ReferenceError: Can't find variable: globalThis https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=G-F37WTDB05B:189 İstanbul Üniversitesi |Aziz Sancar Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü

Laboratuvar Hayvanları Bilimi Anabilim Dalı


Deney hayvanları talep ve rezervasyon için TIKLAYINIZ.     


Hakkımızda

                                   

1994 yılında Enstitü bünyesinde kurulan beş anabilim dalından biri olan Laboratuvar Hayvanları Bilimi, 2008 yılında başvuruda bulunduğu Tarım ve Köy İşleri Bakanlığından “Deney Hayvanlarının Üretim Yerleri ile Deney Yapacak Olan Laboratuvarların Kuruluş, Çalışma, Denetleme, Usul ve Esaslarına Dair Yönetmelik’te belirtilen koşulları yerine getirmek suretiyle aldığı çalışma izni ile hayvan tedarik, kullanım ve üretimi konusunda İstanbul Üniversitesi içerisinde tek yetkili merkez haline gelmiştir.

Deney Hayvanı Üretim ve Saflaştırma Bölümünde; Fare (BALB/c, C57BL/6J), Sıçan (Wistar albino, Sprague Dawley albino), Kobay (Dunkin Hartley albino), ve Tavşan (Yeni Zelanda Beyazı) olmak üzere dört ayrı tür laboratuvar hayvanının üretim, barınma ve bakımları sağlanmaktadır. Anabilim Dalının üretim ve saflaştırma laboratuvarlarının konvansiyonel nitelikli altyapısı, İstanbul Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Biriminin desteği ile geliştirilmiş, Tarım ve Orman Bakanlığının ek çalışma izniyle 2018 yılından itibaren araştırmaya yetkili kılınan Transgenik birimimizde genetik ve mikrobiyolojik tanımlı hayvanların, spontan hastalık modellerinin barındırma, üretim ve post-operatif bakımı için gerekli teknik donanıma sahip olmuştur.


Deney Hayvanları Sertifikası Kurs Programı

Deney Hayvanları Kullanım Sertifikası Kursu araştırmacılara hayvan deneylerinde temel yaklaşımların ve genel prosedürlerin öğretilmesini amaçlayan bir eğitim programıdır. İÜ Aziz Sancar Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü’nde faaliyet gösteren Laboratuvar Hayvanları Bilimi Anabilim Dalı’na ait  Üretim ve Saflaştırma Laboratuvarlarında yalnız dört  türiçin üretim, tedarik ve satış iznimiz olduğundan kursumuzda fare, sıçan, tavşan ve kobay türlerini kapsayacak bir eğitim verilmektedir.  Bu eğitim birimimizde yılda 3 kez gerçekleştirilmektedir.

Eğitim Kursu boyunca Laboratuvar hayvanları üzerinde tutuş teknikleri,işaretleme, cinsiyet tayini, nazogastrik gavaj uygulamaları, enjeksiyonlar (intraperitonal, subkutan, intramuskuler, intravenöz) vajinal smear tekniği, tüm anestezi ve ötanazi uygulamaları, fasiyel,retro-orbital sinüs ve kuyruk veninden kana alma, sakrifikasyon, doku disseksiyonu, sütür atma ve nekropsi gibi temel uygulamalar deneyimli Veteriner hekimler (her 10 öğrenciye bir veteriner hekim) ve veteriner teknikerlerin eşliğinde gerçekleştirilmektedir.

Anabilim dalı, yüksek lisans programı ile deney hayvanı kullanım kursları düzenlemek suretiyle akademik faaliyetlerini sürdürmektedir.


Misyon

Bilimsel araştırmalarda kullanılmak üzere Uluslararası standartlara uygun koşullarda laboratuvar hayvanlarının barındırılmasını, bakımını ve üretimini sağlamak, deneyimli akademik ve personel kadrosuyla katkıda bulunduğu deneysel metotlarla birlikte üniversitelerin ve araştırma kurumlarının hizmetine sunmaktır.


Vizyon

Kendi alanında öncü olma özelliğini ve bilimsel saygınlığını korumak, sahip olduğu altyapıyı, teknik desteği ve eğitim hizmetini daha da geliştirerek araştırmacılara yeni araştırma olanakları sağlamaktır.






Anabilim Dalı Başkanı

Doç. Dr. Ferda PERÇİN PAÇAL

Akademik Kadro

Doç. Dr. Rivaze KALAYCI

Doç. Dr. Ali Cihan TAŞKIN

Dr. Öğr. Üyesi Aydın ÇEVİK

Dr. Gül BAKIRER ÖZTÜRK

Öğr. Gör. Merve Nur GEÇİN

Teknik Personel

Vet. Tek. Seçkin SAVRAN

Vet. Tek. Ümit GÜNEY

Temizlik ve Hayvan Bakımı

Hasan YILDIZ

Cemal ARSLAN

Cenk KAHRAMAN

Eğitim Kaynakları

Laboratuvar Hayvanları Biliminin Temel İlkeleri, Editörler: LFM van Zutphen, V Baumans, AC Beynen, Çeviri Editörü: Tayfun İde. Medipres, 2003 Ankara.

Klinik Bilimlerde Deney Hayvanı Modelleri, Editörler: Ejder Saylav Bora, Can Özlü. Ankara: Akademisyen Kitabevi, 2020

Fundamentals of Laboratory Animal Science, eds: Engi Liu, Jianglin Fan. CRP Press Taylor and Francis Group, 2018 New York.

Clinical Laboratory Animal Medicine An Introduction, eds: Karen Hrapkiewicz, Lesley Colby, Patricia Denison.  Wiley Blackwell, Fourth Edition 2013 Iowa.

The Clinical Chemistry of Laboratory Animals (2nd ed) Ed: Walter F. Loeb, Fred W. Quimby, CRC Press Taylor and Francis Group,1999 Philadelphia.

