Birim ve Merkezler
Son yıllarda genom teknolojileri alanındaki hızla gelişmeler sonucu biyobankalar biyoteknolojinin temel unsurları haline gelmiştir. Biyobankalar, standart kalitede biyomateryal ve ilişkili klinik ve genomik veriyi işleme potansiyeline sahip altyapılar olmalarının yanı sıra, yüksek çıktılı Ar-Ge çalışmalarına kaynak oluşturan, akademi ve özel sektörü bir araya getiren, ulusal ve uluslararası bağlantıları olan ekosistemlerdir.
Biyobankalar ile biyolojik örneklerin doğru zamanda doğru şekilde toplanması standardize edilebilmektedir. Periferik kan, plazma, serum, kandan izole edilen tek çekirdekli hücreler, solid doku, idrar, dışkı, tükürük, izole RNA ve DNA en yaygın biyolojik örnek türleri arasında sayılabilir. Bu örnekler farklı bireylere ait olabilir veya aynı bireyin farklı zamanlarda farklı biyolojik kaynaklarından toplanmış da olabilir. Biyobankalarda uygun koşullarda saklanan bu örnekler ile retrospektif çalışmalar yapılabilir. Örneğin bir bireyden değişik zamanlarda toplanan kan örneğinde hastalıkla ilişkili bir biyobelirtecin takibi yapılabilir ve bu zaman gruplarında bu bireyin saklanan klinik verisiyle sonuçlar bağdaştırılabilir. Biyobankayı bu noktada kişisel örnek koleksiyonlarından ayıran kilit unsurlar kalite güvencesi, ulaşılabilirlik, her örneğe ait veri (klinik, omik, demografik vb.) ve artan örnek sayısıdır. Özellikle nadir hastalık çalışmalarında ortak bir havuzda toplanan örnekler ve her bir örneğin ilişkili verisi ile istatistiksel olarak anlamlı sonuçlara ulaşılabilir.
Biyobankalar arası harmonizasyonun sağlanması ile farklı biyobankalar bir bütünün parçaları olmakta, uyum sorunu çözülerek tüm biyobankaların bir nevi aynı dili konuşması sağlanmaktadır. Benzer standartlarda korunan örnek ve verinin farklı biyobankalar arasında görünürlüğü ve gerekliyse yasal çerçevede paylaşılması sağlanarak örnek havuzu arttırılabilir.
Bir biyobanka kurgulanırken geleceğe yönelik projeksiyonlar yapılmalıdır. Zaman biyobankanın en önemli bileşenidir. Şu an depolanan örneğin belki 10 sene sonra kullanılacağı öngörülmeli, dolayısıyla örneğin işlenme ve saklama koşulları bu projeksiyona göre şekillenmelidir. Zamana karşı sürdürülebilirlik de önemlidir. Yüksek bir bütçe ile kurulan altyapının zaman içinde geliştirilmesi, bakımı, sarf malzemesinin karşılanmasını sürdürebilmek için kurumsal bir işletim modeli gerekmektedir. Aynı zamanda insana yatırım yapıp uzmanlaşacak personel için kaynak yaratmak gerekmektedir. Biyobankalarla birlikte kişisel verinin saklanması ve paylaşımı da gündeme gelmektedir. Dolayısıyla biyobanka uzmanlarının çözümlemeye çalıştığı konuların başında biyobankaların etik, soysal ve hukuksal boyutları önem kazanmaktadır.
