

International Society of Magnetic Resonance in Medicine Annual Conference

International Symposium of Psycholinguistics

Mediterrenian Neuroscience Society Meeting

The International Neuropsychological Society (INS) Midyear-Meeting

International Conference on Brain Dynamics and Decision Making

Annual Cognitive Neuroscience Society Meeting


  • “Parkinson Hastalığında İNOS (Exon 22A/G) Genetik Variantların ve Nitrik Oksitin Rolü” Başlıklı Poster Sunumumuz 44. Ulusal Nöroloji Kongresinde İkincilik Ödülüne Layık Görüldü (2008).
  • “Multipl Skleroza Dönüşümü Tahmin Eden Yeni Bir Biyobelirteç: HOXB3” Başlıklı Sözel Sunumumuz 52. Ulusal Nöroloji Kongresinde Üçüncülük Ödülüne Layık Görüldü (2016).
  • “Multipl Skleroza Dönüşümü Tahmin Eden Yeni Bir Biyobelirteç: HOXB3” Başlıklı Sözel Sunumumuz 7. Bakırköy Nöropsikiyatri Günlerinde En İyi Bildiri Ödülüne Layık Görüldü (2017).
  • “Involvement of The Mammalian Target of Rapamycin (mTOR) Signaling Pathway in The Antidepressant-like Effect of Agmatine As A Novel Endogenous Neuromodulator” Başlıklı Poster Sunumumuz British Association of Psychopharmacology (BAP Summer Meeting 23-26 July 2017, Harrogate, UK) Toplantısında President’s Poster Prize Ödülüne Layık Görüldü (2017).
  • “Agmatine Produces Antidepressant Effect via Modulation of Neuroinflammation in Chronic Unpredictable Mild Stress Model of Rats: Implication in Inflammatory Perspective of Depression” Başlıklı Poster Sunumumuz 9th International Congress on Psychopharmacology & 5th International Symposium on Child and Adolescent Psychopharmacology ( 6-30 April, Antalya, Turkey) Kongresinde Birincilik Ödülüne Layık Görüldü (2017).
  • “Selective Inhibition of Purinergic 2X7 Receptors Elicits Antidepressant-like Effect in Chronic Mild Stress Model in Rats: Role of Innate Immunity” Başlıklı Çalışmamız 30th ECNP Congress of Applied and Translational Neuroscience (2-5 September 2017, Paris, France) Kongresinde CDE Grant Ödülüne Layık Görüldü (2017).
  • “Multipl Skleroz ve Nöro-Behçet Hastalığında GABA ve Mikrobiyota İlişkisi” Başlıklı Sözel Çalışmamız 53. Ulusal Nöroloji Kongresinde Üçüncülük Ödülüne Layık Görüldü (2017).
  • "Antidepressant effect of ketamine in chronic unpredictable mild stress model: involvement of nod-like protein inflammasome driven pathway” Başlıklı Çalışmamız 31st ECNP Congress of Applied and Translational Neuroscience (6-9 October 2018, Barcelona, Spain) Kongresinde CDE Grant Ödülüne Layık Görüldü (2018).
  • “Parkinson Hastalığında SUMO Gen Variantlarının İncelenmesi” Başlıklı Sözel Çalışmamız 54. Ulusal Nöroloji Kongresinde Üçüncülük Ödülüne Layık Görüldü (2018).
  • “Narkolepsiye Özgü Otoantikorların İmmünopresipitasyon ve Kütle Spektrofotometre ile Tanımlanması ve Validasyonu” Başlıklı Sözel Çalışmamız 55. Ulusal Nöroloji Kongresinde Birincilik Ödülüne Layık Görüldü (2019).
  • “Parkinson Hastalığı: SUMO Gen Varyantları Etiyopatogenezde Rol Oynuyor Mu?” Başlıklı Poster Çalışmamız 31. Ulusal Biyokimya Kongresi’nde “En İyi Poster Ödülü”ne Layık Görüldü (2020).
  • "Juvenil Miyoklonik Epilepsi’de ARAS Ve Post Talamus’un Fonksiyonel Bağlantısallıklarındaki
    Değişimler ve Fotosensitivite ile İlişkisi: Dinlenim Durumu-FMRG Çalışması" Başlıklı Sözel Çalışmamız 56. Ulusal Nöroloji Kongresinde Birincilik Ödülüne Layık Görüldü (2020).
  • "Anti-nöronal Antikor İlişkili Otoimmün Epilepside B Hücre Ekspresyon Analizinin Biyobelirteç Potansiyelinin Araştırılmasında Transkriptomik Yaklaşımı"  Başlıklı Projemiz Türk Epilepsi ile Savaş Derneği, 2021 Umut Yılı Proje Ödülüne Layık Görüldü (2021).

  • "Pandemi Öncesi ve Pandemi Döneminde Guillain-Barré Sendromunun Klinik ve Elektrofizyolojik Özellikleri: Çok Merkezli İstanbul Çalışması" Başlıklı Sözel Çalışmamız 57. Ulusal Nöroloji Kongresinde Birincilik Ödülüne Layık Görüldü (2021).


Sinirbilim Anabilim Dalı rutin test hizmetlerimizi detaylı biçimde aşağıdaki formlarda bulabilirsiniz:

Sinirbilim Anabilim Dalı Tetkik İstek Formu’nu indirmek için TIKLAYINIZ

Sinirbilim Anabilim Dalı Kantitatif Duyu Testi (Isı vibrasyon testi) İstek Formu'nu indirmek için TIKLAYINIZ

Adres:

İ.Ü. Aziz Sancar Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü, Sinirbilim Anabilim Dalı

Vakıf Gureba Cad. Çapa/İstanbul

Tel: 0212 414 2000 / 33358

Fax: 0212 532 4171 

e-Posta: 

sinirbilimrutin@hotmail.com (Rutin Test Sonuçları)

sinirbilimyontemlerikursu@gmail com (Deneysel Sinirbilim Yöntemleri Kursu)

molekulersinirbilim@gmail.com


Sosyal Medya:

Facebook: @molekulersinirbilim

LinkedIn: Moleküler Sinirbilim


Staj Programı Sorumlusu:

Doç. Dr. Nurcan Orhan
asdetaesinirbilimstaj@gmail.com