Guide for the Care and Use of Laboratory Animals (8th ed). National Research Council, The National Academies Press, 2011 Washington DC.

Laboratory Animal Anaesthesia (4th ed.) Ed.: Paul Flecknell. Academic Press,2015, London.

Handbook of Laboratory Animal Science, Vol. I,II,III. (3rd ed). Eds.: Jann Hau, Steven J. Schapiro, CRC Press Taylor and Francis Group,2003, Boca Raton.

Sourcebook of Models for Biomedical Research. Ed.: P. Michael Conn, Humana Press, 2008 New Jersey.

The Laboratory Rabbit, Guinea Pig, Hamster, and Other Rodents. Eds. : Mark A Suckow, Ronald P. Wilson, Karla A Stevens. Academic Press,2011, Amsterdam.

Colour Atlas of Anatomy of Small Laboratory Animals: Volume I and Volume II by Peter Popesko, Viera Rajtova and Jindrich Horak, A Saunders Ltd, London, 2003

Guide to the Care and Use of Experimental Animals (2nd.ed). Canadian Council on Animal Care. Volume I and Volume II. National Research Council of Canada, Ottawa, PD: 1993, RD:2020.



YÜKSEK LİSANS PROGRAMI


A) MEZUNİYET KOŞULU:


Yüksek Lisans programlarına başvuru yapabilmek için adayların en az bir lisans derecesine sahip olması gerekir. Sosyal Bilimler, Sağlık Bilimleri, Fen Bilimleri ve Eğitim Bilimleri Enstitüleri Yüksek Lisans Programlarına başvuracak adayların lisans not ortalamalarının (AGNO / CGPA) en az 100 üzerinden 60 olması gerekir. 
Doğrudan kabulde Biyokimya Lisans, Biyoloji Lisans, Eczacılık Lisans, Kimya Lisans, Kimya Mühendisliği Lisans, Moleküler Biyoloji ve Genetik Lisans, Tıbbi Biyoloji Lisans, Tıp Fakültesi Lisans, Veteriner Fakültesi Lisans, Biyomühendislik Lisans, Acil Yardım ve Afet Yönetimi Lisans, Biyoteknoloji Lisans, Kimya-Biyoloji Mühendisliği Lisans, Biyomedikal Mühendisliği Lisans, Zootekni/Zooteknik Lisans mezunu olmak.





B) ALES KOŞULU:




Enstitü Adı

ALES *

GMAT

GRE

(Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı)

GMAT (Graduate Management Admission Test)


GRE (Graduate Record Examination)

Sağlık Bilimleri Enstitüsü


En az 65


En az 480

En az 650 (Eski)

En az 151 (Yeni) (Quantitative)

Sağlık Bilimleri Enstitüsü

(Temel Tıp Bilimleri Doktora)

En az 65

Veya Temel Tıp Puanının en az 55


En az 480

En az 650 (Eski) En az 151 (Yeni) (Quantitative)


Programlar için kullanılan ALES Puan Türü Kontenjanlar Tablosunda belirtilmiştir.


C) YABANCI DİL KOŞULU:


Enstitü Adı

YDS veya Eşdeğeri Sınav için En Az


Yüksek Lisans

Doktora/Sanatta Yeterlik

Sağlık Bilimleri Enstitüsü 

50

55



D) YATAY GEÇİŞ KOŞULU: 

Yatay geçiş kontenjanlarına, bir diğer enstitünün aynı düzeydeki eşdeğer lisansüstü programında en az bir yarıyılını tamamlamış bulunan, almış olduğu derslerin tamamını başarmış olan öğrenciler başvurabilir. Tezli ve tezsiz yüksek lisans programlarında normal öğrenim süresinin son bir yarıyılında, doktora/sanatta yeterlik programlarında ise normal öğrenim süresinin son iki yarıyılında yatay geçiş yapılmaz.

Yatay Geçiş Kontenjanlarının değerlendirmesinde; İstanbul Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği’nin 13’üncü maddesinde belirtilen hükümler uygulanır.



AMAÇ VE HEDEFLER

Programın amacı tıp, diş hekimliği, veterinerlik ve biyoloji akademi dünyalarının ihtiyaçlarına yönelik Laboratuvar Hayvanları Bilimi alanında temel ve klinik uygulamaların yapılabilmesini sağlayacak bilgi ve tecrübenin kazandırılmasıdır. Programın hedefi, geliştirilen projelerin uluslararası alanda yayına dönüştürülmesi, projelerden oluşan sonuçların hastalık teşhis ve tedavisine yönelik sağlık hizmetine sunulmasıdır.

Makale okuma, anlatma, seminer verme, yayın takibi gibi kişisel becerileri kazandırmanın yanı sıra laboratuvar hayvanları bilimi alanında bilimsel olarak gerekli donanıma sahip araştırmacıların yetiştirilmesi hedeflenmektedir.


YÜKSEK LİSANS PROGRAMLARI

Ders yükü:

Toplam 21 krediden az olmamak koşuluyla, en az yedi adet ders, bir seminer dersi ve tez çalışmasından oluşur. Seminer dersi ve tez çalışması, kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Bir dersin yarıyıl/ kredi değeri 4’den fazla olamaz. Öğrencinin alacağı derslerin en çok ikisi, lisans öğrenimi sırasında alınmamış olması koşuluyla, lisans derslerinden de seçilebilir. Ayrıca, dersler; ilgili enstitü anabilim dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulunun kararı ile Üniversite içindeki veya dışındaki yüksek öğretim kurumlarında verilmekte olan yüksek lisans derslerinden de seçilebilir. Doktora programından ders alınmaz. Ancak, yüksek lisans programında alınan lisans dersleri ile bu bentte belirtilen diğer yüksek öğretim kurumlarından alınacak yüksek lisans derslerinin toplam kredi değeri 6 krediyi aşamaz. Bir dersin yarıyıl/kredi değeri, dersin yarıyıl haftalık teorik ders saatinin tamamı ile haftalık uygulama ve laboratuvar saatinin yarısının toplamıdır. Öğrencinin bir dersten başarılı sayılabilmesi için, o dersten başarı notu olarak CC (65) alması gerekmektedir .