Bir altyapının ötesinde konumlanan biyobankaların sürdürülebilirliği kompleks süreçlerle düzenlenmektedir. Bu doğrultuda, İstanbul Üniversitesi Aziz Sancar Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü tarafından (İÜ, Aziz Sancar DETAE) yürütülen ve İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen ‘Geleceğe Yatırım: BİYOBANKA’ adlı proje 2015 Eylül ayında hayata geçirilmiştir. Bu proje ile eş zamanlı olarak İÜ, Aziz Sancar DETAE bünyesinde bir Biyobanka Birimi kurulmuştur. Bu birimin faaliyetleri arasında ilişkili projelere destek vermek, ulusal ve uluslararası platformda bilgi birikimi sağlamak, eğitim ve araştırmaya destek sağlamaktır. Birim temsilcilerini aktif olarak yer aldığı projeler arasında yine İstanbul Kalkınma Ajansı Destekli İSTisNA - İStanbul Tanısız ve NAdir Hastalıklara Çözüm Platformu başlıklı bir fizibilite projesi (2018-2019) sayılabilir. İSTKA tarafından bu fizibilite projesinin güdümlüye çevrilmesi onaylanmış ve Eylül 2022’de Acıbadem Üniversitesi ile birlikte hayata geçirilmiştir. İSTisNA Projesinin amacı tanısız ve nadir hastalıklar gibi önemli bir dezavantajlı grubun tanı ve tedavisine yönelik çözümler üretmektir. Bu amaç doğrultusunda üniversite, sanayi, kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının iş birliği ile engelliliğin azaltılmasına veya artmasının önlenmesine yönelik “İSTisNA Platformu” kurulacaktır. İSTisNA, öncelikle fiziksel ve örgütsel olarak yapılanacak, araştırıcıların, sivil toplum kuruluşlarının ve nadir hastalıklar alanında çözüme yönelik bir fikri veya çözüm bekleyen bir sorunu olan herkesin yararlanabileceği bir ortam oluşturacaktır. İSTisNA özellikle tanı alamamış bireyler için bir konsey görevi üstlenip bu bireylerin tanı ve tedavi süreçlerine ulaşabilmelerini destekleyecektir. İSTKA tarafından iki sene süresince desteklenecek olan bu projenin Biyobanka Birimi koordinasyonunda sürdürülebilir bir yapıya dönüşmesi hedeflenmektedir. Biyobanka birimi üyeleri aynı zamanda biyobanka konusunda çeşitli proje, makale ve bildirilerle de uluslararası platformlarda paylaşım yapmaktadırlar.
Birim Sorumluları
Prof. Dr. Sibel Aylin Uğur İşeri
Prof. Dr. Müge Sayitoğlu
Biyobanka biriminden görüntüler
İstanbul Üniversitesi Diyabet Uygulama ve Araştırma Merkezi (DİYAM)
Hücre Kültürü Laboratuvarı
Enstitü bünyesinde yer alan hücre kültürü laboratuvarı araştırmacıların projelerini yürütebileceği, ortak çalışma alanı olarak kullanılmak üzere donanımlı bir laboratuvar sağlamak amacıyla 2006 yılında kurulmuştur. Enstitü bünyesindeki araştırmacıların projeleri kapsamında insan ve hayvan hücre kültürü çalışmaları sürdürülmektedir.
Hücre kültürü laboratuvarı floresan faz kontrast, invert mikroskop, dijital kamera ve diğer cihazların bulunduğu görüntüleme alanı, hücre soylarının çalışıldığı alan ve primer hücre veya materyalin (doku, kan hücreleri vb) çalışıldığı alan olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Bu bölümlerde 2 adet Class II tip steril kabin, 3 adet CO2 inkübatör, 1 adet hücre canlılığı analizatörü, 1 adet gerçek zamanlı hücre proliferasyonu ölçüm cihazı, 1 adet elektroporasyon ile transfeksiyon yapılmasını sağlayan cihaz, hipoksik koşullarda hücre kültürü yapılmasını sağlayan cihazlar, santrifüj, buzdolabı, derin dondurucu ve su banyosu bulunmaktadır. Ayrıca sıvı azot ünitesi geniş bir hücre soyu koleksiyonuna sahip olup, araştırmacıların hücre ihtiyaçlarını karşılamaktadır.
Hücre kültürü laboratuvarında çeşitli hücre soylarında ve primer hücre kültüründe plazmidlerle geçici transfeksiyon ve viral vektörlerle stabil transfeksiyon, siRNA, Crispr-Cas9 sistemi ile gen fonksiyonlarının araştırılması ve ilaç uygulamaları yapılarak hücre biyolojisi, proliferasyon, sitotoksisite, adezyon, hücre canlılığı, invazyon ve migrasyon, doku morfolojisi, protein üretimi, ilaçların hücre kültüründe klinik öncesi araştırması, hastalıkların moleküler mekanizmalarının aydınlatılması, kanser araştırmaları ve gen fonksiyonuyla ilgili çalışmalar sürdürülmektedir.