Eğitim süresi:

Tezli yüksek lisans programını tamamlama süresi dört yarıyıldır. Yüksek lisans derslerini tamamlama süresi en az iki yarıyıldır. Dört yarıyıl sonunda kredili derslerini ve seminer dersini başarıyla tamamlayamayan öğrencinin yükseköğretim kurumu ile ilişiği kesilir. Kredili derslerini ve seminer dersini başarıyla bitiren, ancak, tez çalışmasını dört yarıyıl sonunda tamamlayamadığı için tez sınavına giremeyen bir öğrenciye, danışmanının isteği üzerine, ilgili enstitü anabilim dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulunun kararı ile tezini jüri önünde savunması için en fazla iki yarıyıl ek süre verilebilir.

Tez çalışması ve tez danışmanı:

Enstitü anabilim dalı başkanlığı, her öğrenci için tez danışmanını birinci yarıyılın sonunda, danışmanın belirleyeceği tez konusunu ise en geç ikinci yarıyılın sonuna kadar Enstitüye önerir. Tez danışmanı ile tez konusu önerisi, Enstitü Yönetim Kurulunun kararı ile kesinleşir. Tez danışmanı veya tez konusu önerisinin uygun görülmemesi halinde Enstitü Yönetim Kurulu değişiklik yapabilir. Tez çalışmasının niteliğinin birden fazla tez danışmanı gerektirdiği durumlarda, ikinci tez danışmanı atanır. Tez danışmanı, o anabilim dalında görevli profesör, doçent ve yardımcı doçentler, bunlar bulunmadığı veya sayıca yeterli olmadığı takdirde, doktoralı öğretim görevlileri, bunlar da bulunmadığı veya sayıca yeterli olmadığında, sırasıyla, en yakın anabilim dalındaki öğretim üyeleri ile o anabilim dalındaki doktoralı öğretim elemanlarından seçilebilir. Öğrenciler, en geç üçüncü yarıyılın başından itibaren her yarıyıl tez çalışmasına kayıt yaptırmak zorundadır. Danışman, tez çalışması için bir program düzenler ve öğrencinin tez çalışmasını yapacağı sınamalarda aldığı notlarla değerlendirir, başarılı veya başarısız bulunduğuna karar vererek enstitüye bildirir. Tez çalışmasında üst üste iki kez veya aralıklı üç kez başarısız not alan öğrencinin, yükseköğretim kurumu ile ilişiği, enstitü anabilim dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulunun Kararı ile kesilir.

Öğrenciler; yüksek lisans tezlerini, ilgili Enstitülerce hazırlanan ve Senatoca onaylanan yazım kurallarına uygun biçimde yazmak ve jüri önünde sözlü olarak savunmak zorundadır. Tez jürisi, enstitü anabilim dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulunun kararı ile atanır. Önerinin uygun olmaması halinde tez jürisini Enstitü Yönetim Kurulu atar. Jüri, biri öğrencinin tez danışmanı ve en az biri başka bir anabilim dalından veya İstanbul Üniversitesi dışındaki bir Yükseköğretim Kurumundan olmak üzere, beş kişiden oluşur. Jüri üyeleri, tezin kendilerine teslim edildiği tarihten itibaren en erken on, en geç otuz gün içinde toplanarak, öğrenciyi tez sınavına alır. Tez çalışmasının sunulması ve bunu izleyen soru-cevap bölümünden oluşan sınavın süresi, en az 45 dakika, en çok 90 dakikadır. Jüri, sınavın dinleyicilere açık olmasını sağlar. Tez sınavının tamamlanmasından sonra, jüri, dinleyicilere kapalı olarak tez hakkında salt çoğunlukla “kabul”, “ret” veya “düzeltme” kararı verir. Bu karar, enstitü anabilim dalı başkanlığınca, tez sınavını izleyen üç gün içinde enstitüye tutanakla bildirilir. Tezi reddedilen öğrencinin yüksek öğretim kurumu ile ilişiği kesilir. Tezi hakkında düzeltme kararı verilen öğrenci ise, en geç üç ay içinde gereğini yaparak, tezini aynı jüri önünde yeniden savunur. Bu savunma sonunda da tezi kabul edilmeyen öğrencinin yükseköğretim kurumu ile ilişiği kesilir. Uygulamalı sınav sonunda jüri salt çoğunlukla “başarılı” veya ” başarısız” kararı verir. Uygulamalı sınavda başarısız bulunan öğrenci en geç iki ay içinde gereğini yaparak ikinci bir sınav için başvuruda bulunur. Bu sınavda da başarılı olamayan öğrencinin yükseköğretim kurumu ile ilişiği kesilir. Tez sınavında başarılı olan ve diğer koşulları da sağlayan öğrenci, yüksek lisans tezinin ciltlenmiş en az iki kopyasını, tez sınavına giriş tarihinden itibaren bir ay içinde Enstitüye teslim eder ve tezinin kabul edilmesi halinde yüksek lisans diploması almaya hak kazanır. Tezli yüksek lisans diploması üzerinde, öğrencinin izlemiş olduğu Enstitü anabilim ve bilim dalındaki programın onaylanmış adı ve derecesi bulunur.

 

DOKTORA PROGRAMI

Ders yükü:

Doktora programı, yüksek lisans derecesi olan öğrenciler için toplam 24 krediden az olmamak koşuluyla en az sekiz adet ders, kredisiz seminer dersi, lisans derecesiyle kabul edilmiş öğrenciler için de en az 45 kredilik on beş adet ders, kredisiz seminer dersi, yeterlilik sınavı, tez önerisi ve tez çalışmasından oluşur. Lisansüstü dersler; ilgili enstitü anabilim dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulunun kararı ile yüksek lisans programlarında veya diğer yükseköğretim kurumlarında verilmekte olan derslerden en çok 9 kredisi sayılmak koşulu ile seçilebilir. Lisans dersleri, ders yüküne ve doktora kredisine sayılmaz. Bir dersin yarıyıl/kredi değeri 4’den fazla olamaz. Bir dersin yarıyıl/kredi değeri, dersin yarıyıl haftalık teorik ders saatinin tamamı ile haftalık uygulama veya laboratuvar saatinin yarısının toplamıdır. Öğrencinin bir dersten başarılı sayılabilmesi için, o dersten başarı notu olarak CB (75) alması gerekir.

Eğitim Süresi:

Doktora programını tamamlama süresi yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için sekiz yarıyıl, lisans derecesi ile kabul edilenler için on yarıyıldır. Yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için doktora derslerini tamamlama süresi en az iki yarıyıl, en fazla dört yarıyıl, lisans derecesi ile kabul edilenler için en az dört yarıyıl, en fazla altı yarıyıldır. Bu süreler sonunda kredili derslerini başarı ile tamamlayamayan öğrencinin yükseköğretim kurumu ile ilişiği kesilir. Kredili derslerini başarı ile bitiren ve yeterlik sınavında başarılı bulunan ve tez önerisi kabul edilen, ancak tez çalışmasını sekiz yarıyıl lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenci için on yarıyıl sonunda tamamlayamadığı için tez sınavına giremeyen öğrenciye, danışmanının isteği üzerine ilgili enstitü anabilim dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulunun kararı ile tezini jüri önünde savunması için en fazla dört yarıyıl ek süre verilebilir. Doktora programına başlarken sunduğu yabancı dil notu en az 65 olan ve yazıldığı kredili dersleri iki yarıyılda başaran yüksek lisans mezunu öğrenciler, en erken altı yarıyılda, yazıldığı kredili dersleri dört yarıyılda başaran lisans mezunu öğrenciler ise en erken sekiz yarıyılda tamamlayabilir.

Tez Çalışması ve Tez Danışmanı:

Enstitü anabilim dalı başkanlığı, her öğrenci için bir tez danışmanını yüksek lisans derecesi ile kabul edilen öğrenciler için en geç ikinci yarıyılın sonuna kadar, lisans derecesi ile kabul edilen öğrenciler için en geç dördüncü yarıyılın sonuna kadar; danışmanın belirleyeceği tez konusunu ise doktora yeterlilik sınavını başardıktan sonra bir ay içinde Enstitüye önerir. Tez danışmanı önerisi ve tez konusu Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile kesinleşir. Tez danışmanı veya tez konusu önerisinin uygun görülmemesi halinde Enstitü Yönetim Kurulu değişiklik yapabilir. Tez çalışmasının niteliğinin, birden fazla tez danışmanı gerektirdiği durumlarda ikinci tez danışmanı atanabilir. İkinci tez danışmanının doktora derecesine sahip olması gerekir. Tez danışmanı, o anabilim dalında veya o doktora programında görevli profesör ve doçentler ile zorunluluk bulunması halinde yardımcı doçentler arasından seçilir.

Doktora Yeterlik Sınavı:

Öğrenci derslerini başarı ile tamamladıktan sonra, temel konular ve doktora alanı ile ilgili konularda derinliğe sahip olup olmadığının belirlenmesi amacıyla, yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş ise; en erken üçüncü yarıyılda, en geç beşinci yarıyılda, lisans derecesi ile kabul edilmiş ise; en erken beşinci yarıyılda, en geç yedinci yarıyılda bir yeterlik sınavına tabi tutulur. Sınav yılda iki defa olmak üzere, her yıl Mayıs-Haziran ve Ocak-Şubat ayları içinde yapılır. Bu iki sınav dönemi dışında yeterlik sınavı yapılmaz. Doktora yeterlik sınavı; enstitü anabilim dalı başkanlıklarınca önerilen, Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile atanan ve bir yıl süre ile görev yapan beş öğretim üyesinden oluşan doktora yeterlik komitesi tarafından yapılabileceği gibi, komite ihtiyaç duyduğu hallerde aralarında danışmanın da bulunduğu öğretim üyelerinden oluşan bir sınav jürisi de kurabilir. Bu durumda sınav jürisinde yer alan öğretim üyelerinin en az biri, Üniversite dışındaki başka bir yükseköğretim kurumunun öğretim üyeleri arasından seçilir. Doktora yeterlik sınavı yazılı ve sözlü olmak üzere iki bölüm halinde yapılır. Yazılı sınav süresi 1.5 saatten az, 3 saatten fazla; sözlü sınav süresi 1 saatten az, 2.5 saatten fazla olamaz. Jüri, sözlü sınavın dinleyicilere açık olmasını sağlar. Doktora yeterlik komitesi sınav kurulunun önerilerini yazılı ve sözlü sınavlardaki başarı durumunu değerlendirerek öğrencinin başarılı ya da başarısız olduğuna salt çoğunlukla karar verir. Bu karar, enstitü anabilim dalı başkanlığınca, yeterlik sınavını izleyen üç gün içinde Enstitüye tutanakla bildirilir. Yeterlik komitesi, gerekli görmesi halinde, ders yükünü tamamlayan ve en az genel not ortalamasını tutturan öğrencinin dördüncü yarıyıldan sonra da fazladan ders veya dersler almasını isteyebilir. Fazladan alınan bu derslerden en geç altıncı yarıyılın sonuna kadar başarılı olamayan öğrencinin yükseköğretim kurumu ile ilişiği kesilir. Yazılı sınavı başaramayan öğrenci sözlü sınava alınmaz. Bir sonraki yarıyılda yazılı sınava tekrar girer. Bu defa da başarılı olamadığı ya da yazılı sınavda başarılı olsa bile sözlü sınavda başarılı olamadığı takdirde, yüksek öğretim kurumu ile ilişiği kesilir. Yazılı sınavı başaran öğrenci sözlü sınavda başarılı olamadığı takdirde, bir sonraki yarıyılda sadece sözlü sınava girer. Başarılı olamaması halinde, yükseköğretim kurumu ile ilişiği kesilir. Lisans derecesi ile kabul edilen öğrencilerden, derslerini başarı ile tamamlayanlar ile doktora yeterlilik sınavının iki hakkını da kullananlar, diledikleri takdirde anabilim dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile yüksek lisansa geçebilir.