Birim Sorumluları
Prof. Dr. Sema Sırma Ekmekci
Doç. Dr. Yusuf Metin Gelmez
Hücre Kültürü Laboratuvarından görüntüler
Genom Bilimleri ve Biyoteknoloji Bölümü
Ultra Santrifuj (Beckman Coulter)
Individually Ventilated Cage (IVC, Techniplast)
Konfokal Lazer Taramalı Mikroskop (Leica TCS SPE)
İmmünohematoloji İleri Tanı ve İzlem Laboratuvar Hizmetleri, Üniversitemizde sürdürülen araştırmaların yanı sıra diğer üniversiteler ve araştırma kurumları ile özel kurumların İmmünoloji, Hematoloji, İmmünohematoloji, Biyoteknoloji ve İlaç Araştırma/Farmasötik alanlarındaki AR-GE çalışmalarının güvenilir bir şekilde gerçekleştirilebileceği altyapıyı kullanıcıların hizmetine sunmak amacıyla Prof. Dr. Günnur Deniz başkanlığında 24 Ekim 2017 tarihinde kurulmuştur. Kuruluş amacına uygun olarak, immünohematolojik ve nadir hastalıklar kapsamında yeni tanımlanacak ileri laboratuvar uygulama ve araştırma çalışmalarını yürütmek veya yürütülmekte olan çalışmalara katılmaktadır. Kamuoyunda immünoloji ve hematoloji alanında tanısal yaklaşım ve tedavi izleminde güncel teknolojinin kullanımı hakkında farkındalık yaratmak, immünoloji ve hematoloji alanında tanısal yaklaşım ve tedavi izleminde eğitim, araştırma ve uygulama faaliyetlerini yaygınlaştırmak, yurt içi ve yurt dışı kurum ve kuruluşlarla iş birliğinde bulunarak hizmet vermektedir.
Seminer, konferans, çalıştay, kurs ve benzeri etkinlikler düzenlemek veya benzer etkinliklere katılmak diğer faaliyetleridir.
Sağlık alanındaki hizmetlerini İ.Ü. Aziz Sancar DETAE Tıbbi Mikrobiyoloji laboratuvarı ile iş birliği çerçevesinde yürütmektedir. İlk yönetim kurulu toplantısı 15.01.2018 tarihinde Aziz Sancar DETAE çatısı altında gerçekleştirilmiştir.
Multı̇pl mı̇yelomda kalıntı hastalık günü, 15 Aralık 2017 tarihinde İstanbulda düzenlenmiştir.
Rutin Hizmetler
Pediyatrik B hücreli akut lenfoblastik lösemi (ALL) ve T hücreli ALL tedavisi sürecinde 15, 33 ve 72. günlerde olmak üzere, 1 ve 2 yıl gibi uzun soluklu takiplerinde ölçülebilir kalıntı hastalık (measurable residual disease: MRD) çok renkli akan hücre ölçer ile sistemi yapılmaktadır.
Pediyatrik ALL flow MRD nedir, neden önemlidir?
iBFM Avusturya temsilcisi Prof. Michael Dworzak’ın (St. Anna Children's Hospital, Children's Cancer Research Institute, Viyana, Avusturya) onayıyla Türkiye’de 5 merkez pediyatrik B ALL 15. gün MRD değerlendirme yeteneği açısından “olgunluk sertifikası” almaya hak kazanmıştır.
iBFM klinik Türkiye koordinatörü Prof. Lebriz Yüksel Soycan tarafından MRD tayininin flow sitometri (akan hücre ölçer) ile saptanması önerisi sonucu, Aziz Sancar DETAE İmmünoloji AD öğretim üyesi Prof. Günnur Deniz Türkiye’de ilk kurulan (1989) flow sitometri-akan hücre ölçer sistemi ile çok sayıda proje yürütmesi ve bilgi birikimini 1995 yılından beri her sene “Uygulamalı Akan Hücre Ölçer Eğitimi” kursu aracılığıyla aktarmasından kaynaklanan deneyimini arkasına alarak Türkiye koordinatörü olmuştur.