Yeterlik sınavında başarılı bulunan öğrenci için, ilgili enstitü anabilim dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu Kararı ile bir ay içinde bir tez izleme komitesi oluşturulur. Tez izleme komitesi üç öğretim üyesinden oluşur. Komitede tez danışmanından başka enstitü anabilim dalı içinden ve dışından birer üye yer alır. İkinci tez danışmanının olması durumunda, ikinci tez danışmanı dilerse komite toplantılarına katılabilir. Tez izleme komitesinin kurulmasından sonraki yarıyıllarda, enstitü anabilim dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulunun Kararı ile üyelerde değişiklik yapılabilir.

Tez Önerisi Savunması ve Sonuçlandırma:

Doktora yeterlik sınavını başarı ile tamamlayan öğrenci, yapacağı tez çalışmasının amacını, yöntemini ve çalışma planını kapsayan tez önerisini en geç altı ay içinde tez izleme komitesi önünde sözlü olarak savunur. Savunmadığı takdirde başarısız sayılarak üç ay süre verilir. Öğrenci tez önerisi ile ilgili yazılı bir raporu sözlü savunmadan en az on beş gün önce komite üyelerine dağıtır. Tez izleme komitesi, öğrencinin sunduğu tez önerisinin kabul veya reddine ilişkin kararını salt çoğunlukla alır. Bu karar, enstitü anabilim dalı başkanlığı tarafından üç gün içinde Enstitüye tutanakla bildirilir. Tez önerisi reddedilen öğrenci, dilediği takdirde yeni bir danışman ve tez konusu seçilmesi talebiyle enstitüye başvurabilir. Bu talep, Enstitü Yönetim Kurulunda görüşülerek karara bağlanır. Böyle bir durumda yeni bir danışman ve tez izleme komitesi atanabilir. Programa aynı danışmanla devam etmek isteyen bir öğrenci üç ay içinde, danışman ve tez konusu değiştirilen bir öğrenci ise altı ay içinde tekrar tez önerisi savunmasına alınır. Tez önerisi bu savunmada da reddedilen veya savunmayan öğrencinin yükseköğretim kurumu ile ilişiği kesilir. Tez önerisi kabul edilen öğrenci için tez izleme komitesi Ocak-Haziran ve Temmuz-Aralık ayları arasında birer defa olmak üzere yılda iki kez toplanır. Öğrenci, toplantı tarihinden en az bir ay önce komite üyelerine yazılı bir rapor sunar. Bu raporda o ana kadar yapılan çalışmaların özeti ve bir yıl sonraki dönemde yapılacak çalışma planı belirtilir. Öğrencinin çalışması, komite tarafından “başarılı” veya “başarısız” olarak belirlenir. Komite tarafından üst üste iki kez veya aralıklı olarak üç kez başarısız bulunan veya rapor sunmayan öğrencinin yükseköğretim kurumu ile ilişiği kesilir.

Doktora tez çalışmasını tamamlayan öğrenci, elde ettiği sonuçları Enstitülerce hazırlanan ve Senatoca onaylanan yazım kurallarına uygun biçimde yazmak ve tezini jüri önünde sözlü olarak savunmak zorundadır. Doktora tez jürisi enstitü anabilim dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulunun kararı ile atanır. Önerinin uygun olmaması halinde tez jürisini Enstitü Yönetim Kurulu atar. Jüri, üçü öğrencinin tez izleme komitesinde yer alan öğretim üyeleri ve en az biri başka bir yükseköğretim kurumunun öğretim üyesi olmak üzere beş kişiden oluşur. Jüri üyeleri, söz konusu tezin kendilerine teslim edildiği tarihten itibaren en erken on, en geç otuz gün içinde toplanarak öğrenciyi tez sınavına alır. Tez sınavı, tez çalışmasının sunulması ve bunu izleyen soru-cevap bölümünden oluşur ve dinleyicilere açıktır. Sınav süresi iki saatten az, üç saatten fazla olamaz. Tez sınavının tamamlanmasından sonra jüri dinleyicilere kapalı olarak tez hakkında salt çoğunlukla “kabul”, “ret” veya “düzeltme” kararı verir. Bu karar, enstitü anabilim dalı başkanlığınca tez sınavını izleyen üç gün içinde enstitüye tutanakla bildirilir. Tezi reddedilen öğrencinin yükseköğretim kurumu ile ilişiği kesilir. Tezi hakkında düzeltme kararı verilen öğrenci en geç altı ay içinde gereğini yaparak tezini aynı jüri önünde yeniden savunur. Bu savunma sonunda da tezi kabul edilmeyen öğrencinin yükseköğretim kurumu ile ilişiği kesilir.