2009 yılında Viyanada Prof. Michael N. Dworzak (iBFM FLOW network coordinator) ve Angela Schumich (AIEOP-BFM supervisor) gözetiminde Doç. Suzan Adın Çınar ve Prof. Günnur Deniz tarafından alınan eğitimlere daha sonra uzaktan internet üzerinden de devam edilmiştir.
Günnur Deniz’in İstanbul Üniversitesi BAP destekli ÖNAP projesi ile başlatılan “Flow sitometri ile pediyatrik ALL MRD değerlendirme” çalışmalarına Prof. Lebriz Yüksel Soycan’ın organizasyonu ile İstanbul bölgesi BFM protokolü uygulayan hastanelerden çok sayıda örnek sağlanmış ve uzaktan eğitimler tamamlanarak, B-ALL 15. Gün, 30.08.2011, T-ALL 15. gün MRD ise 23. 08. 2013 tarihinde, bunu takiben 07.08.2018 tarihinde B-ALL rejenerasyon dönemleri (33/78 gün, yüksek risk ve nüks dönemlerinde MRD) için “olgunluk sertifikaları” alınmıştır.
BFM tedavi protokolü uygulayan/uygulamayan kliniklerin hasta takibi açısından çok önemli olan bu tanı testinin uygulanması için İstanbul dışındaki hastanelere (İzmir, Kocaeli, Konya, Ankara, Sakarya) hizmet verilmeye ve standardizasyon protokolü dahilinde her şehirde tek bir merkez seçilerek İstanbul dışında Flow MRD eğitimlerine başlanmıştır. Bursa, Ankara (Dışkapı) ile başlatılan eğitimleri Kocaeli, Van, İzmir, Gaziantep, Gazi Üniversitesi merkezleri izlemiş ve önce yüz yüze daha sonra ise uzaktan eğitimlerle devam edilmiştir.
Hastanın tedaviye yanıtının belirlendiği FCM MRD sonuçları hem hasta takibi hem de klinisyenler açısından büyük önem taşımaktadır. SUT kapsamında bu analizin yapılabilmesi için yeni kodlara ihtiyaç duyulmuş ve fiyatlandırma üzerinde çalışılması konusunda ilgili dernekler nezdinde girişimlerde bulunulmuştur.
Birim Sorumluları
Prof. Dr. Günnur Deniz
Prof. Dr. Suzan Çınar
Doç. Dr. Metin Yusuf Gelmez
Laboratuvardan görüntüler
İstanbul Üniversitesi Aziz Sancar Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü bünyesinde 2008 yılında kurulan Tüm Genom Analiz Laboratuvarı Türkiye’deki ilk yeni nesil dizileme laboratuvarı olma özelliğine sahiptir. 2009 yılından itibaren yeni nesil dizileme ile ilgili çalışmalara başlanmıştır. Çalışmalara ilk yıllarda GS FLX 454 cihazı ile, sonraki dönemde ise kısa süreliğine laboratuvara kurulan İon Torrent cihazı ile devam edilmiştir. 2021 yılında, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı ve Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından desteklenen NöroDİAB projesi kapsamında Illumina NextSeq 550 cihazı kurulumu yapılmıştır. Laboratuvar olanakları arasında Agilent 2100 Bioanalyzer Sistemi de bulunmaktadır.
Yeni nesil dizileme pyrosequencing temelli bir dizileme yöntemidir. Bu yöntem klasik dizilemeden farklı olarak bir bölgenin eşzamanlı derinlemesine dizilemesidir. Bu yöntemde maliyet azalmakta ve süre kısalmaktadır. Bu sayede klasik dizileme yöntemlerinde belirlenemeyen düşük yüzdeli farklı dizileri belirlemek mümkündür. Yeni nesil dizileme sayesinde bir canlının genomunun tamamı kısa sürede ve daha ucuza dizilenebilmektedir. Bu yöntemle metagenomik, transkriptom, farklı organizmaların genomu gibi hayli karmaşık çalışmaların yanı sıra ekzom dizileme, mitokondriyal DNA’nın (mtDNA) dizilenmesi gibi çalışmaların yapılması mümkündür. Ayrıca yeni nesil dizileme ile genetik/epigenetik düzenleyici ağlar, kromatin yapısı, nükleer yapılanma ve genom varyasyonları hakkında bilgi edinmek mümkün olmuştur.