Tez sınavında başarılı olan ve diğer koşulları da sağlayan öğrenci doktora tezinin ciltlenmiş en az iki kopyasını, tez sınavına giriş tarihinden itibaren bir ay içinde enstitüye teslim eder ve tezinin kabul edilmesi halinde doktora diploması almaya hak kazanır. Doktora diploması üzerinde, öğrencinin izlemiş olduğu enstitü anabilim ve bilim dalındaki programın onaylanmış adı ve derecesi bulunur.

Başvuru:

Laboratuvar Hayvanları Bilimi Tezli Yüksek Lisans Programı:

Laboratuvar Hayvanları Bilimi Tezli Yüksek Lisans Programı Üniversitelerin tıp, diş hekimliği, eczacılık, veteriner hekimliği, moleküler biyoloji ve genetik, biyoloji, biyomühendislik ve biyomedikal mühendisliği, bölümlerinden mezunlar başvurabilirler.

Laboratuvar Hayvanları Bilimi Doktora Programı:

Laboratuvar Hayvanları Bilimi Doktora Programı Üniversitelerin tıp, diş hekimliği, eczacılık, veteriner hekimliği, moleküler biyoloji ve genetik, biyoloji, biyomühendislik ve biyomedikal mühendisliği, bölümlerinden mezun, yüksek lisans derecesine sahip veya denkliği olanlar bu alanda doktora yapmak için başvuru yapabilirler. Marmara Bölgesindeki Laboratuvar Hayvanları Bilimi alanında tek doktora programıdır.




Laboratuvar Hayvanları Bilimi Tezli Yüksek Lisans Programı için TIKLAYINIZ.


Laboratuvar Hayvanları Bilimi Doktora Programı İçin TIKLAYINIZ.

Deney Hayvanları Kullanım Sertifikası Eğitim Programı, İstanbul Üniversitesi Aziz Sancar Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsünde yapılacaktır. 2 hafta (80 saat) sürecek olan eğitimin ilk haftası teorik dersler, ikinci haftası ise gruplar halinde pratik uygulamayla gerçekleştirilecektir. Kurs tarihleri ve programı duyurulacaktır.



ANABİLİM DALI KAYITLI ÖĞRENCİ SAYILARI

 

2023

2024

Devam Eden Öğrenci Sayısı

6

7

Mezun Öğrenci Sayısı

3

1




Laboratuvar Sorumlusu: Doç. Dr. Ferda PAÇAL ( Anabilim Dalı Başkanı)

 

1. In Vivo Lab: 

Sorumlu Veteriner Hekim: Öğr. Gör. Merve Nur GEÇİN

Amaç:

İstanbul Üniversitesi, Aziz Sancar Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü bünyesinde bulunan araştırma laboratuvarı, Deneysel ve Diğer Bilimsel Amaçlar İçin Kullanılan Hayvanların Refah ve Korunmasına dair yönetmeliği’ kapsamında 19.04.2018 tarihli ve 10 izin numaralı deney hayvanları üretim, kullanım, tedarik ve araştırmaya yetkili kurum (transgenik) izni bulunmaktadır. Aynı zamanda veteriner ilaç temin izin ruhsatı bulunmaktadır. 

İn-Vivo Model Laboratuvarı (InVivo Lab), öncelikli amacı laboratuvar hayvanları refahı (3R) temellinde planlı deney hayvanı tedarik-planlama, araştırma süresince araştırmacı ile etkin-pozitif iletişim ve hayvanlarda beklenmeyen durumların çözümünü sağlamayı hedeflemektedir. Laboratuvar bünyesinde yürütülen fare, sıçan, tavşan ve kobay türlerinde yürütülen araştırmalar İstanbul Üniversitesi Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurul onaylıdır. Tüm hayvanlar günlük olarak veteriner hekim tarafından kontrol edilmektedir.  

Laboratuvar hizmetlerimiz

-Deney hayvanı tedarik

-Veterinerlik hizmetleri

-Deney hayvanı bakım ve refahı

-Yurt dışı temin (JAX, Charles River, Taconic vb.) transgenik hayvan tedarik danışmanlığı

-Eğitim (sertifika programı ve özel eğitimler)

-Proje hazırlık danışmanlığı

-Veteriner ilaç temini (Yeni)

 

Laboratuvarımızda üretimini ve yetiştirmesini yaptığımız tüm soylarımız için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz. WEB Sitesi için TIKLAYINIZ.

Ekibimiz için TIKLAYINIZ.

İş Akış Şemamız için TIKLAYINIZ.

Detaylı Bilgi için Web Sitemizi Ziyaret ediniz. WEB sitesi için TIKLAYINIZ.

 


2. Transgenik Laboratuvarı

Sorumlusu: Dr. Gül BAKIRER ÖZTÜRK

Amaç: İÜ Aziz Sancar DETAE Laboratuvar Hayvanları Bilimi Anabilim Dalı olarak 2018 yılında yetkili birimlerden Transgenik Fare çalışma izni aldığımız laboratuvarımızda gerek genetiği değiştirilmiş fare ithal edilerek çalışılması gerekse proje bazlı olarak transgenik fare oluşturulması için çalışmalarımız başlamış bulunmaktadır. Bu hizmet kapsamında transgenik hayvan ithalini içeren projelere ithalat ve proje planlama desteğinde de bulunulmaktadır. 

 

Transgenik fare

Genetiği değiştirilmiş fareler (transgenik), insan hastalıklarının modelleri olarak araştırmalarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Fareler, dokuları ve organları bir insanınkine benzediği ve insanlarda işleyen hemen hemen tüm genleri taşıdıkları için genetik manipülasyon ve araştırma için yararlı bir modeldir.

Tümör Modeli Nude Fare

Nude farede timusun bulunmaması, T hücresi eksikliğine neden olur. Böylece Nude farenin bağışıklık yetersizliği olur ve insan tümörü gibi yabancı dokuyu kabul edebilir hale gelir. Tümör modeli deneysel çalışmaları için ideal model olarak Nude fare kullanılmaktadır.

 


3. Eğitim Laboratuvarı:

Deney Hayvanları Laboratuvarı:

Amaç: Deney Hayvanları Kullanım Sertifikası Kursu araştırmacılara hayvan deneylerinde temel yaklaşımların ve genel prosedürlerin öğretilmesini amaçlayan bir eğitim programıdır. İÜ Aziz Sancar Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü’nde faaliyet gösteren Laboratuvar Hayvanları Bilimi Anabilim Dalı’na ait  Üretim ve Saflaştırma Laboratuvarlarında yalnız dört  tür için üretim, tedarik ve satış iznimiz olduğundan kursumuzda fare, sıçan, tavşan ve kobay türlerini kapsayacak bir eğitim verilmektedir. 

 Eğitim Kursu boyunca Laboratuvar hayvanları üzerinde tutuş teknikleri, işaretleme, cinsiyet tayini, nazogastrik gavaj uygulamaları, enjeksiyonlar (intraperitonal, subkutan, intramuskuler, intravenöz) vajinal smear tekniği, tüm anestezi ve ötanazi uygulamaları, fasiyel, retro-orbital sinüs ve kuyruk veninden kana alma, sakrifikasyon, doku disseksiyonu, sütür atma ve nekropsi gibi temel uygulamalar deneyimli Veteriner hekimler (her 10 öğrenciye bir veteriner hekim) ve veteriner teknikerlerin eşliğinde gerçekleştirilmektedir.


 

 


4. Zebra Balığı Laboratuvarı:

Sorumlusu: Doç. Dr. Ferda PAÇAL

Amaç: İstanbul Üniversitesi Aziz Sancar Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü Laboratuvar Hayvanları Bilimi Anabilim Dalı bünyesinde kurulmakta olan Zebra Balığı Araştırma Laboratuvarı, modern in vivo model sistemleri kullanarak biyomedikal araştırmalara katkı sunmayı hedeflemektedir. Çevresel toksikoloji, genetik, gelişimsel biyoloji ve hastalık modelleri gibi pek çok alanda disiplinlerarası çalışmalara olanak sağlayacak şekilde tasarlanmakta olan laboratuvarımız, etik ve kaliteli bilimsel üretimi esas alarak, ulusal ve uluslararası araştırmalara güçlü bir altyapı sunmayı amaçlamaktadır.


5. Fare Embriyo Biyoteknoloji Laboratuvarı (ACT-LAB)

Sorumlusu: Doç. Dr. Ali Cihan TAŞKIN

Amaç: Fare embriyosu biyoteknolojisi laboratuvarının araştırma odağı, yardımcı üreme teknikleri (ART) ile fare embriyolarında üreme biyoteknolojisi ve hücresel, üreme ve gelişimsel süreçlerin dinamik alanını anlamaktır. ACT Lab, embriyonik gelişimin uzun vadeli etkisi için farelerin fenotiplenmesi için ev kafesi izleme (HCM) sistemlerini kullanır.

Araştırmanın Temel Alanları

-Misyonumuz embriyo biyoteknolojisinin son teknoloji protokolleri, yeni embriyo kültür sistemleri, embriyo transfer yöntemleri, embriyo kriyoprezervasyonu,

-ART yöntemlerinin iyileştirilmesi; fare klonlama, fare ICSI, partenogenetik fare embriyosu ve fare embriyonik kök hücre hattının türetilmesi.

-Üreme teknolojisi ile laboratuvar hayvanı yönetimi

-Embriyo biyoteknolojisi endüstrileri için yeni ürünler geliştirildi


Proje adı

Proje Yürütücüsü

Destekleyen Kurum (TÜBİTAK, DPT, BAP, Diğer, Uluslararası)

Proje Süresi

Yüksek yağlı ve yüksek kolesterollü diyetle beslenen kobaylarda S-aden ozilmetyonin uygulamasının oksidatif stres, hepatik ve aterosklerotik lezyonlar üzerine etkisinin incelenmesi

Prof. Dr. Semra Abbasoğlu

İÜ BAP (TSA-2018-30446) 

2018-2021

Galaninin Polikistik Over Sendromunda Terapötik Etkisi: Kobay modeli   

Gül Bakırer Öztürk

İÜ BAP (TSA-2020-37045) 

2020-2021

Glisin Uygulamasının Dokularda Siklosporin Toksisitesi Üzerine Etkisi: Oksidatif Stres, İnflamasyon ve Renin-Anjiyotensin Sistemi İle İlgili İncelemeler      

Rivaze Kalaycı

İ.Ü.BAP (TSA-2019-35450)

2019-2022

Klonlama İle Transgenik Koyun Üretiminde Donor Hücrelerin Nanopartiküller Kullanılarak Transfeksiyonu, Roscovıtıne Ve Trıchostatın-A İle Yeniden Programlanması             

Serhat Pabuccuoğlu

TÜBİTAK 1001 (117O345)          

2017-2019 (2020 uzatıldı)

Üreme biyoteknolojisi uygulamalarında in vitro kültür ortamlarının iyileştirilmesi amacıyla in vivo gereksinimlerin

belirlenmesi

               

Sema Birler

İÜ-C BAP (TUA-2018-31673) 

2018-2020 (2021 uzatıldı)

Nörodejeneratif ve Nöroinflamatuvar Hastalıklar Araştırma Birimi-NöroDİAB        

Günnur Deniz

CB Strateji ve Bütçe Başkanlığı (Kalkınma Bakanlığı) Projesi, Altyapı projesi (2019K12-149071)               

2019-2022

Ulusal Yayınlar

Aydın Çevik; “Deney Hayvanı Modeli Seçimi”, Ürolojide Sık Kullanılan Deney Hayvan Modelleri. Editörler: Bilal Eryıldırım, Ateş Kadıoğlu. 22/33-38. ISBN: 978-605-68063-3-9, İstanbul, TÜD/Türk Üroloji Akademisi, Temmuz 2020.