İlk olarak Hepatit B ve Hepatit C virüsü genomları dizilenmiş, bunu çeşitli hastalıklarda mtDNA dizileme çalışmaları takip etmiştir; kefir bünyesindeki mikrobiyal çeşitliği gösteren metagenomik çalışması, periferik kanda çıplak DNA dizilemesi yapılan araştırmalar arasındadır. Multiple miyelom hastalığında rol oynayan genleri belirlemek için RNA dizileme-transkriptom çalışması ayrıca Halomonas bakterisi DNA’sı dizilenerek bu türün genom haritası çıkartılmıştır. Konjenital kalp defektlerinde mtDNA dizilemesi gerçekleştirilmiştir. Ayrıca yeni teknolojilerden kromatin immünopresipitasyon dizileme (ChIP) yöntemi de yapılan araştırmalar arasındadır. Tanımlanamayan kalıtsal otoenflamatuvar hastalıklarda patogenezle ilgili aday genlerin belirlenmesi için ekzom dizileme, Marmara ve Ege Denizi’nde yaşayan bazı yengeç türlerinin filogenetik yapısının belirlenmesi ve çürük dişe sahip bireylerde mikrobiyom çalışmaları gerçekleştirilmiştir.
Prof. Dr. Neslihan ABACI sorumluluğunda “Ailevi Akdeniz ateşi hastalarında MEFV geni UTR varyasyonlarının dizilemesi”, “Tip 2 diyabetli COVID19 geçiren hastalarda klinik ekzom dizilemesi” ve “Glial tümörlerde DNA metilasyon analizi ve genetik varyasyonların belirlenmesi” projeleri yürütülmektedir. Bu çalışmaları takiben “Anti-nöronal antikor ilişkili otoimmün epilepside “single cell RNA sequencing” ve “İnsan meme kanseri hücre hatlarında DHRS2 geninin etkilerinin belirlenmesi için transkriptom verilerinin analizi” çalışmaları devam etmektedir.
Birim Sorumluları
Prof. Dr. Neslihan ABACI
Dr. Aris ÇAKİRİS
Tüm Genom Analiz Laboratuvarından Görüntüler
Tüberkilöz Moleküler Epidemiyolojisi Laboratuvarı
İstanbul Üniversitesi Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü bünyesinde kurulan Tüberküloz Moleküler Epidemiyolojisi Laboratuvarı, temel olarak İstanbul ili ve çevresinde tüberküloz bulaş dinamiklerinin ortaya çıkarılması, tüberküloz salgınlarının izlenmesi, Ulusal Tüberküloz Kontrol Programı’nın etkinliğinin değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Bölgemizde dirençli tüberküloz suşlarının oranının tespit edilmesi ve mikobakteri suşlarının türlere göre dağılımının saptanması da laboratuvarımızın temel amaçları arasındadır. Klinik TB tanı laboratuvarlarında kullanılabilecek yeni yöntemler geliştirmek, geliştirilmiş yöntemlerin eksikliklerinin ortaya konulup düzeltilmesi diğer araştırma konularıdır. Bu amaçları yerine getirebilmek amacıyla belirtilen testler rutin olarak yapılmakta ve klinisyenlerin hizmetine sunulmaktadır.
İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü ve İstanbul Verem Savaşı Derneği arasında 2009 yılında düzenlenen protokolle İstanbul Verem Savaşı Derneği Üst Seviye Laboratuvarı olarak görev yapmakta, ulusal tüberküloz kontrol programına katkı sağlamaktadır.
Faaliyetler
1. Türkiye’de ilk kez Pekin Genotipi tüberküloz suşlarının varlığı gösterilmiştir.
2. Dört adet yeni mikobakteri türü tanımlanmış, bunlardan bir tanesi (Mycobacterium celeriflavum) yeni tür olarak onaylanmış, diğer üç tanesi onay beklemektedir.
3. ARB (+) örneklerde hızlı M. tuberculosis complex tanısı koyan ve rifampisin direnci saptayan bir kit geliştirilmiş ve İstanbul Verem Savaşı Derneği Merkez Laboratuvarından gönderilen örneklerde rutin olarak kullanılmaktadır.
4. QuantiFERON Gold Plus testi ile aynı antigenleri (ESAT6 ve CFP10) kullanan eşdeğeri geliştirilerek rutin uygulamalarda kullanıma girmiştir.
RUTİN Testler
1. Aside Dirençli Basil Bakisi
2. Tüberküloz Kültürü
3. Mikobakteri İdentifikasyonu (hsp65PRA, Sanger dizilendirmesi)
4. M. tuberculosis Kompleks Içi Identifikasyon (spoligotyping, RD PCR9
5. Tüberküloz Direnç Testleri (MGIT 960 ve Sensititer MIC Microbroth Dilüzyon Yöntemleri)
6. Nontüberküloz Mikobakteriler İçin Direnç Testleri (MIC Microbroth Dilüzyon Yöntemleri)
7. Moleküler Epidemiyolojik / Filogenetik Analiz Testleri (MIRU-VNTR ve spoligotyping)
2024 yılından itibaren long read NGS yöntemine geçilmesi kararı alınmış, çalışmalar başlatılmıştır
Birim Sorumlusu
Doç. Dr. Orhan Kaya Köksalan
Laboratuvardan görüntüler
Tanı prosedürleri:
- Majör ve minör ilaç diren test yöntemlerinin karşılaştırılması
- LPA yöntemine alternatif hızlı moleküler RIF/INH direnç testlerinin kullanıma alınması
- İlaç direnç testlerinde MGIT960 cihazının doğruluğu
Epidemiyolojik çalışmalar:
- İstanbul Verem Savaş Dispanserlerinde ve DETAE’de kültür pozitif bulunan tüm M. tuberculosis suşları
- LAM7 ve Pekin genotiplerinin yıllar içindeki dağılımı
- İstanbul’da kontrol programı değerlendirmesi
Diğer çalışmalar
- Yeni tanımlanmış türlerin hsp65 PCRREA yöntemiyle identifikasyonu
- Istanbul Universitesi Bilimsel Araştırma Proje Birimi
- TUBİTAK
Mikroskopi:
Aside dirençli basillerin Ziehl-Neelsen-, Kinyoun-, ve Auramin-boyama yöntemleriyle hızlı tanısı
Kültür:
Tüm klinik örneklerden sıvı (MGIT 960) ve katı (Löwenstein-Jensen, Middlebrook 7H10) besiyerleri kullanılarak mikobakteri kültürü yapılır, inkübasyon süresi altı haftadır.
Mikobakteri türü düzeyinde isimlendirme ve ayrım:
Mikobakterilerin tür düzeyinde ayrımı katı veya sıvı besiyerinde üremiş izolatlara yapılmaktadır. Kullanılan yöntemler hsp65 PCRREA, spesifik gen bölgelerinin (16S rDNA, ITS, hsp65) dizi analizi ve spoligotyping’dir. Laboratuvarımızda sadece extrapulmoner yayma(+) örnekler direkt olarak identifikasyona alınır, aksi takdirde direkt örneklerden identifikasyon testi yapılmamaktadır
Susceptibilty testing of first- and second line drugs:
Epidemiological techniques:
Laboratuvar içi kros-kontaminasyonların saptanması için her üreyen suşa spoligotyping yapılmaktadır. Bulaşların konfirmasyonu amacıyla spoligotyping ve MIRU-VNTR analizi birlikte kullanılmaktadır.
- Prodinger WM, Indra A, Koksalan OK, Kilicaslan Z, Richter E. Mycobacterium caprae infection in humans. Expert Rev Anti Infect Ther. 2014 Oct 27:1-13.
- Babalık A, Kuyucu T, Ordu EN, Ernam D, Partal M, Köksalan K. Non- tuberculous mycobacteria infection: 75 cases. Tuberk Toraks. 2012;60(1):20-31.
- Uyan ZS, Ersu R, Oktem S, Cakir E, Koksalan OK, Karadag B, Karakoc F, Dagli E. Mycobacterium abscessus infection in a cystic fibrosis patient: a difficult to treat infection. Int J Tuberc Lung Dis. 2010 Feb;14(2):250-1.