Rivaze Kalaycı; Ürolojide Sık Kullanılan Deney Hayvan Modelleri, “Deney Hayvanlarında Temel Uygulamalar”, TÜD/Türk Üroloji Akademisi Yayını No: 22, ISBN:978-605-68063-3-9, Nobel Tıp Kitabevleri, Temmuz 2020, İstanbul.

Gül Bakırer Öztürk; Ürolojide Sık Kullanılan Deney Hayvan Modelleri, Editörler: Doç. Dr. Bilal Eryıldırım, Prof. Dr. Ateş Kadıoğlu, ISBN: 978-605-68063-3-9. Bölümler: Deney Hayvanları Hakkında Genel Bilgiler, Transgenik Hayvanların Ürolojide Kullanılması.


Uluslararası Yayınlar

Selda Özakman, M Zafer Gören, Asiye Nurten, Nurdan Tekin, Rivaze Kalaycı, Nurhan Enginar. Effects of tamoxifen and glutamate and glutamine levels in brain regions in repeated sleep deprivation-induced mania model in mice. Naunyn Schmiedebergs Arch Pharmacol, 2021 Apr;394(4):619-629.

Kurt, Bahar Ozturk; Konukoglu, Dildar; Kalayci, Rivaze; Ozdemir, Semra., “Investigation of the Protective Role of Selenium in the Changes Caused by Chlorpyrifos in Trace Elements, Biochemical and Hematological Parameters in Rats”, Biological Trace Element Research, 200 (1): 228-237 (2022).

LABORATUVAR HAYVANLARI BİLİMİ 

ÜRETİM VE SAFLAŞTIRMA BÖLÜMÜNDEKİ LABORATUVAR HAYVANI VE DİĞER HİZMETLER İÇİN 2023 YILI FİYAT LİSTESİ


DENEY HAYVANI HİZMETİ

AÇIKLAMA

KURUM İÇİ

KURUM DIŞI

Fare (BALB/c)

Canlı hayvan satış

₺65,00

₺80,00

Fare (C57/BL6J)

Canlı hayvan satış

₺65,00

₺80,00

Sıçan (Wistar albino/

SpragueDawley)

Canlı hayvan satış

₺100,00

₺125,00

Fare (BALB/c) (Gebe)

Canlı hayvan satış

₺275,00

₺350,00

Sıçan (Gebe)

Canlı hayvan satış

₺400,00

₺500,00

Tavşan (NZW)

Canlı hayvan satış

₺500,00

₺625,00

Kobay (Dunkin Hartley)

Canlı hayvan satış

₺350,00

₺450,00

Fare

Hayvan başına/günlük bakım

₺2,00

₺3,00

Sıçan 

Hayvan başına/günlük bakım

₺4,00

₺5,00

Tavşan

Hayvan başına/günlük bakım

₺10,00

₺12,00

Kobay

Hayvan başına/günlük bakım

₺6,00

₺8,00

Operasyon Odası Araştırma Uygulama Desteği*

Araştırma teknik destek*

₺165,00

₺200,00

Enjeksiyon-Kan Alma-Ötenazi-Nekropsi

Araştırma teknik destek

₺15,00

₺20,00

Vajinal Smear Testi

Araştırma teknik destek

₺25,00

₺30,00

Anestezi-Analjezi

Veteriner ilaç paket

₺1.250,00

₺1.250,00

*Araştırma için veterinerlik hizmeti, cerrahi ekipman, ilaç-sarf malzeme desteği ve oda tahsisi içindedir.


KURS ADI

AÇIKLAMA

Kurum İçi

Kurum Dışı

İ.Ü. HADYEK DENEY HAYVANLARI KULLANIM SERTİFİKA PROGRAMI

Çalışan

₺1500

₺2000

Öğrenci

₺1250

₺1750

IN VITRO FARE EMBRİYOLOJİ EĞİTİMİ

Çalışan

₺4500

₺5000

Öğrenci

₺4000

₺4500

MİKROMANİPULASYON TEKNİĞİ İLE TRANSGENİK HAYVAN ÜRETİMİ KURSU

Çalışan

₺4500

₺5000

Öğrenci

₺4000

₺4500




15th FELASA Congress, Marseille, France, 13–16 June 2022.

Adres:


İstanbul Üniversitesi Aziz Sancar Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü

Laboratuvar Hayvanları Bilimi Anabilim Dalı

Vakıf Gureba Cad 34093, Çapa – Fatih, İstanbul

Tel: (0212) 414 20 00 / 33374


Anabilim Dalımız hakkında detaylı bilgi için TIKLAYINIZ.

                                                                 Dahili No

Dr. Öğr. Üyesi Aydın ÇEVİK                     33375

Doç. Dr. Ferda PERÇİN PAÇAL                33372

Doç. Dr. Rivaze KALAYCI                         33372

Doç. Dr. Ali Cihan TAŞKIN                       33372

Dr. Gül BAKIRER ÖZTÜRK                       33374

Öğr. Gör. Merve Nur GEÇİN                   33374

Teknik Personel

Vet. Tek. Seçkin SAVRAN                         33373

Vet. Tek. Ümit GÜNEY                             33373

Temizlik ve Hayvan Bakımı

Hasan YILDIZ                                            33373

Cemal ARSLAN                                         33373

Cenk KAHRAMAN                                    33373