- Seyhan EC, Sökücü S, Altin S, Günlüoğlu G, Trablus S, Yilmaz D, Koksalan OK, Issever H. Comparison of the QuantiFERON-TB Gold In-Tube test with the tuberculin skin test for detecting latent tuberculosis infection in hemodialysis patients. Transpl Infect Dis. 2010 Apr;12(2):98-105. doi: 10.1111/j.1399-3062.2009.00469.x. Epub 2009 Nov 10.
- Yazi D, Akkoc T, Yesil O, Ozdemir C, Aydoğan M, Koksalan K, Bahceciler NN, Barlan IB.Treatment with Mycobacterium vaccae ameliorates airway histopathology in a murine model of asthma. Allergy Asthma Proc. 2008 Jan-Feb;29(1):67-73. doi: 10.2500/aap2008.29.3082.
- Sidal M, Kilic A, Unuvar E, Oguz F, Onel M, Agacfidan A, Aydin D, Koksalan K, Beka H. Frequency of Chlamydia pneumoniae and Mycoplasma pneumoniae infections in children. J Trop Pediatr. 2007 Aug;53(4):225-31. Epub 2007 May 21.
- Koksalan OK, Kilicaslan Z, Zanlier G, Guzel R, Seber E. Prevalence of Beijing genotype Mycobacterium tuberculosis strains in Istanbul. Int J Tuberc Lung Dis. 2006 Apr;10(4):469-72.
- Koksalan OK. Low positive predictive values and specificities of spoligotyping and mycobacterial interspersed repetitive unit-variable-number tandem repeat typing methods for performing population-based molecular epidemiology studies of tuberculosis. J Clin Microbiol. 2005 Jun;43(6):3031; author reply 3031-2.
- Martín-Casabona N, Bahrmand AR, Bennedsen J, Thomsen VO, Curcio M, Fauville-Dufaux M, Feldman K, Havelkova M, Katila ML, Köksalan K, Pereira MF, Rodrigues F, Pfyffer GE, Portaels F, Urgell JR, Rüsch-Gerdes S, Tortoli E, Vincent V, Watt B; Spanish Group for Non-Tuberculosis Mycobacteria. Non-tuberculous mycobacteria: patterns of isolation. A multi-country retrospective survey. Int J Tuberc Lung Dis. 2004 Oct;8(10):1186-93.
- Aydin D, Köksalan K, Kömeç S, Aktaş G. Auxo-, sero-, and opa-typing of Neisseria gonorrhoeae strains isolated in Istanbul, Turkey. Sex Transm Dis. 2004 Oct;31(10):628-30.
- Köksalan OK, Aydin MD, Eraslan S, Bekiroglu N. Reliability of cord formation in BACTEC 12B/13A media for presumptive identification of Mycobacterium tuberculosis complex in laboratories with a high prevalence of Mycobacterium tuberculosis. Eur J Clin Microbiol Infect Dis. 2002 Apr;21(4):314-7. Epub 2002 Mar 16.
- E. Aktaş Çetin, Çiftçi F, Gülksüz S, Köksalan K, Sezer O, Oral ET, Çetin T, Kurt E, Kaya H, Deniz G. QuantiFERON-TB Gold test may be more advantageous than tuberculin skin test for screening latent tuberculosis infectionin psychiatry clinics. Balkan Medıcal Journal Volume: 29 Issue: 1 Pages: 115-116 DOI: 10.5174/tutfd.2010.04173.2 Pages: 115-116 DOI: 10.5174/tutfd.2010.04173.2 Published: March 2012
- Uyan ZS, Ersu R, Oktem S, Cakir E, Koksalan OK, Karadag B, Karakoc F, Dagli E. Mycobacterium abscessus infection in a cystic fibrosis patient: a difficult to treat infection. Int J Tuberc Lung Dis. 2010 Feb;14(2):250-1
- Seyhan EC, Sökücü S, Altin S, Günlüoğlu G, Trablus S, Yilmaz D, Koksalan OK, Issever H. Comparison of the QuantiFERON-TB Gold In-Tube test with the tuberculin skin test for detecting latent tuberculosis infection in hemodialysis patients. Transpl Infect Dis. 2010; 12(2): 98-105.
- Yazi D, Akkoc T, Yesil O, Ozdemir C, Aydoğan M, Koksalan K, Bahceciler NN, Barlan IB. Treatment with Mycobacterium vaccae ameliorates airway histopathology in a murine model of asthma. Allergy Asthma Proc. 2008 Jan-Feb;29(1):67-73
- Sidal M, Kilic A, Unuvar E, Oguz F, Onel M, Agacfidan A, Aydin D, Koksalan K, Beka H. Frequency of Chlamydia pneumoniae and Mycoplasma pneumoniae infections in children. J Trop Pediatr. 2007 Aug;53(4):225-31. Epub 2007 May 21
- Hatipoglu N, Somer A, Aydin D, Keser M, Yalcin I, Köksalan K, Oğuz F, Salman N, Ertuğrul T, Sirin A. Coexistence of Kawasaki disease with Mycoplasma pneumoniae infection. Case Rep Clin Pract Rev, 2007; 8: 221-225.
- Köksalan OK. The Use of Mycobacterial Interspersed Repetitive Unit Locus 26 for the Rapid
- Identification of Beijing Genotype Mycobacterium tuberculosis Strains. J Clin Microbiol. 2006;44:1612-1613
- Köksalan OK, Kılıçaslan Z. When To Designate A Molecular Epidemiological Study Of Tuberculosis As “Populatıon-Based ”? 2005. www.biomedcentral.com/1471-2180/5/44/comments
- Köksalan OK, Kılıçaslan Z, Zanlıer G, Güzel R, Seber E. Prevalence of the Beijing genotype Mycobacterium tuberculosis strains in Istanbul. Int. J Tuberculosis Lung Dis. 2006; 10:469-472.
- Köksalan OK. The low positive predictive values and specificities of spoligotyping and mycobacterial interspersed repetitive unit-variable-number tandem repeat typing for performing population-based molecular epidemiology studies for tuberculosis. J Clin Microbiol. 2005;43: 3031-3032.
- Aydın D, Köksalan K, Kömeç S, Aktaş G. Auxo-, sero-, and opa-typing of Neisseria gonorrhoeae strains isolated in Istanbul, Turkey. Sex Transm Dis. 2004;31(10):628-30
- N. Martín-Casabona,A. R. Bahrmand, J. Bennedsen, V. Østergaard Thomsen, M. Curcio, M. Fauville-Dufaux, K. Feldman, M. Havelkova, M-L. Katila, K. Köksalan, M. F. Pereira, F. Rodrigues, G. E. Pfyffer, F. Portaels, J. Rosselló Urgell, S. Rüsch-Gerdes, Spanish Group for Non-Tuberculosis Mycobacteria, E. Tortoli, V. Vincent, B. Watt. Non-tuberculous mycobacteria: patterns of isolation. A multi-country retrospective survey. Int J Tuberc Lung Dis. 2004 8(10):1186–1193
- Köksalan OK, Aydin MD, Eraslan S, Bekiroglu N. Reliability of cord formation in BACTEC 12B/13A media for presumptive identification of Mycobacterium tuberculosis complex in laboratories with a high prevalence of Mycobacterium tuberculosis. Eur J Clin Microbiol Infect Dis. 2002 Apr;21(4):314-7.
- Tuncer İ, Köksalan OK, Demir K, Dinçer D, Türkoğlu S, Kaymakoğlu S, Çevikbaş U, Badur S, Ökten A, Çakaloğlu Y. Assay of Mycobacterium tuberculosis in biopsy specimens taken from hepatic granuloma patients using polymerase chain reaction method.The Turkish J Gastroenterol 2001, Volume 12(3):189-95
Doç Dr Orhan Kaya Köksalan
Tel:0212 4142000/33345
Fax:0212 5324171
E-mail: okkoksalan@hotmail.com
okoksalan@istanbul.edu.tr
Güneş Cengiz
Tel:0212 4142000/33346-8
Fax:0212 5324171
E-mail: guneszanlier80@hotmail.com
Yasemin Karagöz
Tel:0212 4142000/33346-8
Fax:0212 5324171
jasmine_karagoz@hotmail.com